Recept gevulde tulpen van tomaten

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Pasen, VerjaardagPosted on

Kijk een wat een  vrolijke tomaten. Lekker vrolijk en ook leuk om als hapje op tafel te zetten. Dit recept is snel te maken en glutenvrij en laag in de koolhydraten.

Ingrediënten

  • Een bakje bieslook of het groen van bosuien
  • 200 gram zuivelspread
  • 500 gram tomaatjes
  • Wat sateprikkers
gevulde tulpen van tomaten

Bereiding

  • Snijd een kwart van de bieslook fijn en meng dit met de zuivelspread
  • Snijd de tomaten kruiselings in tot iets onder het midden
  • Prik met een sateprikker een gaatje aan de onderkant
  • Lepel met een theelepeltje de zaadjes uit de tomaatjes
  • Vul de tomaatjes met het mengsel en steek in het gaatje aan de onderkant een bieslookspriet
  • Leg de tomaatjes mooi op een bordje
  • Leg je ze in de vorm van een boeketje bloemen leg knoop dan een sprietje bieslook om de “steeltjes”

Je kunt de tulpjes een dag in de koelkast bewaren. Ben je niet zo gek op zuivelspread? Je kunt ze ook vullen met (zelfgemaakte) eiersalade

Eet smakelijk!

Mandarijntjes met chocola en kokos

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Fruit en chocola is vaak een goede combinatie. Aardbeien met chocola ken je vast al. Maar kende je de combinatie mandarijn en chocola al? Met deze mandarijntjes zondig je toch een heel klein beetje gezien.

Wat heb je nodig

  • 100 gram pure chocola
  • Drie mandarijnen
  • Drie eetlepels gemalen kokos of iets anders  ( zie tips onderaan)
  • Bakpapier
Mandarijntjes met chocola

Bereiding

  • Smelt de chocola. Ik doe dit altijd in een hittebestendige kom boven een pan met een laagje heet water. Au-bain-marie dus. De kom mag het water niet aanraken
  • Pel de mandarijnen en leg de partjes los van elkaar op een bakblik
  • Doop ze een voor een in de chocola. Wil je er kokos op. Doe dit dan als de chocola nog zacht is
  • Leg je partjes een half uurtje in de koelkast. Dan wordt de chocola weer goed hard
  • Mocht je ze niet allemaal in 1 keer opeten. Je kunt ze het beste in de koelkast bewaren.

Tip: In plaats van kokos kun je ook sinaasappelsnippers, pistachenoten, discodip, hagelslag of een andere dip kiezen

Mandarijntjes met chocola
Mandarijntjes met chocola

Recept wortelcake balletjes

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Wortelcake balletjes zijn erg lekker als tussendoortje of in de broodtrommel. Deze glutenvrije carrot cake balletjes heb je in slechts 15 minuten gemaakt.

Ingrediënten wortelcake balletjes

  • 60 gram heel fijn geraspte worteltjes
  • 40 gram cashewpasta
  • 60 gram fijngemalen havermout ( Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • 10 gram walnoten
  • 2 zachte ongezoete dadels
  • voor volwassenen: 1 theelepel vers, geraspte gember

Bereiding

  • Knijp de geraspte worteltjes goed uit zodat het meeste vocht eruit is.
  • Doe alle ingrediënten in een blender en mix totdat je een gladde massa krijgt (je kunt ook een staafmixer gebruiken).
  • Voor volwassenen: voeg de gember toe.
  • Draai er 12 balletjes van.
  • Bewaar de balletjes in de koelkast

Recept komkommerlinten met gerookte zalm en rucola

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Verjaardag, Vlees en visPosted on

Een snel te maken recept voor een warme dag, bij de barbecue, als voorgerecht of bij de lunch. Eigenlijk kun je deze komkommerlinten met zalm altijd wel eten. Binnen tien minuten heb je dit heerlijke gerechtje op tafel.

Continue reading “Recept komkommerlinten met gerookte zalm en rucola”

Recept dadel speculaasballetjes

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Keuken, SinterklaasPosted on

Heb je even een energieboost nodig dan zijn deze dadelballetjes erg geschikt en lekker. Door de speculaaskruiden krijg je een lekker warm gevoel van binnen.

