Crompouce is populair. Hoe maak je zelf een crompouce?

Categories Alle recepten, Feestdagen, Ontbijt, VerjaardagPosted on

Nederland is in de ban van de ’crompouce’: de kruising tussen een tompouce en croissant is soms niet aan te slepen bij de bakkers. Maar wist je dat je ze ook prima zelf kunt maken. Helemaal niet moeilijk en erg leuk!

Continue reading “Crompouce is populair. Hoe maak je zelf een crompouce?”

Hoe kun je zelf sesamcrackers maken

Categories Alle recepten, Bakken, OntbijtPosted on

Sesamcrackers zijn populair omdat ze lekker knapperig zijn en goed smaken. Je kunt ze eten als je gewoon trek hebt in iets lekkers of als je iets chiques serveert aan gasten. Ze zijn gemaakt van eenvoudige ingrediënten en dat maakt ze voor veel mensen een favoriete snack. Wij hebben overigens nog meer zaden en pitten toegevoegd.

Continue reading “Hoe kun je zelf sesamcrackers maken”

Genieten van een romige vegan aardbei tofu smoothie

Categories Alle recepten, OntbijtPosted on

Een aardbei tofu smoothie is een heerlijke en voedzame drank die tofu, een eiwitrijk en veganistisch alternatief voor zuivelproducten, als hoofdingrediënt gebruikt. Het toevoegen van tofu aan een smoothie geeft deze drank een romige textuur en een extra dosis eiwitten. De aardbei tofu smoothie bevat 15,7 gram eiwitten, 325 kcal en heb je teveel gemaakt? Zet hem dan in de koelkast. De volgende dag is hij ook nog erg lekker.

Continue reading “Genieten van een romige vegan aardbei tofu smoothie”

Bagel roomkaas met avocado. Simpel maar heerlijk

Categories Alle recepten, Keuken, OntbijtPosted on

Simpele recepten kunnen vaak enorm lekker zijn. Deze bagel roomkaas is daar een voorbeeld van. Binnen een paar minuten heb je een heerlijke lunch of ontbijtje. Wat jij maar het lekkerst vindt.

Continue reading “Bagel roomkaas met avocado. Simpel maar heerlijk”

Overnight oats met banaan

Categories Alle recepten, Keuken, OntbijtPosted on

Ik ben gek op mijn havermoutontbijt maar als ik s’ ochtends vroeg moet opstaan naar het werk te gaan sta ik niet om 06.00 uur in mijn pannetje met havermout te roeren, dan kies ik liever voor de overnight oats.

Overnight oats

Overnight oats, ook wel bekend als “geweekte havermout” of “overnight oatmeal”, zijn een eenvoudig en voedzaam ontbijtrecept dat je de avond ervoor kunt klaarmaken.

Het basisidee van overnight oats is om havermout te laten weken in vloeistof (meestal melk of plantaardige melk) gedurende de nacht, zodat de havermout ’s ochtends zacht en romig wordt zonder dat je het hoeft te koken.

Het leuke van overnight oats is dat je eindeloos kunt variëren met smaken en toppings, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Het is een veelzijdig ontbijtrecept dat je kunt aanpassen aan jouw smaak en voedingsbehoeften.

Ontbijtje

Dit ontbijtje maak je dus ’s avonds al klaar, het gaat dan een nachtje in de koelkast (vandaar overnight oats) en het hoeft dan ‘s morgens alleen nog maar even op te warmen in de magnetron. Hop even op 900 watt voor 1,5 minuut en aanvallen maar! In minder dan 2 minuten kun je toch op de vroege morgen een gezond ontbijtje eten.

Overnight oats

Ingrediënten

  • 1 rijpe banaan. Hoe rijper hoe zoeter je banaan is
  • Een half kopje havermout
  • Een half kopje melk (of amandelmelk, sojamelk, etc.)
  • 1 eetlepel honing
  • Een halve theelepel kaneel

Hoe maak je overnight oats met banaan?

  1. Prak de banaan fijn in een kom.
  2. Voeg de havermout, melk, honing en kaneel toe en meng alles goed door elkaar.
  3. Dek de kom af en zet hem in de koelkast gedurende de nacht.
  4. ’s Ochtends kun je de overnight oats uit de koelkast halen en direct eten, of je kunt er nog wat extra fruit of noten aan toevoegen als je dat wilt.

