Eieren bewaren. Waar doe je dat? Wie in de winkel om eieren zoekt, zal ze niet vaak in de koelkast vinden. Vaak staan ze gewoon in de stellingen of in een kast. Eenmaal thuis zetten veel mensen ze in de koelkast. Waar bewaar je je eieren nu het best?
Continue reading “Waar moet je eieren bewaren? In de kast of koelkast?”Categorie: Keukentips
Welkom bij onze uitgebreide categorie Keukentips! Als je gepassioneerd kok bent en alles wilt weten en leren over koken, bakken en het bereiden van heerlijke maaltijden, ben je hier aan het juiste adres. Ontdek een schat aan nuttige tips, trucs en advies om je kookvaardigheden naar een hoger niveau te tillen en je keukenervaring te verbeteren.
Keukentips
In deze categorie delen we tips en technieken om je te helpen bij het beheersen van verschillende kookvaardigheden. Leer hoe je ingrediënten kunt snijden als een professional, welke messen je het beste kunt gebruiken en hoe je de juiste kookmethoden kunt toepassen voor perfecte resultaten. Van basistechnieken tot geavanceerde culinaire vaardigheden, we hebben alles wat je nodig hebt om een meesterchef te worden in je eigen keuken.
Ontdek ook handige keukenhacks die je tijd en moeite besparen. Leer hoe je ingrediënten kunt vervangen in noodsituaties, slimme opslagoplossingen voor voedsel en hoe je keukenapparatuur efficiënt kunt gebruiken. Met onze praktische tips kun je het meeste uit je keuken halen en elke culinaire uitdaging met vertrouwen tegemoet treden.
Recepten
Daarnaast bieden we inspiratie voor heerlijke recepten en ideeën voor maaltijdplanning. Of je nu op zoek bent naar snelle en eenvoudige gerechten voor drukke weekavonden, gezonde recepten voor een bewuste levensstijl, of feestelijke gerechten om indruk te maken op je gasten, onze keukentips helpen je bij het ontdekken van nieuwe smaken en het bereiden van fantastische maaltijden.
We delen ook voedingsadvies en informatie over specifieke diëten, zodat je bewuste keuzes kunt maken voor je gezondheid en welzijn. Leer meer over voedingswaarden, allergenen en dieetbeperkingen, en ontdek hoe je gezonde ingrediënten kunt integreren in je favoriete gerechten zonder in te leveren op smaak.
Of je nu een beginnende kok bent die de basis wil leren of een ervaren thuiskok die zijn vaardigheden wil verfijnen, onze categorie Keukentips biedt een schat aan informatie om je te helpen je culinaire reis te verrijken. Ontdek nieuwe technieken, leer tijd te besparen in de keuken en experimenteer met smaken om heerlijke maaltijden te creëren die zowel jou als je gasten zullen verrassen en verwennen.
Boodschappenlijstje voor als je gaat gourmetten
Ben je van plan om binnenkort te gourmetten? Dan koop je vaak veel te veel of je komt er tijdens het gourmetten achter dat je eigenlijk van alles vergeten bent. Daarom maakten wij een lijstje voor je zodat je alles meteen op je boodschappenbriefje kunt zetten.
Continue reading “Boodschappenlijstje voor als je gaat gourmetten”Wijn bij het eten? Welke wijn past bij welk gerecht?
In het weekend drinken wij graag een wijntje. Zeker als we lekker gekookt hebben. Maar welke kies je? Wordt het een Chardonay of een Merlot? Of toch een Riesling. Welke wijn past bij welk gerecht?
Continue reading “Wijn bij het eten? Welke wijn past bij welk gerecht?”Gember bewaren. Zo blijft gember langer goed
Gember is erg populair maar vaak zijn de stronken ook groot. Maar we gebruiken elke keer maar een klein deel. Dus kun je verse gember bewaren?
Continue reading “Gember bewaren. Zo blijft gember langer goed”Cocktails maken? Dit heb je nodig
Cocktails zijn gemengde alcoholische drankjes die meestal bestaan uit een combinatie van sterke dranken, likeuren, mixers en smaakstoffen. Ze kunnen sterk variëren qua ingrediënten, bereidingsmethoden en presentatie. Maar wat heb je nodig als je zelf cocktails maken wilt?
Continue reading “Cocktails maken? Dit heb je nodig”Pijn in je mond door verse ananas. Hoe kan dat?
Verse ananas zit vol vitamines en is dus erg gezond, maar sommige mensen krijgen last van hun mond als ze verse ananas eten. De tong en het verhemelte begint dan te prikken en in sommige gevallen op te zwellen. Gelukkig kun je er iets aan doen.
Continue reading “Pijn in je mond door verse ananas. Hoe kan dat?”Pasta koken. Zo maak je perfecte pasta
Pasta heb je in alle soorten en maten. Penne rigate, tagliatelle, cannelloni, spaghetti, macaroni en pipe ragiate. Zomaar wat soorten die ik zag in de supermarkt. En dan heb je alles nog in verschillende varianten. Gekleurd, met ribbels, in pijpjes, boogjes en sliertjes. Hoe je moet pasta koken?
Continue reading “Pasta koken. Zo maak je perfecte pasta”Eten bederft sneller tijdens de hondsdagen
De Hondsdagen zijn er weer. Wanneer zijn de hondsdagen? De periode van ongeveer 20 juli tot rond 20 augustus staat bekend om warm, broeierig en extreem weer.
Continue reading “Eten bederft sneller tijdens de hondsdagen”Hoe maak je zelf mayonaise?
Mayonaise is bijna onmisbaar. Zeker bij een patatje of een barbecue. Het is namelijk de basis van heel veel lekkere sausjes.
De lekkerste mayonaise maak je vanaf nu gewoon zelf. Doe het in een leuk potje en geniet! Ook erg leuk om iemand cadeau te doen. Zorg eerst dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Geschiedenis mayonaise
De oorsprong van de saus is enigszins controversieel, met verschillende verhalen en theorieën over hoe het precies is ontstaan. Eén van de meest bekende theorieën is dat mayonaise zijn oorsprong heeft in Frankrijk.
De saus werd aanvankelijk gemaakt met behulp van een vijzel en een stamper om eidooiers te mengen met azijn of citroensap en olijfolie. Later werden andere oliën, zoals zonnebloemolie, ook gebruikt.
In de loop der jaren werd de saus steeds populairder en verspreidde het zich over de hele wereld. Het recept werd aangepast en geperfectioneerd door verschillende culturen, met toevoeging van verschillende kruiden, specerijen en smaakmakers.
Dikkere saus
In de 19e eeuw werd de industriële productie van mayonaise mogelijk, waarbij emulgatoren zoals mosterd en lecithine werden toegevoegd om de saus dikker en stabieler te maken. Dit maakte mayonaise gemakkelijker te produceren op grote schaal en droeg bij aan de wijdverspreide populariteit ervan.
Tegenwoordig is het een veelgebruikte saus en wordt het wereldwijd in verschillende gerechten en als basis voor andere sauzen gebruikt. Het heeft ook geleid tot de ontwikkeling van vele variaties, zoals light-mayonaise, veganistische mayonaise en verschillende smaakinfusies.

