Zelfgemaakte komkommersalade

Categories Alle recepten, Groente, Keuken, SaladesPosted on

Een lekkere frisse komkommersalade past overal bij. En dus ook bij een lekker gerechtje uit de slowcooker. Maken is helemaal niet moeilijk. Een paar minuutjes werk en je hebt zo een heerlijke salade op tafel. De ingrediënten zijn op basis van een salade voor vier personen.

Ingrediënten komkommersalade

  • Twee komkommers
  • Twee eetlepels mayonaise
  • Drie eetlepels Griekse yoghurt
  • Sap van een halve citroen
  • Een flinke eetlepels dille. Dit kan verse dille zijn maar gedroogde dille smaakt ook prima
  • Wat peper en wat zout
komkommersalade

Hoe maak je komkommersalade?

  • Je wast eerst de komkommer en dan snijd je hem in hele kleine stukjes. Of dat nu schijfjes zijn of je maak hem fijn met de rasp. Wat je maar het gemakkelijkst vindt. Zelf doe ik dan wat zout op de komkommer en laat ik het even uitlekken. Zout onttrekt het vocht namelijk. Dat voorkomt dat je een hele dunne salade krijgt.
  • Doe de mayonaise en de Griekse yoghurt in een kom samen met de komkommer en meng het goed. Daarna doe je de citroensap erbij. Zelf knijp ik een citroen uit. Wel even je hand eronder houden want anders heb je pitjes in je salade. Doe er daarna wat tijm bij.
  • En klaar is je salade! Laat je hem even staan dan kan het zijn dat het wat waterig wordt. Dit voorkom je trouwens door je eerst toch een beetje zout over je komkommer te gooien
  • Een snufjes zout en wat peper en hup eten maar!

Bietencarpaccio met geitenkaas en noten

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Kerst, SaladesPosted on

Carpaccio van rode biet is een feestelijke voorgerecht. En slim: je kunt ‘m van tevoren al maken, dus het diner is dan makkelijk te serveren. Maar het is ook erg lekker als lunch en favoriet van veel vegetariërs.

Ingrediënten

  • Drie gekookte rode bieten
  • 30 gram pecannoten of pistachenoten
  • Twee eetlepels honing
  • 50 gram zachte geitenkaas
  • 125 gram creme fraiche
  • Twee eetlepels rodewijnazijn
  • Vier eetlepels olijfolie
  • Handje dille

Hoe maak je bietencarpaccio?

  • De bietjes moeten dun gesneden worden. Dit kun je met een mandoline, kaasschaaf of een scherp mes doen. Het moeten echt flinterdunne stukjes worden. Pas dus op je vingers.
  • Leg de plakjes biet dakpansgewijs op een grote schaal ( zie bovenstaande foto)
  • Verhit een droge koekenpan en rooster hierin de pecannoten met een eetlepel honing en een beetje zout. Dit doe je ongeveer 3 minuten
  • Mix de geitenkaas met de creme fraiche.
  • Klop een dressing van de rodewijnazijn, de rest van de honing en de olijfolie. Je kunt het eventueel nog op smaak brengen met zout en peper.
  • Doe je geitenkaas-mix in een spuitzak en spuit toefjes op de bietencarpaccio.
  • Bestrooi je carpaccio met de pecannoten, dille en dressing

Zoete aardappelfrietjes. Zo maak je ze

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, KerstPosted on

Gezonde friet! Ja hoor, het bestaat! Gemaakte van de zoete aardappel en bereid in de oven. De zoete aardappel is een minder bekend product maar je kan er de meest uiteenlopende gerechten mee maken, zo ook patatjes! Deze aardappel heeft, zoals de naam al zegt, een ietwat zoete smaak dus mocht je ze wat hartiger willen bestrooi ze dan met kruiden als paprikapoeder, chilipoeder of gebruik alleen wat peper en zout.

Ingrediënten 2 personen

  • 2 middelgrote zoete aardappelen
  • Olijfolie
  • Paprikapoeder
  • Peper en zout

Bereidingswijze zoete aardappel

  • Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de aardappelen goed en snijd ze vervolgens in lange dunne frieten.
  • Leg de frieten naast elkaar op de bakplaat en giet een beetje olijfolie over de frietjes en strooi de kruiden erover heen.
  • De bakplaat mag vervolgens de oven in voor zo’n 30 a 35 minuten. De tijd is afhankelijk van het soort oven, zodra de frietjes bruin kleuren en ietwat krokant zijn geworden zijn ze klaar.
  • Let op: helemaal krokant zullen ze niet worden.
  • Eet smakelijk!

Recept witlof met ham en kaas

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Kerst, KeukenPosted on

Witlof met ham en kaas. Vroeger maakte mijn moeder dit altijd met Kerst. Nu maak ik het vaak in het weekend. Wanneer je ham neemt zonder zwoerd zitten er minder calorieën in.

Dit gerecht zit vol eiwitten waardoor je snel een verzadigd gevoel zult bereiken. Binnen een uurtje heb je heerlijke witlof met ham en kaas op tafel.