Hoe maak je zelf croissants

Categories Alle recepten, Bakken, OntbijtPosted on

Oke. We geven toe. Het kost je wat tijd, maar dan heb je ook heerlijke, verse croissants. De geur en de smaak maakt heel veel goed!

Croissants

Een croissant is een heerlijk, luchtig en boterachtig gebakje dat oorspronkelijk afkomstig is uit Frankrijk. Het is een van de bekendste en meest geliefde Franse lekkernijen. Croissants worden wereldwijd genoten als ontbijt of als traktatie op elk moment van de dag.

Het deeg van een croissant wordt gemaakt met behulp van bloem, water, gist, suiker, zout en boter. Het deeg wordt meerdere keren gevouwen en gerold om lagen te creëren, waardoor de kenmerkende luchtige textuur en delicate laagjesstructuur ontstaat.

Ingrediënten

  • 375 gram bloem
  • 15 gram gist
  • Een halve theelepel zout
  • Een mengsel van 75 ml warme melk en 75 ml warm water
  • 185 gram plantaardige margarine
  • 1-2 losgeklopte eieren
croissants

Bereiding

  • Zeef de bloem zodat je geen klontjes hebt
  • Doe een kwart deel van de bloem in een aparte kom en maak een kuiltje in het midden
  • Doe de gist in het kuiltje en meng het met 2 of drie eetlepels van je water-melk mengsel. De gist zal oplossen
  • Zet een pan warm water klaar
  • Kneed alles tot een zacht deeg
  • Leg de gistbol in het water en zet je pan weg
  • Voeg zout aan de rest van je bloem to
  • Maak ook hier weer een kuiltje in het midden
  • Doe hier de helft van de margarine in en wat van je water-melk mengsel. Niet te veel. Je kunt beter later nog wat toevoegen
  • Maak een stevige deegbal
  • Kneed je bal ongeveer vijf minuten tot het goed luchtig is
  • Haal je gistbol uit het water. Als het goed is, is het nu goed gerezen en een weetje sponzig)
  • Meng je gistbol door je andere deeg
  • Leg het deeg in een met bloem bestoven kom en dek de kom af met een bord
  • Nu kan je deeg twaalf uren in de koelkast
  • Na twaalf uren rol je je deeg uit tot een vierkante lap
  • Bestrijk het deeg in het midden met de rest van de margarine en vouw alles tot een pakketje
  • Kneed je deeg een paar keer zodat de margarine goed opgenomen wordt in je deeg
  • Laat het deeg wel even  rusten tussen de kneedbeurten door
  • Zet het even in de de koelkast voor je begint met uitrollen
  • Rol dan je deeg uit tot een langwerpige dunne lap
  • Snijd de lap in de lengte doormidden en snijd dan driehoeken uitcroissants
  • Rol die driehoeken op
  • Begin met de brede kant en rol ze op. Plak de bovenkant dicht met wat ei
  • Leg de croissants in een halvemaanvorm op een vochtige bakplaat
  • Laat ze eerst tien minuten staan en bestrijk ze dan met losgeklopt ei
  • Bak ze 25 minuten in een hete oven op 200 graden.

Eet smakelijk!

Bagels met sesamzaad maken

Categories Alle recepten, Bakken, OntbijtPosted on

Veel mensen denken dat bagels typisch Amerikaans zijn. Toch komende broodjes met een gat in het midden oorspronkelijk uit Polen. Pools-Joodse immigranten namen het recept mee naar New York en dat werd een echte hit.  De populairste manier om een bagel te besmeren is met cream cheese. Deze met zalm en roomkaas is favoriet bij velen.

Bagels

Bagels worden vaak geserveerd met diverse belegopties, zoals roomkaas, gerookte zalm, eieren, avocado, hummus, salades, vleeswaren en kaas. Ze kunnen worden gegeten als ontbijt, brunch of lunch en vormen een veelzijdige basis voor creatieve combinaties van smaken.

Tegenwoordig zijn bagels te vinden in vele bakkerijen, cafés en supermarkten over de hele wereld. Ze zijn geliefd vanwege hun unieke vorm, smaak en de mogelijkheid om ze naar eigen smaak te beleggen.