Wat heb je nodig om het te maken
- Twee eieren
- Een of twee theelepels mosterd
- Snufje zout
- Twee eetlepels wittewijn azijn
- 300 ml zonnebloemolie of olijfolie

Hoe maak je mayonaise?
- Meng twee eidooiers met 1 of twee theelepels gladde mosterd
- Doe er een snufje zout bij. Doe niet meteen teveel. Je kunt er wel bijdoen maar niet uithalen
- Meng alles met een staafmixer of keukenmachine
- Voeg al kloppend druppelsgewijs twee eetlepels (wittewijn) azijn toe
- Giet langzaam de zonnebloemolie of olijfolie toe
- Als ongeveer de helft van de olie is opgenomen en de saus dikker wordt, kun je de rest van de olie wat sneller toevoegen
- Proef gerust even even voeg wat peper toe om het op smaak te brengen

Belgische mayonaise maken
Wil je Belgische mayonaise? Voeg dan een extra eetlepel azijn toe
Franse mosterd maak je door dijonmosterd te gebruiken en in plaats van azijn gebruik je twee eetlepels citroensap. Voeg ook een theelepel suiker toe
Hoe werkt een slowcooker? En wat maak je erin?
In Amerika is het al jaren een hype. De slowcooker. Maar hoe werkt zo’n apparaat nu eigenlijk? Wat maak je erin, en wat zijn de voordelen boven een gewone pan?
Continue reading “Hoe werkt een slowcooker? En wat maak je erin?”