Popcorn sneeuwpoppen

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, VerjaardagPosted on

Moet je kind in de winter trakteren en heb je niet veel tijd om een leuke traktatie te maken. Dan zijn deze popcorn sneeuwpoppen erg geschikt. En ze zijn ook leuk om samen met je kind te maken.

popcorn

Wat heb je nodig voor deze traktatie?

  • Een witte beker. Wij hebben voor dit voorbeeld een plastic beker gebruikt, maar natuurlijk kan een kartonnen witte beker ook heel goed. Deze zijn misschien zelfs nog wel geschikter voor jongere kinderen omdat een kartonnen beker minder snel kapot gaat.
  • Popcorn. Je kunt de popcorn kant-en-klaar kopen in de winkel, maar wil je invloed hebben op de ingrediënten dan kun je het ook gemakkelijk zelf maken. In iedere supermarkt is wel speciale popcorn-mais te krijgen.
  • Een dikke zwarte merkstift om de oogjes op de beker te tekenen. Ook kun je eventueel nog knoopjes op de beker tekenen.
  • Een oranje permanente stift voor de neus. Je kunt ook een klein gaatje in je beker maken en daar een piepklein stukje wortel insteken. Maar ook kun je een neusje knippen uit oranje papier.
  • Wij maakten traktatie een dag van te voren en zo blijft de popcorn knapperig. Eventueel kun je de bekers afdekken. ‘s Ochtends vullen kan natuurlijk ook. Heel veel tijd kost dat namelijk niet.

Egel van peer en druiven

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Keuken, Toetje, VerjaardagPosted on

Deze peer-egels zijn erg leuk om op te trakteren. De prikkers met druiven zitten ook lekker stevig in de peer. Maar natuurlijk kun je er ook andere dingen in prikken. De basis is een peer met groene druiven.

Wat heb je nodig?

  • Peren. De hoeveelheid hangt af van het aantal traktaties dat je wilt maken
  • Groene druiven
  • Cocktailprikkers
  • Tomaatje per peer
  • Rozijntjes, kruidnagel of peperkorrel voor de oogjes

egel

Hoe maak je het?

  • Snijd een stukje van het lange deel van de peer. Hierdoor zal hij beter blijven liggen.
  • Haal de schil van de punt van de peer weg. Hierdoor ontstaat het begin van het gezichtje
  • Prik in het dikke deel van de peer cocktail prikkers en rijg daar wat druiven op
  • Oogje maak je het beste met een peperkorrel of een kruidnagel. Een rozijntje kan ook maar dan moet je een cocktailprikker in stukjes breken om de oogjes erin te prikken.
  • Met een snoeptomaatje kun je een leuk rood neusje maken

Cacaoballetjes met kokosfrosting

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, VerjaardagPosted on

Cacaoballetjes gehuld in een kokosjasje. Heerlijk als tussendoortje of vieruurtje. De rauwe cacao heeft als positieve eigenschap dat het vol mineralen zit. Ze zijn supergezond en daarnaast een lekkere verantwoorde snack.

Ingrediënten

( Voor veertien cacaoballetjes)

  • 200 gram noten( mengeling van pecannoten en hazelnoten of walnoot en cashew)
  • Twee grote eetlepels kokosolie
  • Twee eetlepels cacaopoeder
  • 16 geweekte dadels, in stukjes gesneden
  • een eetlepel agavesiroop
  • Kokosrasp

Bereiding

  • Mix de noten samen met de kokosolie en het cacaopoeder fijn in de blender
  • Voeg nadien de geweekte dadels en de agavesiroop toe en mix alles nog even
  • Schep het mengsel in een kom en laat het 15 minuten rusten
  • Maak hierna bolletjes van de pasta en rol ze door de kokosrasp
  • Nog 1 uur in de koelkast en ze zijn klaar om op te smullen

Makreelspread of makreelsalade

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Salades, Sinterklaas, Verjaardag, Vlees en visPosted on

Makreel is een zeer gezonde vissoort. De vis zit vol goede vetten en is erg lekker op een broodje, in een sandwich of salade. Ook is hij erg lekker in pasta of op de barbecue. Vandaag maken we een lekkere spread met makreel. Snel klaar en niet al te duur.