Ingrediënten voor bagels

  • zakje gedroogde gist (7 gram)
  • eetlepel suiker
  • 500 gram bloem
  • eetlepel zonnebloemolie
  • eetlepels honing
  • eetlepels boter (gesmolten)
  • eetlepels sesamzaad
bagels

Voorbereiden voor het maken van 8 bagels

De voorbereiding duurt ongeveer een uurtje. Meng 350 ml lauwwarm water, de gist en suiker in een kommetje tot het gaat schuimen. Voeg de bloem toe en kneed in circa 10 minuten tot een egaal deeg. Voeg tijdens het kneden 9 gram zout toe. Vorm een bol van het deeg. Vet een kom in met de olie, leg daar de bol in en draai rond zodat het deeg rondom is bedekt met olie. Dek dan de kom af met een theedoek en laat je deeg ongeveer 1 uur rijzen, tot het deeg in volume is verdubbeld.

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng een pan met ruim kokend water en de honing aan de kook. Stort het deeg op het werkvlak en vorm tot 8 bolletjes. Steek een vinger door elk bolletje deeg en zorg ervoor dat dit gat circa 5 cm is.
  2. Leg de bagels steeds één voor één in het kokende water en kook 2 minuten. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op de theedoek.
  3. Leg dan de bagels op de bakplaat. Bestrijk ze met de boter en bestrooi met de sesam. Bak ze in de oven in 20-25 minuten mooi goudbruin.

Recept chocolade pannenkoeken

Categories Alle recepten, Keuken, OntbijtPosted on

Sinds ik gezondere recepten voor het maken van pannenkoeken heb ontdekt, staat deze heerlijke lekkernij toch wel minimaal 1x per week op het menu. Meestal maak ik chocolade pannenkoeken voor ontbijt en ik maak dan vaak de inmiddels bekende banaan-ei pannenkoekjes.

Chocolade pannenkoeken

Dit gerecht is zo enorm simpel om te maken en bevat dus in principe maar twee basis ingrediënten. Ik wilde graag een kleine aanpassing doen in dit gerecht, want wat dacht je van chocolade pannenkoeken? Nee dit betekent niet dat er een hele reep chocolade door het beslag gaat maar een paar theelepels rauwe cacaopoeder is voldoende.

Rauwe cacaopoeder

Rauwe cacaopoeder is cacao in zijn puurste vorm en bevat geen suikers of melk, wel bevat het een aantal vitamines, mineralen, vezels en essentiële vetzuren. Daarnaast is rauwe cacao zo bijzonder omdat het niet verhit wordt, door verhitting verliest het product namelijk veel voedingswaarde. De chocoladerepen uit de supermarkt bevatten slechts een kleine  hoeveelheid cacao en juist een heleboel suiker en melk. Niet de meest gezonde keus dus qua suikers!

Rauwe cacaopoeder is op internet veelvuldig te verkrijgen en ook bij de gezondheidswinkels bij jou in de buurt kun je het ongetwijfeld kopen. Door de toevoeging van cacaopoeder aan het beslag krijgen de chocolade pannenkoeken een echte chocolade smaak zonder dat het gelijk ongezond wordt, integendeel ze worden juist gezonder. Een leuke variatie dus met de gewone pannenkoeken die je normaal altijd eet! Je kunt de poeder door elk gewenst pannenkoekbeslag mengen maar probeer ook eens deze simpele banaan-ei pannenkoekjes. Zelf vind ik het altijd nog erg lekker om bijvoorbeeld  kwark of fruit bij de pannenkoekjes te eten. Varieer naar hartenlust!

chocolade pannenkoeken

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 Eieren
  • 500 gram bloem
  • 600 ml halfvolle melk
  • 50 gram cacao
  • 5 eetlepels (riet)suiker
  • Een snufje zout
  • Boter (voor in de pan)

    Hoe maak je deze pannenkoeken?

    Doe de bloem en de eieren in een kom.  Voeg al mixend de melk langzaam toe samen met de cacao. Mix het goed. Doe je dit niet dan gaat het klonteren. Als het goed glad is voeg je de zout en suiker toe en mix nog eens. Warm een koekenpan op op middelmatig vuur. Doe de boter in de pan en laat het smelten. Daarna kun je een schep beslag in de pan gieten. Na 30 seconden (als de pan goed op warmte is) kun je  de pannenkoek omdraaien en weer 30 seconden laten bakken.