Ingrediënten

  • 250 gram medjooldadels
  • 100 gram amandelmeel
  • 1 eetlepel kokosolie ( gesmolten)
  • Twee theelepels speculaaskruiden
  • Een snufje zout
  • Een eetlepel (rauwe) cacaopoeder
  • 40 gram havermout ( Bij intolerantie glutenvrije havermout)

Bereiding

  • Ontpit de dadels en maak ze fijn in de keukenmachine
  • Maal alles tot je een mooie gladde massa hebt
  • Voeg alle andere ingrediënten behalve de havermout toe
  • Mix alles nog eens
  • Doe de bol in een kom met 40 gram havermout en meng alles goed met je handen
  • Maak er kleine balletjes van

Recept kaneelballen. Een gezond tussendoortje

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on
Kaneel is een lekker geurend en verwarmend kruid, dat goed past bij de herfst. Het schijnt zelfs goede medicinale eigenschappen te hebben. Er zit onder andere chroom in, net als in cacao, wat helpt je bloedsuikerspiegel te reguleren. Daarom een recept van kaneelballen.

Kaneel

Kaneel is goed voor de bloedcirculatie , maar ook voor de spijsvertering en het immuunsysteem. Ben je een liefhebber van kaneel: gebruik Ceylonkaneel en geen Chinese (kassie). Deze laatste bevat te veel schadelijke stoffen: cumarine – slecht voor lever en nieren. Mensen die bloedverdunners gebruiken of zwanger zijn, moeten voorzichtig zijn met kaneel.

Ingrediënten kaneelballen

  • 80 gram cashewnoten
  • 120 gram dadels
  • 3 gram kaneel

Bereiding kaneelballen

  • Maal deze ingrediënten in een hakker of blender tot een kleverige bal.
  • Maak hier met de hand kleine balletjes van en rol ze door kaneel (voor de liefhebbers) of door gehakte nootjes.
  • Zo heb je heel gemakkelijk, met weinig ingrediënten, een heerlijk én gezond tussendoortje!

Geitenkaasballetjes

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

Deze feestelijke balletjes van geitenkaas doen het goed met kerst, een verjaardag of een borrel. Ze zien er prachtig uit en je hoeft er niet uren voor in de keuken te staan. En de kleur kies je helemaal zelf.

Ingrediënten

  • 300 gram zachte geitenkaas
  • Dip naar keuze
Geitenkaasballetjes

Dip

Deze ingrediënten kun je gebruiken om je geitenkaasballetjes doorheen te rollen

  • 50 gram roze peperkorrels grof gemalen
  • 50 gram zwarte en witte sesamzaadjes
  • pijnboompitjes fijngehakt
  • bacon fijngehakt
  • zongedroogde tomaatjes fijngehakt
  • Bieslook fijngehakt
  • Pistachenootjes fijngehakt

Bereiding

  • Verdeel de geitenkaas in 15 stukjes en rol van elk stukje een balletje
  • Rol de balletjes door de “dip’
  • Leg ze op een bord of een plan en serveer ze met crackers
  • Je kunt een zoute pepsel erin steken als cocktailprikker

 

Recept om zelf Griekse Spanakopita te maken

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, PasenPosted on

Misschien heb je wel eens Spanakopita gegeten in Griekenland. Ze staan in ieder geval vaak op de menukaart. Dit hapje is vegetarisch, bevat 180 calorieën en 16 gram koolhydraten.

Ingrediënten Spanakopita

  • 450 gram ontdooide diepvriesspinazie
  • Twee losgeklopte eieren
  • 150 gram feta
  • Handjevol fijngehakte dille
  • Een teentje knoflook
  • 25 gram pijnboompitten
  • Een theelepel citroenrasp
  • 10 vellen filodeeg (ontdooid)
  • Vier eetlepels olijfolie
Spanakopita

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Meng in een kom de spinazie met de eieren en verkruimel de feta
  • Voeg de dille, knoflook, pijnboompitten en citroenrasp toe en breng het op smaak met wat peper en zout
  • Bestrijk de vellen filodeeg met de olijfolie en schep wat van het mengsel een de onderkant
  • Vouw de rechter bovenhoek naar de linker onderhoek en vouw de punten nog twee keer naar elkaar toe tot het goedgevulde driehoeken zijn.
  • Doe dit bij de andere vellen ook
  • Leg je hapjes op de bakplaat met bakpapier en bak ze in de oven knapperig en bruin. Dit duurt ongeveer 25 minuten

Zelf bananenchips maken zonder suiker. Het recept

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, SinterklaasPosted on

Dat je van groente chips kunt maken wist je vast al, maar heb je zelf wel eens geprobeerd bananenchips te maken? Nee? Probeer het eens. Niet alleen lekker, maar ook verantwoorder dan gewone chips. Ook lekker met wat yoghurt.