Ingrediënten witlof met ham en kaas

  • Vier plakken gekookte ham
  • 20 gram geraspte emmentaler
  • Vier struikjes witlof
Witlof met ham en kaas

Bereiding

  • Zet de oven aan op 180 graden
  • Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en snijd de stronk af.
  • Houd de witlof even onder de koude kraan en laat ze dan goed uitlekken
  • Breng een pan water aan de kook en leg de witlof erin. Kook de witlof ongeveer 20 minuten.
  • Laat de witlof afkoelen tot het lauw is
  • Rol elk struikje witlof in een plak ham
  • Leg de rolletjes in een beboterde ovenschaal en strooi de geraspte kaas erover.
  • Zet alles 20 minuten in de oven

Halloween recept: Jack O Lantern van rijst

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Zijn ze niet schattig. Deze leuke rijstpompoen voor Halloween. Veel heb je er niet voor nodig en het is nog hartstikke lekker ook.

Ingrediënten voor 10 rijstballetjes

  • 250 gram kleefrijst. Je kunt het beste rijst gebruiken met een korte, ronde korrel
  • 500 ml wortelsap
  • Snufje zout
  • Handje zwarte olijven om je “pompoentjes” mee te garneren
  • Blaadjes peterselie
Halloween recept

Bereiding

  • Doe de rijst met wortelsap, zout en 250 ml water in een pan en breng het aan de kook. De wortelsap zorgt voor de oranjekleur
  • Laat het zachtjes doorkoken tot het vocht verdwenen is. Dit kan wel even duren
  • Laat de rijst afkoelen tot het handwarm is en rol er balletjes van ter grootte van een golfbal. Plakt de rijst teveel maak dan even je handen nat
  • Snijd met een scherp mesjes driehoekjes uit de olijven voor de ogen en de mond
  • Het steeltje maak je met een stukje platte peterselie. Druk dat steeltje aan de bovenkant van de rijstbal

Vegetarisch stoofpotje met pompoen en paprika

Categories Alle recepten, GroentePosted on

Van pompoen kun je heerlijke dingen maken. Deze stoofpot met pompoen en paprika is zeker een aanrader! De stoofpot is vegetarisch.

Pompoen bevat weinig kilocalorieën en veel vezels. Ideaal dus als je gezond wilt eten. De vezels zorgen ervoor dat je goed gevuld bent en helpen je darmen gezond te houden. Daarnaast krijg je via pompoen lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen.

Ingrediënten stoofschotel

  • 250 gram pompoen
  • 300 gram tomatenblokjes
  • 200 gram kikkererwten
  • 3 geroosterde paprika’s uit blik
  • 1 teentje knoflook
  • 1 klein laurierblaadje
  • 1 theelepel appelstroop
  • halve eetlepel karwijzaad
  • halve citroen
pompoen

Hoe maak je dit vegetarisch stoofpotje met pompoen?

1. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het karwijzaad 3 min. Laat daarna afkoelen op bijv. een bord. Snijd ondertussen de pompoen in blokjes en de paprika in stukjes. Snijd ook de knoflook fijn.

2. Doe nu olie in een hapjespan en fruit de knoflook 1 min aan. Voeg daarna de pompoen, de paprika, de kikkererwten, de tomatenblokjes, de stroop, het laurierblaadje, het karwijzaad en 1,5 eetlepel citroensap toe. Breng dit op smaak met peper en eventueel zout. Breng dit nu aan de kook en draai dan het vuur laag en stoof het mengsel met een deksel schuin op de pan in 25 min. gaar. Af en toe nog even omscheppen.

3. Haal nu de pan van het vuur, verwijder de laurier en roer de helft van de citroenrasp erdoor, de andere helft ter garnering er boven op.

 

Eet smakelijk!

Gevulde courgette met kaas

Categories Alle recepten, GroentePosted on

Courgettes bevatten een hoog gehalte aan mineralen en zijn rijk aan kalium. Ook bevatten ze veel vezels, magnesium, vitamine B1 en vitamine B9. Dit helpt de bloeddruk laag te houden. Met dit recept van gevulde courgette maak je van courgettes een snelle, lekkere en vooral gezonde maaltijd.

Wat is de beste manier om courgette te bewaren?

Ongesneden, rauwe courgettes blijven het beste buiten de koelkast houdbaar, en ze behouden zelfs langer hun versheid dan wanneer ze in de koelkast worden bewaard. Als je de courgette al hebt gesneden, kun je deze beter in de koelkast bewaren, zorg ervoor dat je ze goed verpakt in vershoudfolie.

  • Ongesneden courgettes kunnen tot 6 dagen worden bewaard op een koele plaats buiten de koelkast.
  • Gesneden courgettes kunnen in vershoudfolie verpakt tot 2 dagen in de koelkast worden bewaard.
  • Gebakken courgette, eenmaal afgekoeld, kan ongeveer 2 dagen in een luchtdichte bewaardoos in de koelkast worden bewaard.