    Ei in avocado met zalm

    Categories Alle recepten, Groente, Ontbijt, Vlees en visPosted on

    Het perfecte gerechtje voor Pasen of gewoon als voorgerechtje, lunch of ontbijtje. Binnen een half uurtje heb je een heerlijk gerecht op tafel. Van onderstaande ingrediënten kun je vier gerechtjes maken. 

    Avocado’s zijn vruchten die stampvol vezels, kalium en vitamine E zitten. Ook is het een van de weinige vruchten die relatief veel vet en dus ook veel calorieën bevatten. Het zijn echter wel de onverzadigde vetten, dus de gezonde vetten. En volg je een keto-dieet? Dan is dit recept erg geschikt.

    Ingrediënten voor ei in avocado

    • Vier avocado’s
    • 1 gehalveerde citroen
    • Vier eieren
    • Een eetlepel gehakte dille
    • 150 gram fijngesneden gerookte zalm
    avocado

    Andere recepten met avocado

    Hoe maak je ei in avocado met zalm

    • Zet de oven aan op 170 graden en halveer je avocado’s. Doe voorzichtig! Doe dit in de lengte en verwijder de pitten
    • Hol de avocadoholtes iets verder uit en houdt het vruchtvlees apart. Dit kun je er eventueel nog naast serveren.
    • Knijp er wat citroensap over om te voorkomen dat de vrucht bruin wordt
    • Splits je eieren. Dat betekent dat je eiwit en eigeel apart hebt. Klop je eiwitten licht op en meng het met wat zalm en dille
    • Vul dan 4 holtes met je mengsel. In de andere 4 helften doe je je eidooiers
    • Zet de avocado’s in de ovenschaal en bak ze ongeveer een kwartiertje in het midden van je oven
    • Neem de avocado’s uit de oven.

    Eet smakelijk!

    Bananenpannenkoeken. Pannenkoeken gemaakt van overrijpe bananen

    Categories Alle recepten, Bakken, OntbijtPosted on

    Ik had nog wat bananen op de fruitschaal liggen die er niet al te fleurig bij lagen. Ze werden bruin en de kinderen liepen er al met een boogje omheen. ,,Geen banaan mee naar school”, alsjeblieft smeekten ze. En dus maakte ik bananenpannenkoeken. Een recept van Janny van der Heijden van Heel Holland bakt.

    Alleen al voor de geur zou je ze bakken: een stapeltje bananenpannenkoeken. Lekker met vers fruit zoals bramen of appel, maar ook erg lekker met wat ahornsiroop of met walnoten, pecannoten of kokos.

    Bananen

    Bananen staan op de tweede plaats van de top tien meest gegeten fruitsoorten in Nederland. En dat is ook niet gek want een banaan is niet alleen erg lekker, maar ook gemakkelijk om te eten. Daar komt bij dat de fruitsoort geweldig te verwerken is in gerechten. Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. 

    Ingrediënten bananenpannenkoeken

    •  3 rijpe bananen
    • 350 gram zelfrijzend bakmeel
    • zakje vanillesuiker
    • 2 eetlepels gesmolten boter
    • 450-500 ml karnemelk
    • boter of olie om te bakken

     

    Hoe maak je bananenpannenkoeken

    • Pel de bananen en prak ze fijn. Meng beetje bij beetje de bloem, gesmolten en afgekoelde boter, de losgeklopte eieren en vanillesuiker erdoor.
    • Voeg aansluitend al roerend met een mixer of garde de karnemelk hierbij. Blijf roeren tot een glad beslag is verkregen, maar roer niet te veel of te lang.
    • Verhit wat olie of boter in een koekenpan met stevige bodem en laat hierin telkens drie lepels beslag glijden.
    • Bak de pannenkoekjes aan één kant tot zich gaatjes aan het oppervlak vertonen (dan is de onderkant gaar), keer ze en bak ook de andere kant gaar.
    bananenpannenkoeken

     

    Deze pannenkoekjes zijn erg lekker met wat honing, poedersuiker en bosbessen of met esdoorn-siroop en pecan- of walnoten. En natuurlijk ook heerlijk met gesmolten chocolade. En stiekem verdenk ik de kinderen ervan dat ze de bananen expres bruin laten worden zodat we deze pannenkoekjes kunnen eten.

    Meer pannenkoeken

    De boekweitpannenkoek

    Chocolade pannenkoeken

    Spinazie pannenkoek

    Pannenkoeken met amandelmeel

    Havermout pannenkoek

    Courgette pannenkoek

    Vegan pannenkoek