Zo maak je gegrilde avocado op de barbecue

Categories Alle recepten, GroentePosted on

Ik vind barbecuen ontzettend leuk om te doen. Nou ja om te doen. Een ander mag barbecuen, ik eet het wel op. Toch ben ik niet een grote vleeseter en ben ik blij dat er tegenwoordig ook veel andere dingen klaargemaakt worden op de grill. Zoals avocado. En mocht het nu slecht weer zijn? Je kunt het ook prima in een grillpan maken.

Wat heb je nodig?

  • twee avocado’s
  • een limoen
  • een bakje koriander ( 15 gram)
  • Een grillpan of een barbecue
gegrilde avocado

Hoe maak je het?

Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schep de avocado uit de schil. Doe wel voorzichtig!

Grill de avocadohelften ongeveer 30 seconden op de snijkant tot er een mooi grillstreepje ontstaat

Snijd de limoen in vieren en bestrooi de avocado met koriander

Serveer je avocado met de limoenparten

Quiche met paddenstoelen en geitenkaas

Categories Alle recepten, Bakken, GroentePosted on

Een quiche maken is altijd handig voor de luie zondag of als je visite krijgt. Deze quiche met paddenstoelen is zonder vlees of vis en ideaal voor bij de lunch. Het is voor 2 tot 4 personen. Dat hangt er vanaf hoe groot de eters zijn. Deze quiche is zowel warm als koud lekker.

Ingrediënten quiche met paddenstoelen

  • 30 gram boter
  • Een rode ui in halve ringen gesneden
  • Twee teentjes geperste knoflook. Knoflookpuree mag natuurlijk ook
  • Een eetlepel wittewijnazijn
  • 600 gram champignons in plakjes gesneden
  • Een eetlepel gedroogde tijm
  • Een rol quichedeeg
  • Vier eieren
  • 125 ml slagroom
  • 75 gram verbrokkelde geitenkaas
quiche met paddenstoelen

Hoe maak je deze quiche?

  • Zet de oven aan op 180 graden
  • Doe een beetje boter in de koekenpan en fruit de ui en de knoflook.
  • Blus het af met de wittewijnazijn en doe de champignons en de tijm in de pan en bak het vijf minuten mee
  • Bekleed de vorm met je deeg
  • Klop de eieren los en meng de slagroom erdoor. Ook doe je de helft van de geitenkaas erbij
  • Breng alles op smaak met wat zout en peper
  • Verdeel het prutje uit je koekenpan over het deeg en giet je eimengsel erover
  • Verbrokkel de rest van de geitenkaas over je quiche
  • Zet de quiche in het midden van de oven en bak hem ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin

Deze ‘vergeten groenten’ zijn gezond én verrassend lekker

Categories GroentePosted on

Vroeger werden ze volop gebruikt, maar inmiddels zijn ze niet vaak meer in onze keuken te vinden. Deze zogenaamde ‘vergeten groenten’ zijn desalniettemin verrassend lekker en natuurlijk gezond. Ontdek hoe je schorseneren, pastinaak, mierikswortel, aardpeer en koolrabi in jouw gerechten kunt gebruiken.

Schorseneren

vergeten groenten

Schorseneren zijn lange donkere stengels en lijken een beetje op asperges, wanneer ze geschild zijn. Ze hebben een zachte, romige en nootachtige smaak. Ze zijn wel een beetje lastig om mee te koken, omdat ze ontzettend snel verkleuren en het schoonmaken ervan veel tijd in beslag neemt. Bij het schillen komt er een plakkerig sap vrij.

Deze groente kent allerlei bijnamen. Zo worden schorseneren ook wel ‘armeluisasperges’ of ‘keukenmeidverdriet’ genoemd. Ze bevatten relatief veel calorieën doordat ze rijk zijn aan koolhydraten. Een voordeel is dat deze voedzame groente goed bewaard kan worden. Bovendien is de smaak niet zo sterk, waardoor het een gemakkelijke groente voor kinderen is.