Ingrediënten

Voor twee personen

  • Een gerookte makreelfilet
  • 125 gram kwark
  • Een citroen
  • Een paar sprieten (verse) bieslook
  • Een paar sneetjes brood . 
  • Tip: Deze spread is erg lekker op zuurdesembrood

Bereiding

  • Was de citroen, rasp de schil en pers de citroen uit
  • Prak de makreel in fijne stukjes
  • Doe de kwark erbij en meng en prak het geheel
  • Doe wat citroensap en de citroenrasp door je mengsel
  • Doe wat bieslook door je salade
  • Rooster wat brood of pak een flinke snee brood.
  • Deze salade is ook lekker met wat stokbrood of een toastje

Camembert met honing

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, VerjaardagPosted on

Oke gezond is het niet, maar je mag best wel eens zondigen. Deze camembert met honing is dan zeer geschikt. Ook lekker op vakantie, ‘s avonds op je terras of met een verjaardag.

Ingrediënten

  • Een camembert van 250 gram
  • Vloeibare honing
  • Verse tijm
  • Stokbrood

Bereiding

  • Zet de grill aan op 200 graden
  • Zit je kaas in een kartonnen doosje dan kun je hem daar in laten zitten. Verwijder wel al het plastic. Zet je camembert 5 minuten zonder dekseltje in de oven
  • Maak met een lepeltje de camembert in het midden open
  • Doe de honing in een kommetje zodat iedereen zelf kan bepalen hoeveel hij of zij wil
  • Serveer het met warme stokbrood. Smeer met een lepel wat camembert op je stokbrood. Beetje honing erop en genieten maar!

Bruisend water met komkommer, limoen en anijs

Categories Alle recepten, Drankjes, Feestdagen, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, VerjaardagPosted on

Water is veel gezonder dan frisdrank. De lekkerste (zomer)drankjes maak je dus lekker zelf. Deze koude dorstlesser van water met komkommer is een echte doordrinker en op elk moment van de dag lekker! Het drankje is op zijn lekkerst als het 2 uren in de koelkast heeft gestaan.

Ingrediënten water met komkommer

  • Een halve komkommer ( wel eerst even schoonboenen)
  • Een limoen in dunne plakjes gesneden
  • Vier steranijs
  • Twee liter koud koolzuurhoudend mineraalwater
  • IJsblokjes
water met komkommer

Bereiding

  • Snijd de komkommer in lange dunne linten. Ik gebruik hier zelf de kaasschaaf voor
  • Drapeer ze in een karaf
  • Voeg de limoen en steranijs toe en giet het water erbij
  • Laat het twee uurtjes trekken in de koelkast
  • Serveer je drankje met ijsblokjes

Chocolade aardbeien cheesecake

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keuken, Pasen, Toetje, VerjaardagPosted on

Slaan de zenuwen alweer toe als je ziet dat er een verjaardag op de planning staat? No worries! Maak deze taart en je kunt rustig een lekker stuk taart mee eten zonder je schuldig te voelen! 

Wat heb je allemaal nodig?

  • Keukenmachine
  • Springvorm

Voor de bodem

  • 50 gram geweekte amandelen
  • 50 gram geweekte hazelnoten
  • 150 gram dadels (liefst medjoul dadels)
  • 2 eetlepels rauwe cacao
  • snufje zout
aardbeien cheesecake

Voor de vulling

  • 100 gram kokosolie
  • 300 gram geweekte cashewnoten
  • 120 gram agavesiroop of honing (ECHTE honing, geen goedkope suikerhoning..!)
  • 1 of 2 vanille stokjes
  • 1 grote citroen (rasp en sap)
  • 1 eetlepel Stevia (eventueel)

Topping

  • 300 gram bevroren aardbeien (of ander fruit). Frambozen zijn ook erg lekker!
  • 2 eetlepels agavesiroop of honing
  • 1 theelepel Stevia (eventueel)
aardbeien cheesecake

Hoe maak je de taart?

1. Zet de avond van te voren alle noten in de week. Lukt dat niet, doe dan minimaal vier uur van te voren in de week.

2. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier. Spoel de noten af.

3. Doe de hazelnoten, amandelen, dadels, cacao en snuf zout in de keukenmachine en draai het tot een kleverig deeg. Als het niet goed plakt kunt je misschien wat meer dadels, agave siroop of honing toevoegen.

4. Het deeg is nu klaar en hiermee bedek je de bodem van de springvorm, maak het egaal en glad.

5. Doe nu alle ingrediënten van de vulling in de keukenmachine en draai lang door tot je een mooi romige crème krijgt, dit kan even duren voordat de laatste ‘stukjes’ eruit zijn. Vergeet niet te proeven, als je het nodig vind kun je nog wat honing, vanille, citroensap en/of stevia erbij doen.

6. Giet nu de vulling in de springvorm en strijk dit ook weer mooi glad en egaal.

7. Voor de topping doe je de bevroren frambozen of aardbeien in de keukenmachine samen met 2 eetlepels agave of honing. Mix dit tot een mooie mousse.

