Boodschappenlijstje voor als je gaat gourmetten

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keukentips, Oud&Nieuw, Pasen, SinterklaasPosted on

Ben je van plan om binnenkort te gourmetten? Dan koop je vaak veel te veel of je komt er tijdens het gourmetten achter dat je eigenlijk van alles vergeten bent. Daarom maakten wij een lijstje voor je zodat je alles meteen op je boodschappenbriefje kunt zetten.

Continue reading “Boodschappenlijstje voor als je gaat gourmetten”

Wijn bij het eten? Welke wijn past bij welk gerecht?

Categories KeukentipsPosted on

In het weekend drinken wij graag een wijntje. Zeker als we lekker gekookt hebben. Maar welke kies je? Wordt het een Chardonay of een Merlot? Of toch een Riesling. Welke wijn past bij welk gerecht?

Continue reading “Wijn bij het eten? Welke wijn past bij welk gerecht?”
€13,00
Op voorraad
Bol.com

Gember bewaren. Zo blijft gember langer goed

Categories KeukentipsPosted on

Gember is erg populair maar vaak zijn de stronken ook groot. Maar we gebruiken elke keer maar een klein deel. Dus kun je verse gember bewaren?

Continue reading “Gember bewaren. Zo blijft gember langer goed”

Cocktails maken? Dit heb je nodig

Categories Keuken, Keukentips, KookgadgetsPosted on

Cocktails zijn gemengde alcoholische drankjes die meestal bestaan uit een combinatie van sterke dranken, likeuren, mixers en smaakstoffen. Ze kunnen sterk variëren qua ingrediënten, bereidingsmethoden en presentatie. Maar wat heb je nodig als je zelf cocktails maken wilt?

Continue reading “Cocktails maken? Dit heb je nodig”

Pasta koken. Zo maak je perfecte pasta

Categories Alle recepten, Buitenlandse keuken, Keuken, KeukentipsPosted on

Pasta heb je in alle soorten en maten. Penne rigate, tagliatelle, cannelloni, spaghetti, macaroni en pipe ragiate. Zomaar wat soorten die ik zag in de supermarkt. En dan heb je alles nog in verschillende varianten. Gekleurd, met ribbels, in pijpjes, boogjes en sliertjes. Hoe je moet pasta koken?

Continue reading “Pasta koken. Zo maak je perfecte pasta”

Eten bederft sneller tijdens de hondsdagen

Categories Keuken, KeukentipsPosted on

De Hondsdagen zijn er weer. Wanneer zijn de hondsdagen? De periode van ongeveer 20 juli tot rond 20 augustus staat bekend om warm, broeierig en extreem weer.

Continue reading “Eten bederft sneller tijdens de hondsdagen”

Hoe maak je zelf mayonaise?

Categories Alle recepten, Keukentips, SausPosted on

Mayonaise is bijna onmisbaar. Zeker bij een patatje of een barbecue. Het is namelijk de basis van heel veel lekkere sausjes. 

De lekkerste mayonaise maak je vanaf nu gewoon zelf. Doe het in een leuk potje en geniet! Ook erg leuk om iemand cadeau te doen. Zorg eerst dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Geschiedenis mayonaise

De oorsprong van de saus is enigszins controversieel, met verschillende verhalen en theorieën over hoe het precies is ontstaan. Eén van de meest bekende theorieën is dat mayonaise zijn oorsprong heeft in Frankrijk.

De saus werd aanvankelijk gemaakt met behulp van een vijzel en een stamper om eidooiers te mengen met azijn of citroensap en olijfolie. Later werden andere oliën, zoals zonnebloemolie, ook gebruikt.

In de loop der jaren werd de saus steeds populairder en verspreidde het zich over de hele wereld. Het recept werd aangepast en geperfectioneerd door verschillende culturen, met toevoeging van verschillende kruiden, specerijen en smaakmakers.

Dikkere saus

In de 19e eeuw werd de industriële productie van mayonaise mogelijk, waarbij emulgatoren zoals mosterd en lecithine werden toegevoegd om de saus dikker en stabieler te maken. Dit maakte mayonaise gemakkelijker te produceren op grote schaal en droeg bij aan de wijdverspreide populariteit ervan.

Tegenwoordig is het een veelgebruikte saus en wordt het wereldwijd in verschillende gerechten en als basis voor andere sauzen gebruikt. Het heeft ook geleid tot de ontwikkeling van vele variaties, zoals light-mayonaise, veganistische mayonaise en verschillende smaakinfusies.

Wat heb je nodig om het te maken

 • Twee eieren
 • Een of twee theelepels mosterd
 • Snufje zout
 • Twee eetlepels wittewijn azijn
 • 300 ml zonnebloemolie of olijfolie
mayonaise

Hoe maak je mayonaise?

 • Meng twee eidooiers met 1 of twee theelepels gladde mosterd
 • Doe er een snufje zout bij. Doe niet meteen teveel. Je kunt er wel bijdoen maar niet uithalen
 • Meng alles met een staafmixer of keukenmachine
 • Voeg al kloppend druppelsgewijs twee eetlepels (wittewijn) azijn toe
 • Giet langzaam de zonnebloemolie of olijfolie toe
 • Als ongeveer de helft van de olie is opgenomen en de saus dikker wordt, kun je de rest van de olie wat sneller toevoegen
 • Proef gerust even even voeg wat peper toe om het op smaak te brengen
mayonaise

Belgische mayonaise maken

Wil je Belgische mayonaise? Voeg dan een extra eetlepel azijn toe

Franse mosterd maak je door dijonmosterd te gebruiken en in plaats van azijn gebruik je twee eetlepels citroensap. Voeg ook een theelepel suiker toe

Hoe werkt een slowcooker? En wat maak je erin?

Categories Besparen, Keuken, Keukentips, KookgadgetsPosted on

In Amerika is het al jaren een hype. De slowcooker. Maar hoe werkt zo’n apparaat nu eigenlijk? Wat maak je erin, en wat zijn de voordelen boven een gewone pan? 

Continue reading “Hoe werkt een slowcooker? En wat maak je erin?”