Wat heb je nodig?

  • Drie bananen
  • Een uitgeperste citroen
  • Een bakplaat
  • Ovenrooster
  • Pot met deksel
bananenchips

Hoe maak je bananenchips?

  • Verwarm de oven voor op 80 graden
  • Haal de schil van de banaan en snijd de banaan in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik
  • Is je banaan wat bruin. Geeft niets. Je kunt ze prima gebruiken voor dit recept
  • Doe de citroensap in de schaal en doe de banaan erbij
  • Laat je banaan even vijf minuten in de citroensap liggen
  • Lek de banaan uit in een vergiet en verdeel de plakjes op een ovenrooster. Ze mogen elkaar niet raken
  • Schuif het rooster in het midden van je oven
  • Om te voorkomen dat je je oven uitgebreid schoon moet maken, adviseren we je om een bakplaat met aluminiumfolie onder je rooster te schuiven.
  • Droog de stukjes banaan drie uren lang in de voorverwarmde oven. Keer ze tijdens het drogen een keer of twee
  • De plakjes zullen wel aan je rooster plakken maar je kunt ze los krijgen met een spatel of mes
  • Wanneer je banaan droog en leerachtig aanvoelt zijn ze klaar
  • Laat het afkoelen op het rooster en doe ze daarna direct in een pot die goed afgesloten kan worden

Recept spiraalquiche

Categories Alle recepten, Bakken, Groente, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Een lekkere fleurige quiche op tafel toveren waar je blij van wordt gaat je zeker lukken met deze spiraalquiche. Oke het is even wat priegelwerk maar dat ben je allang weer vergeten als je deze spiraalquiche proeft.

Ingrediënten spiraalquiche

Voor de bodem

  • 375 gram amandelmeel
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Snufje zeezout
  • Kwart theelepel gemalen peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 ml olijfolie
  • 1,5 eetlepel kokosolie, gesmolten
  • 200 ml water

Voor de vulling

  • 200 gram cashewnoten
  • 100 ml water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 15 gram basilicumblaadjes
  • 40 gram zongedroogde tomaten met zeezout
  • Wat zeezout en peper naar smaak
  • Halve citroen
spiraalquiche

Voor de vulling van de spiraalquiche

  • 2 courgettes
  • 3 Chinese aubergines. De Chinese aubergine is het dunner en lichtpaars  
  • 3 grote wortelen liefst in verschillende kleuren

Wat heb je verder nodig?

  • Kom
  • Keukenmachine
  • Quichevorm met doorsnee 26 cm
  • Mandoline of dunschiller

Bereiding

Voor de bodem

  • Week de cashewnoten een uur in water
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Doe alle droge ingrediënten voor de bodem in een kom
  • Knijp de knoflookteentjes boven de kom uit
  • Voeg olie en kokosolie en het water ook toe
  • Roer alles goed door elkaar en kneed het daarna met je handen
  • Laat het 10 minuten staan

Voor de saus

  • Giet de cashewnoten af en maal het met de keukenmachine tot een gladde massa
  • Voeg nu het verse water, de olijfolie, tomaten, basilicum, peper en zout toe en knijp er een halve citroen bovenuit
  • Mix door tot dat je een gladde massa hebt
  • Vet de quichevorm in en druk het deeg uit over de hele binnenkant
  • Schep er driekwart van de saus in
  • Schaaf de courgettes, aubergines en wortelen in heel dunne lange plakken met de mandoline of dunschiller
  • Rol een stukje courgette op en zet het rechtop in het midden van de bodem
  • Draai er een plakje wortel of aubergine om en bouw zo de taart op tot de bodem gevuld is met een spiraal van groentelinten
  • Schenk de rest van de saus over de vulling
  • Bak de taart 40 tot 50 minuten

Meer quiche

Quiche met paddenstoelen en geitenkaas

Hartige taart: broccoli quiche

Recept prei quiche