Ingrediënten voor twee personen:

  • 1 grote courgette / of 2 kleine
  • 75 gram couscous
  • Afgestreken theelepel couscouskruiden
  • 2 eieren
  • 200 gram champignons
  • 1 grote rode ui
  • 200 gram geraspte kaas
  • takje peterselie
  • peper en zout
gevulde courgette

Hoe maak je gevulde courgette

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Was de courgette en snij deze in de lengte door. Maak met een lepel de binnenkant hol maar haal niet alles weg, er mag nog best wat courgette overblijven. (Bewaar de restjes in een afgesloten bakje in de koelkast voor later).
  3. Snijd en bak de ui tot deze glazig word en voeg dan de gesneden champignons toe. Bak deze 5 minuten mee.
  4. Giet water wat net van de kook af is over de couscous en laat dit een paar minuten staan. Roer af en toe door met een vork. Giet er extra water overheen als de couscous nog hard is, maar al het water verdampt. Pas op, voeg niet teveel in één keer toe. Kans is dat het dan niet voldoende verdampt en het een nat papje wordt.
  5. Voeg de couscouskruiden, peterselie, en de champignons met ui toe aan de couscous. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Laat het mengsel iets afkoelen en voeg de eieren en de helft van te kaas eraan toe. Als het nog te het is zullen de eieren te snel stollen.
  7. Dep de uitgeholde courgette droog met wat keukenpapier en vul deze met een flinke kop erop met het mengsel. In de oven zal het wat slinken. Strooi er de rest van de kaas over en laat het net iets onder het midden van de oven 15-20 minuten bakken.
  8. Met de restjes courgette die over zijn gebleven na het uithollen kun je een heerlijke omelet maken. Snijd het in stukjes, bak het even aan en voeg dan 1 of 2 eieren toe. Zo kan je er de volgende dag ook nog van genieten. Bak eventueel wat extra ui en champignons bij het maken van dit recept. Zo heb je de volgende dag een extra snelle en heerlijke groenteomelet.

Andere recepten met courgette

Maaltijdsalade met sperziebonen en walnoten

Categories Alle recepten, Groente, SaladesPosted on

Een half uurtje heb je ongeveer nodig om deze lekkere maaltijdsalade met sperziebonen te maken. Het gerecht bevat 435 calorieën en 38 gram koolhydraten. Lekker is het in ieder geval! Dit recept is voor vier personen.

Maaltijdsalade

Een maaltijdsalade is een type salade dat speciaal is samengesteld om als hoofdmaaltijd te dienen, in plaats van als bijgerecht. Het onderscheidende kenmerk van een maaltijdsalade is dat deze meestal vullend en voedzaam is, met een verscheidenheid aan ingrediënten die eiwitten, groenten, granen en saus bevatten. Dit maakt de maaltijdsalade een evenwichtige en complete maaltijd op zichzelf.

Ingrediënten

  • 600 gram krielaardappelen
  •  800 gram sperziebonen
  • Twee eetlepels azijn
  • Vier theelepels mosterd ( Marne mosterd is glutenvrij)
  • Twee eetlepels olie
  • 20 gram sprieten bieslook, klein geknipt
  • 2 handen rucola
  • 100 gram walnoten, grof gehakt
Maaltijdsalade met sperziebonen

Bereiding maaltijdsalade met sperziebonen

  • Kook de aardappelen en de sperziebonen net gaar.
  • Klop een dressing van de azijn, 2 eetlepels water, de mosterd en de olie. Meng er het bieslook door.
  • Meng de dressing door de nog warme aardappelen en sperziebonen en laat dit afkoelen.
  • Meng alles door elkaar. 

Frittata met courgette en feta

Categories Alle recepten, GroentePosted on

In Italië zijn ze er gek op: frittata. Het lijkt wel wat op onze boerenomelet, maar de variant is dikker en meer gevuld. 

Frittata

Een frittata is een Italiaans gerecht dat lijkt op een omelet of een hartige taart. Het wordt bereid door eieren te mengen met verschillende ingrediënten, zoals groenten, kaas, vlees en kruiden, en dit mengsel te bakken in een koekenpan of in de oven. Het resultaat is een stevige en smakelijke schotel die zowel warm als koud kan worden geserveerd.

Ingrediënten voor twee personen

  • Twee kleine aardappels
  • Een halve courgette
  • Twee eetlepels olie om in te bakken
  • Twee eieren
  • Zout en peper naar smaak
  • 50 gram geraspte kaas
  • 30 gram feta
  • Een fijngesneden eetlepels groene kruiden
Frittata

Bereiding

  • Snijd de aardappels en de courgette zo dun mogelijke plakjes. Dit kun je ook heel handig doen met een kaasschaaf
  • Vet de koekenpan in met 2 eetlepels olie.
  • Verdeel de aardappel en de courgette dakpansgewijs over de pan
  • Zet de pan op het vuur en verwarm op een laag vuur tien minuten met het deksel op de pan
  • Klop twee eieren los met wat zout en peper en giet dit over de aardappel en courgette
  • Verdeel de geraspte kaas erover en gaar de frittata nog tien minuten rustig door met het deksel op de pan
  • Doe de frittata op een bord en verkruimel de feta over het gerecht
  • Garneer het met wat groene kruiden

Andere frittata recepten