Bekijk ons lekkere recept voor schorseneren met een sausje.

Pastinaak

vergeten groenten

Pastinaak is een witgele wortel. De smaak van een pastinaak lijkt op die van de knolselderij, maar doet sommige mensen ook denken aan anijs. Als je hem kookt, dan is hij lekker zoet. De pastinaak wordt meestal gebruikt in winterse gerechten. In de Nederlandse keuken wordt hij weer steeds populairder. Je kunt hem makkelijk verkrijgen in de meeste supermarkten.

De pastinaak is zeer mineraalrijk. Daarnaast bevat het de koolhydraat inuline, die bij splitsing fructose oplevert. Daarmee is de groente uitermate geschikt voor diabetici. Let erop dat je de pastinaak niet te lang in de koelkast bewaart, want dan wordt hij slap.

Ook lekker door een stamppot of salade, maar wij maakten er een heerlijke pastinaaksoep van.

Mierikswortel

De mierikswortel komt van de mierik, een plant met witte bloemen die eind mei bloeit. Van oorsprong is dit een geneeskrachtige plant met een antibiotische werking, die vroeger ook werd gebruikt tegen urineproblemen. De mierik stimuleert bovendien de spijsvertering en helpt bij spierpijn. Het bevat veel vitamine C en foliumzuur.

De smaak van deze wortel doet denken aan mosterd en radijs. Hij wordt vaak gebruikt om gerechten wat meer pit te geven. In de Duitse en Britse keuken is mierikswortelsaus enorm populair. Daar eten ze het veel bij vis en rosbief. Je vindt mierikswortel niet gauw in de supermarkt, maar wel bij de groenteboer. Let erop dat de wortel stevig is wanneer je hem koopt en bewaar hem niet langer dan een week in de koelkast.

Bekijk ons recept voor bietensoep met mierikswortelcrème.

Aardpeer

De aardpeer, ook wel Jeruzalem-artisjok of topinamboer genoemd, heeft een zoete, nootachtige smaak. Het is de knol van een zonnebloemachtige plant. Deze vergeten groenten, aardpeer is alleen verkrijgbaar van de late herfst tot het einde van de winter. Je vindt ze bij de groenteboer, op de markt of in biologische winkels. Soms ook bij de grotere supermarkt. Wanneer je er in knijpt, moeten ze hard aanvoelen. Dan zijn ze het verst!

Aardperen zijn voedzaam en rijk aan fosfor, ijzer en vitamine B1. Wel bevatten ze relatief veel calorieën, namelijk 82 per 100 gram. Dat komt door de koolhydraten. Jonge aardperen hoef je in tegenstelling tot oudere aardperen niet te schillen, maar alleen even af te borstelen. Zorg alleen dat je niet te veel aardperen eet, want dat kan leiden tot winderigheid. 

Koolrabi

Vroeger was deze gezonde knol in bijna heel Nederland een veel gegeten groente. Koolrabi is familie van de broccoli en boerenkool. Het is rijk aan vitamine C, kalium, fosfor, calcium, ijzer en magnesium. Bovendien bevat het stoffen die preventief werken tegen prostaat- en darmkanker.

De bladeren van de koolrabi kun je ook eten. Deze zijn nog gezonder dan de knol. Ze bevatten twee keer zoveel vitamine C, tien keer zoveel ijzer en maar liefst 100 keer zoveel vitamine A dan de knol. Je kunt koolrabi op allerlei manieren bereiden. Zo kun je er puree van maken, stukken roerbakken of de bladeren door een salade doen.

Nog een vergeten groenten aanrader: aardpeer en koolrabi zijn erg lekker om friet van te maken.

Meer groente eten. Met deze tips lukt dat

Categories GroentePosted on

Sommige mensen vinden het moeilijk om iedere dag minimaal 250 gram groente te eten. Met deze vijf tips is meer groente eten helemaal niet moeilijk.

Tip 1: Soep

Je kunt het zo gek niet bedenken maar van groente kun je de lekkerste soep maken en ook eindeloos combineren. Wat dacht je van pompoensoep, tomatensoep, wortelsoep of een andere lekkere soep. Hier vind je alle soeprecepten van Viadomo. Heb je restjes groente over dan kun je natuurlijk ook een lekkere groentesoep maken. Je gooit gewoon van alles bij elkaar. Doe er wat groentebouillon bij. Ben je niet zo van de stukjes in je soep dan kun je gewoon de staafmixer er even opzetten.

Tip 2: Maak een salade

Bij een salade denken veel mensen meteen aan ijsbergsla. Maar je kunt ook heerlijke salades maken van witlof, spinazie of een andere groente. In een salade kun je van alles gooien wat je lekker vindt. Komkommer, tomaat, mais, maar ook linzen en bonen. Hier vind je lekkere salades

groente eten

Tip 3: Gevulde paprika

Paprika bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Vooral rode paprika bevat veel vitamine C.  Paprika’s zijn ook erg geschikt om te vullen. Je holt hem uit en vult hem bijvoorbeeld met champignons, uien, linzen, mais en spinazie. Doe er wat mozarella op en doe hem een half uurtje in de oven op 180 graden. Natuurlijk kun je hem ook met andere groente vullen. Inspiratie vind je hier

Tip 4: Groenteloempia

De groenteloempia. En dan bedoelen we niet die grote loempia’s die je vind in het vriesvak van je supermarkt. Nee we bedoelen zelfgemaakte. Je vult rijstvellen met verse groente. Ideaal dus voor de restjes. Vind je knapperige, vegetarische loempia’s stiekem toch lekkerder. Ook daar hebben wij een recept van.

groente eten

Zeewier eten is gezond. Welke soorten zijn eetbaar

Categories GroentePosted on

Zeewier is hartstikke gezond en duurzaam. Om het te telen heb je geen landbouwgrond nodig en omdat je het in water kweekt heb je ook geen drinkwater nodig om de planten te laten groeien.

Koolstofdioxide, of CO2, is een gas dat van nature in de atmosfeer aanwezig is. Maar als gevolg van menselijke activiteiten is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer in de laatste 150 jaar extreem sterk toegenomen. Zeewier zet CO2  om in zuurstof.

Soorten zeewier

Wereldwijd worden er meer dan 160 soorten zeegroenten gegeten. Die soorten variëren van kleur, structuur, vorm en soort. Je koopt het in natuurvoedingswinkels en speciaalzaken, in webwinkels in Aziatische winkels en soms ook in supermarkten. Je kunt het in allerlei verschillende vormen krijgen. Vers, bewerkt, gedroogd, gekookt of ingemaakt. Maar ook als kruid, smaakmaker of toevoeging of thee of voedingssupplement.

  • Zeesla groeit overal op de wereld. Ook voor de kust van Zeeland. Zeesla heeft dunne, transparante en felgroene bladeren. Zeesla is rauw erg lekker maar je kunt het ook prima roerbakken.
  • Van Nori heb je vast wel eens gehoord. Het wordt namelijk vaak gebruikt voor sushi-rollen. Nori bevat veel eiwit en vitaminen en is erg lekker door een salade, stamppot, rijstgerecht of als cracker.
  • Kombu is hartig en een smaakmaker in bouillon. Maar je kunt er ook thee van maken of roerbakken.
  • Zeespaghetti heeft slierten die wel drie meter lang kunnen worden. Wil je het oogsten dan zul je moeten afreizen naar de kust van Engeland, Ierland, Frankrijk, Japan of de Verenigde Staten. Je kunt het eten als spaghetti of noedels
  • Wakame. Deze is het zoutst van allemaal. Erg lekker in salade, soep of rijst. Dit zeewier is gedoopt in wasabi en tamari.
  • Dulse wordt gedroogd gegeten als snack of toegevoegd aan salades.
  • Arame heeft een nootachtige smaak en wordt in de zon gedroogd. Voor je het gaat eten, moet je het eerst wellen of even kort koken of roerbakken
  • Hijiki vindt je alleen gedroogd in de supermarkt. Ook deze soort moet je eerst in koud water wellen voor je hem door een salade gooit.
Zeewier

Recept gegrilde watermeloen

Categories Alle recepten, GroentePosted on

Watermeloen is niet alleen een geweldige dorstlesser, je kunt het ook grillen op de barbecue.  Met wat szechuan peperkorrels en 20 minuten voorbereidingstijd geef je net een andere draai aan de watermeloen. Geniet van je gegrilde watermeloen.

Ingrediënten gegrilde watermeloen

  • Een eetlepel szechuan peperkorrels (verkrijgbaar bij de toko of betere supermarkt)
  • Zout
  • 50 ml olijfolie
  • Een kleine watermeloen
  • Verse koriander
gegrilde watermeloen

Bereiding

Voor 4-6 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

  • Wrijf de szechuan korrels in een vijzel fijn en meng ze samen met wat zout door de olie.
  • Was de watermeloen, hak het fruit met schil in brede, ronde plakken van 5 centimeter. Snijd de watermeloen daarna in vieren (verwijder de pitten)
  • Doe de plakken in het oliemengsel en grill deze op de barbecue (let op: het water moet wel kunnen weglopen zodat de watermeloen kan drogen op de barbecue)
  • Bestrooi met verse koriander en  serveer meteen.

Een nieuwe vrucht. Wat is een cumelo?

Categories Groente, KeukenPosted on

Laatst zag ik in de supermarkt op de groente-afdeling iets liggen wat ik niet thuis kon brengen. Het bleek om een cumelo te gaan. Een combinatie van een komkommer en een meloen. Hier lees je alles over cumelo.

Wat is een cumelo?

Je kunt een cumelo het beste omschrijven als een kruising tussen een komkommer en een meloen. De cumelo groeit in Italië en is daar beter bekend als Barattiere. Het is een zomerse vrucht met een frisse en zoete smaak. Ideaal voor de warme zomermaanden dus.

Waar groeit de cumelo?

De cumelo groeit alleen in de regio Puglia. In het Nederlands is dat Apulië, een regio in Zuidoost-Italië, ten noordwesten van en inclusief de hak van de Laars van Italië, gelegen aan de Adriatische Zee en de Ionische Zee op ongeveer 80 kilometer van de kust van Albanië. Je vindt de vrucht ook niet in de rest van Italië. Vooral het klimaat in Puglia is erg geschikt voor het kweken van de vrucht. Je ziet ze daar vooral groeien tussen de olijfbomen.

Wanneer kun je de cumelo kopen?

De vrucht is helaas nog niet overal te koop, maar als een winkel hem verkoopt dan is dat tussen mei en half september. Hij wordt onrijp geoogst. Daardoor blijft hij lekker zoet. Je moet hem daarna koel bewaren. Overigens is hij ijskoud ook het lekkerst.

Hoe eet je de cumelo

Voor gebruik snijd je de Cumelo open en verwijder je de zaden en schil. Je kunt hem dus net zo uitlepelen als meloen. Maar je kunt hem ook in schijfjes snijden. De structuur is iets steviger dan een komkommer. In Italië wordt de vrucht voornamelijk koud gegeten door een salade, als snack en zelfs bij het ontbijt. 

Hoe maak je groene kool klaar? En is het gezond

Categories GroentePosted on

Groene kool wordt ook wel savooiekool genoemd en is een losbladige groene koolsoort die van juli tot maart geoogst wordt.  In Nederland vindt tegenwoordig voornamelijk de teelt van groene savooiekool plaats; die van gele savooiekool is praktisch verdwenen.

Vers

Het blad van groene kool moet stevig aanvoelen. De nerven moeten knappen als je het blad omvouwt. Ook moet een kool tussen de kilo en anderhalve kilo wegen.  Per persoon eet je ongeveer 250 gram als het een hoofdgerecht is. Een kool kun je lekker lang bewaren. Vaak tussen de twee en zes weken. Heb je de kool al gesneden dan kun je het het beste bewaren in een vochtige doek in je koelkast. 

groene kool

Bereiding

  • Maak de kool schoon door de buitenste bladeren te verwijderen.
  • Snijd hem dan door midden en snijd hem in reepjes. Je kunt hem trouwens ook schaven
  • Kook de kool in een klein beetje water met een klein beetje zout
  • Na een minuut of tien is je kool beetgaar
  • Laat je kool dan goed uitlekken en breng het eventueel op smaak met wat peper, nootmuskaat of wat suiker

Heb je een recept waarbij de bladeren gevuld moeten worden? Dan snijd je die bij de steelaanzet af. Blancheer de bladeren tot de middennerf soepel is.

Roerbakken

De bladeren zijn ook erg lekker om te roerbakken. Doe dat alleen niet te lang want dan zijn ze niet knapperig. Bovendien wordt de smaak weeïg als de bladeren te gaar zijn. 

Gezond?

Per 100 g vers
Vitamine B10,05 mg
Vitamine B20,02 mg
Vitamine B60,03 mg
Vitamine B1115mcg
Vitamine C45 mg
Kalium180 mg

Recept Witlof-frittata

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Witlof, wordt ook wel het ‘Brussels lof’ genoemd en is familie van andijvie. De groente wordt in het donker geteeld, in het licht zou de krop namelijk groen worden.  Witlof had vroeger nog een erg bittere smaak, maar de witlofsoorten van tegenwoordig zijn een stuk milder. Wij maakten van witlof dit keer Witlof frittata

Benodigdheden voor 4 personen

  • 800 g witlof, in smalle repen
  • 2 tenen knoflook, klein gesneden
  • 1 rode peper, in smalle reepjes
  • 2 eetlepels olie
  • 6 eieren
  • 60 g geraspte belegen 30+ kaas

 

Hoe maak je het?

Stap 1

Warm de oven voor op 175 °C. Gebruik voor het gerecht een pan die ook in de oven kan of doe het mengsel later over in een ovenvaste schaal.

Stap 2

Roerbak het witlof met de knoflook en de peper in de olie in een paar min. zacht. Neem de pan van het vuur.

Stap 3

Klop de eieren los en schenk dit over de groente. Strooi de kaas er over.

Stap 4

Laat het gerecht in de hete oven in ca. 15 minuten gaar worden en goudbruin kleuren.

Stap 5

Lekker met krielaardappeltjes met peterselie. Hiervoor heb je nodig: 800 gram krielaardappeltjes en 6 takjes peterselie. Let op met krieltjes is je gerecht niet meer koolhydraatarm. Eet je minder koolhydraten dan adviseren we je om alleen de fritata te eten.

Recept rode kool met sinaasappel en speculaaskruiden

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

De meeste mensen eten rode kool met appeltjes. Omdat de speculaaskruiden bij mij echt bij de winter horen en we wel van een beetje variatie houden, hebben we nu een recept voor je me speculaaskruiden en sinaasappel. 

Ingrediënten

  • 700 gram gesneden rode kool
  • Twee eetlepels olijfolie
  • Twee rode uien, gesneden in halve ringen
  • Twee theelepels speculaaskruiden
  • 75 milliliter sinaasappelsap
  • Twee takjes tijm ( je hebt alleen de blaadjes nodig)
 rode kool

Bereiding

  • Doe de olie in de wok en bak de ui ongeveer 2 minuten
  • Doe de kool erbij en bak dit ongeveer 6 minuten mee
  • Schenk de sinaasappelsap erbij en smoor de kool nog ongeveer vijf minuten zodat het knapperig gaar is
  • Breng je maaltijd op smaak met de tijm en speculaaskruiden