8. De topping kun je nu over de vulling gieten en strijk dit weer glad.

9. Eventueel kun je de taart garneren met wat je maar wil; ik koos voor wat frambozen

10. Zet de taart in de vriezer. Na anderhalf uur is die goed, hij kan ook langer in de vriezer. Maar haal hem dan vier uur van te voren uit de vriezer en plaats hem in de koelkast!

Meer recepten met aardbeien

Scones met room maken

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, Ontbijt, Oud&Nieuw, Pasen, VerjaardagPosted on

Wie wel eens in Engeland geweest is of een high tea heeft gehad, heeft vast ook scones gegeten. Traditioneel eet men ze met marmelade/ jam, clotted cream en soms met honing. Het recept zodat je zelf scones kunt maken.

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • Een theelepel bakpoeder
  • Een theelepel droge gist
  • Een snufje zout
  • Drie eetlepels suiker
  • 75 gram boter
  • 1,25 dl crème fraîche
  • Een eetlepel azijn
  • Een ei
scones

Bereiding

  • Meng in een kom de bloem met het bakpoeder, de gist, het zout, en de suiker of zoetstof en prak met een vork de wat zachter geworden boter door de bloem en de andere ingrediënten.
  • Doe dit net zolang tot je een kruimig geheel hebt
  • Voeg dan de crème fraîche en de zijn erbij en kneed alles goed. Doe dit net zolang tot je een mooie stevige deegbol hebt
  • Plet je deegbol op een met bloem bestoven werkvlak tot het ongeveer 2 centimeter dik is.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden
  • Steek met een uitsteker of een glas rondjes uit. Een klein kommetje kan natuurlijk ook. Als het maar rond is. Strijk er met een kwastje wat losgeklopt ei over
  • Bak dan de scones. Na ongeveer een kwartiertje zijn ze gaar. De scones zijn het lekkerst als je ze warm serveert met wat room of gezouten boter

Filet americain op een wrap met zelfgemaakte filet americain

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Wraps met filet americain is voor veel mensen een van de favoriete borrelhapjes. Eigenlijk heb je maar vier ingrediënten nodig voor dit simpele, maar heerlijke gerechtje. Wil je de filet ook zelf maken dan kost het wat meer tijd en heb je wat meer ingrediënten nodig.

Filet Americain is al jaren erg populair. Het lijkt op steak tartare, maar dat is vaak een stuk grover en wordt meestal niet op brood gegeten. Filet Americain juist wel, of op toastjes bij de borrel. Of dus op een wrap.

Filet Americain maken

  • 300 gram rundertartaar of gehakte biefstuk
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 theelepels mosterd
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • Beetje tabasco
  • Beetje worchestershiresaus
  • Peper en zout naar smaak
filet americain

Bereiding

  • Doe de tartaar in de keukenmachine en draai fijn met de mayonaise, mosterd, tabasco en paprikapoeder. Zorg dat het heel fijn wordt.
  • Schep daarna in een bakje en breng op smaak met peper, zout, worchestershiresaus en wellicht nog wat tabasco. Als het mengsel iets te ‘droog’ is, kun je het mayonaise smeuïger maken.

Wraps met filet americain

Wat heb je nodig?

  • 1 bakje filet americain
  • 1 rode ui, in halve ringetjes snijden
  • 1 zakje gemengde sla
  • 2 wraps

Bereiden:

  • Wrap insmeren met de filet
  • Daarop de ui en een handje vol sla verdelen.
  • Dan in strookjes snijden en serveren.

Geniet ervan!

Recept kleine appeltaartjes zonder bakmix

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, Oud&Nieuw, Pasen, VerjaardagPosted on

Mini-appeltaartjes zonder bakmix. Wie houdt er nu niet van. Dit recept is zeer geschikt voor mensen met een koemelk- of ei allergie en is tevens veganistisch. Een ideaal recept voor de feestdagen om te delen met vrienden en familie.

Ingrediënten voor 6 kleine taartjes

  • 60 gram suiker
  • 70 ml arachideolie
  • 80 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 grote appel
  • 1 theelepel kaneel

Hoe maak je mini-appeltaartjes zonder bakmix?

1. Verwarm de oven voor op 180°C

2. Voeg de suiker, olie en zelfrijzend bakmeel bij elkaar in een kom en meng tot dit een glad deeg is.

3. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. Voeg de kaneel (en eventueel rozijnen) toe en meng dit goed door elkaar.

4. Bestrijk 6 kleine ovenschaaltjes met olie en druk daar een klein balletje van het deeg in. Druk met je wijsvinger het deeg de randjes van het schaaltje op, maar zorg ervoor dat de bodem niet te dun wordt.

5. Vul de schaaltjes met het appelmengsel en bak ze 20 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven