Borrelhapje: Recept kaasdriehoekjes

Categories Alle recepten, Buitenlandse keuken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, VerjaardagPosted on

In mijn vriezer lag al een tijdje een pakje filodeeg. Toen er een verjaardag aan kwam bedacht ik me dat ik deze lekkere hapjes mooi kon maken van dat deeg. De ingrediënten is voor ongeveer 25 stuks. Ik heb deze kaasdriehoekjes overdag al gemaakt en kon ze ’s avonds zo in de oven schuiven. Ideaal want dan hoef je je gasten ook niet lang alleen te laten. Dit recept is vegetarisch.

Continue reading “Borrelhapje: Recept kaasdriehoekjes”

Zelfgemaakte hummus. Hoe maak je dat? Het recept

Categories Alle recepten, Hapjes en smeerselsPosted on

In mijn kast stond al een tijdje een zak gedroogde kikkererwten. Weggooien is zonde natuurlijk. Een mooie gelegenheid om zelf eens hummus te maken. En geloof me, het kostte even wat tijd, maar het was veel en veel lekkerder dan gewoon uit de supermarkt.

Continue reading “Zelfgemaakte hummus. Hoe maak je dat? Het recept”

Tomatenjam. Een eenvoudig en smakelijk recept

Categories Alle recepten, Hapjes en smeerselsPosted on

Tomatenjam is een zoete en hartige spread gemaakt van rijpe tomaten. Het is een heerlijke en veelzijdige conserve die op verschillende manieren kan worden gebruikt. Tomatenjam wordt meestal gemaakt door tomaten te koken met suiker, citroensap en soms specerijen zoals gember, kaneel of kruidnagel. Het kookproces zorgt ervoor dat de tomaten zacht worden en de suiker en het citroensap helpen bij het creëren van een dikke, geleiachtige consistentie.

Echt enthousiast werd ik niet toen ik laatst een potje kreeg van een buurvrouw. En dat is nu wel anders. Jemig wat is tomatenjam lekker op een broodje met kaas of een lekkere kipsandwich. En zelfs door de sla is dit ontzettend lekker.

Ingrediënten

  • 1,5 kilo rijpe tomaten
  • 500 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels citroensap
  • Optioneel: specerijen zoals gember, kaneel of kruidnagel naar smaak

Benodigdheden

  • Een rasp
  • Schone jampotten ( van ongeveer 450 gram)

Bereiding tomatenjam

tomatenjam
  • Breng een grote pan met water aan de kook. Maak een kruisvormige inkeping aan de onderkant van elke tomaat en dompel ze ongeveer 30 seconden in het kokende water. Dit helpt bij het verwijderen van de tomatenschil.
  • Haal de tomaten uit het kokende water en dompel ze onmiddellijk onder in een kom met koud water. Hierdoor kun je de tomatenschil gemakkelijk verwijderen. Verwijder de schil van de tomaten en snijd ze in kleine stukjes.
  • Doe de gesneden tomaten, suiker en citroensap in een grote pan. Als je specerijen wilt toevoegen, kun je die nu ook in de pan doen.
  • Breng het mengsel aan de kook op middelhoog vuur en roer regelmatig.
  • Zodra het mengsel kookt, verlaag je het vuur en laat je het sudderen. Blijf af en toe roeren om te voorkomen dat het aanbrandt.
  • Laat de jam sudderen totdat het mengsel dikker wordt en een geleiachtige consistentie krijgt. Dit duurt meestal ongeveer 1tot 1,5 uur.
  • Test de dikte van de jam door een kleine hoeveelheid op een koud bord te druppelen. Als het snel opstijft en niet uitzakt, is de jam klaar.
  • Haal de pan van het vuur en laat de jam een paar minuten afkoelen.
  • Giet de hete jam in gesteriliseerde potten en sluit ze goed af. Laat de potten goed afkoelen. Zet ze NIET op de kop.
  • Bewaar de potten op een koele plek. Dan kun je ze zeker een jaar bewaren. Een geopende pot bewaar je ongeveer 2 weken in de koelkast.

Pan con tomate. Stokbrood met tomaten

Categories Alle recepten, Hapjes en smeerselsPosted on

Pan con tomate is een traditioneel Spaans gerecht brood met tomaat. Het is een eenvoudig maar heerlijk recept dat populair is in veel regio’s van Spanje, met name in Catalonië. Pan con tomate wordt vaak geserveerd als tapas of als bijgerecht bij andere maaltijden.

Het gerecht bestaat meestal uit knapperig brood, zoals een stokbrood die in plakjes wordt gesneden en geroosterd. Het geroosterde brood wordt vervolgens ingewreven met knoflookteentjes om een subtiele knoflooksmaak toe te voegen. Vervolgens worden rijpe tomaten gehalveerd en wordt de gesneden kant van de tomaat over het brood gewreven, zodat het sappige vruchtvlees en de zaden in het brood trekken.

De basis voor dit heerlijke lactosevrije, veganistische recept. Dit gerechtje bevat 280 kcal, 5 gram eiwit en 37 koolhydraten.

Pan con tomate

Ingrediënten

  • Stokbrood
  • Olijfolie
  • Vleestomaten

Pan con tomateHoe maak je Pan con tomate?

  • Halveer je stokbrood in de lengte
  • Snijd iedere helft in vier gelijke stukken
  • Besprenkel je brood met twee eetlepels olijfolie
  • Zet de grillpan op het gas en gril de stukken stokbrood met de snijkant naar beneden. Zo krijg je mooie grillstrepen
  • Leg je brood met de gegrilde kant naar boven op een bord of schaal
  • Rasp twee vleestomaten. Dit doe je door je tomaten eerst te halveren. Rasp ze met een grove rasp totdat je een velletje overhoudt
  • Roer een eetlepel olijfolie door de geraspte tomaat en doe er eventueel wat zout en peper door
  • Schep je tomatensaus op je broodjes

Hier vind je meer lekkere smeersels en hapjes

Pittige zoete aardappelspread voor bij de borrel

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, Oud&NieuwPosted on

De zoete aardappel is enorm vezelrijk en vult als de beste. Je hoeft dus niet een flinke zak te halen. Je kunt er heerlijke curry, ovenschotel, stamppot of soep van maken, maar ook een lekkere zoete aardappelspread voor bij de borrel om worteltjes of tortillachips in te dippen, maar ook lekker op een toastje of een stukje stokbrood.

Continue reading “Pittige zoete aardappelspread voor bij de borrel”

Spinazie zalmrol. Een wrap die niet zou misstaan in een restaurant!

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Vlees en visPosted on

Een spinazie zalmrol is een gerecht waarbij verse spinazie wordt gevuld met gerookte zalm en andere smaakvolle ingrediënten, vervolgens opgerold en geserveerd als een rol. Het is een heerlijk en gezond gerecht dat zowel als voorgerecht of hoofdgerecht kan worden geserveerd. Een prachtige wrap die zeker niet zou misstaan in een duur restaurant!

Continue reading “Spinazie zalmrol. Een wrap die niet zou misstaan in een restaurant!”

Restjes? Van een kaasplankje maak je en kaasfondue

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keukentips, Oud&Nieuw, Pasen, SinterklaasPosted on

Was er na het kerstdiner of op die verjaardag toch minder ruimte over voor het kaasplankje dan je van tevoren had ingeschat? Binnen no-time verander je de restjes van het kaasplankje in kaasfondue.

Continue reading “Restjes? Van een kaasplankje maak je en kaasfondue”

Spiesjes van dadels met chorizo en spek

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&NieuwPosted on

Dit gerechtje is zo ontzettend lekker. We aten het voor het eerst in een klein restaurantje op Gran Canaria. De ober zette het voor ons op tafel omdat het ontzettend druk was en we even moesten wachten op ons eten. De zoete geur van de dadels in combinatie met de pittige chorizo en het zoute spek. Heerlijk. En dus maken we het thuis ook regelmatig. Ons recept voor dadelspiesjes met chorizo en spek.

Continue reading “Spiesjes van dadels met chorizo en spek”

Chutney met appel, ui en gember

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Zoek je wat lekkers voor bij de kaas, kip of vleeswaren. Dan moet je zeker deze chutney met appel, ui en gember eens proberen. Het is ontzettend lekker, snel te maken en als je het in een brandschoon potje doet, kun je het ook gerust een paar dagen bewaren.  Nadeel is alleen vaak dat het te lekker is en dat de je bijna geen kans krijgt om in de koelkast gezet te worden omdat het dan al op is.

Continue reading “Chutney met appel, ui en gember”