Peren-bramencrumble

Categories Alle recepten, Bakken, OntbijtPosted on

Deze peren-bramencrumble maak je van meel, havervlokken en boter en natuurlijk van fruit. Dat kan fruit zijn uit de diepvries of vers. Deze crumble is gemaakt van bramen en peer.

Ingrediënten

  • 125 gram zachte roomboter ( en bewaar wat extra om je ovenschaal in te vetten)
  • 200 gram geschilde peer in stukjes
  • 300 gram bramen
  • Een stukje verse gemberwortel ( ongeveer een centimeter geraspt)
  • Sap van een halve biologische citroen
  • 80 ml ahornsiroop
  • 200 gram havervlokken
  • 40 gram boekweit- of amandelmeel
  • 50 gram pecannoten
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • Een snufje zout
  • 10 ontpitte en fijngehakte medjooldadels

Verder heb je nodig een ovenschaal met een doorsnee van 20 centimeter

Hoe maak je peren-bramencrumble?

  • Verwarm de oven op 180 graden en vet een ovenschaal in met roomboter
  • Doe de peer, bramen, gember, het citroensap en de ahornsiroop in een kom en schep het om
  • Pak nog een kom en meng de havervlokken, je amandelmeel of je boekweitmeel, de noten en speculaaskruiden en het beetje zout door elkaar.
  • Voeg de dadels en roomboter toe aan het mengsel en meng alles net zolang tot je een kruimelig geheel krijgt
  • Doe het fruitmengsel in de ovenschaal en doe daar de deegkruimels overheen
  • Doe de schaal in de oven. Na een minuut of 25 is al het goed is je kruimellaag goedbruin en gaar. Mocht je stiekem een hapje willen proeven om te kijken of het gaar is, pas dan op. Het is nog ontzettend warm.

Wil je kleine porties? Doe het dan in ovenschaaltjes van een doorsnee van 10 centimeter

Smoothie met mango en ananas

Categories Alle recepten, Ontbijt, SmoothiesPosted on

Na een lange werkdag geniet ik graag op het bankje in mijn tuin van een lekkere smoothie. Deze smoothie van mango en ananas is een van mijn favorieten. De ingrediënten zijn genoeg voor voor 2 flinke glazen.

Ingrediënten

  • 1 mango
  • 1/2 ananas
  • 5 perssinaasappels
  • 1 banaan
  • Optioneel: wat havermout 
  • Bereiding

  • Gooi alle ingrediënten in de blender en mix dit tot een mooie egale massa!
  • En genieten maar!

Pannenkoeken. De lekkerste en gezondste recepten

Categories Bakken, OntbijtPosted on

De ‘gewone’ pannenkoek wordt gemaakt van witte bloem, ei, melk, een klontje boter en een snufje zout, maar je kunt ook van andere producten heerlijke pannenkoeken maken. Welke zijn er nog meer en is een pannenkoek gezond?

Gezonde pannenkoeken

Gezonde pannenkoeken zijn gemakkelijk te maken en je kunt eindeloos variëren. Vergeet de ouderwetse pannenkoek met ham en kaas, of de pannenkoek met suiker en stroop.

Traditioneel wordt de pannenkoek gemaakt met witte bloem, eieren, melk en een beetje boter. Al deze ingrediënten bij elkaar vullen de maag, maar een goede volwaardige maaltijd is het eigenlijk niet. Daarvoor mis je vitamines en mineralen uit bijvoorbeeld groenten.

Pannenkoeken

Chocolade pannenkoeken

Pannenkoekjes bakken zonder meel. Het kan. Dit gerecht is zo enorm simpel om te maken en bevat in principe maar twee basis ingrediënten: eieren en bananen. Maar wat dacht je van chocolade pannenkoeken? Even wat rauwe cacao toevoegen en je hebt choco pannenkoekjes. Ideaal voor mensen die geen gluten of lactose eten. Het recept

Pannenkoeken

Amandelmeel pannenkoeken

Dit recept is ideaal voor iedereen die gluten- of tarwevrij eet. Het zijn heerlijke pannenkoeken op basis van amandelen. En je kunt ze eigenlijk altijd eten. Of het nu als ontbijt is, lunch of als dessert.  Het recept

Boekweitmeel pannenkoeken

Heb jij je pannenkoeken weleens gemaakt van boekweitmeel? Dit meel is er namelijk erg geschikt voor. Het geeft je pannenkoeken een nootachtige smaak. Daarnaast scoort dit meel laag op de glycemische index. Dit houdt in dat je bloedsuikerspiegel veel minder snel stijgt en hierdoor heb je minder snel weer trek. Ook is boekweitmeel rijk aan eiwitten, onder andere goed voor het herstel en opbouw van je spieren. Het recept

Spinazie pannenkoek

Dit recept is bedacht door Yotam Ottolenghi. Deze beroemde kok kookt graag met groente. Dit recept is eenvoudig te maken en ideaal voor de lunch of brunch. De spinazie pannenkoeken zijn ontzettend lekker met een salade. Het recept

Havermout pannenkoeken met fruit

pannenkoeken

Deze havermoutpannenkoeken met fruit zijn een goede start van de dag. De hoeveelheid is op basis van vier personen. Overigens zijn ze koud ook erg lekker om mee te nemen naar school of je werk. Het recept.

Kaiserschmarren

Kaiserschmarren wordt vaak als lunch gereserveerd in de Oostenrijkse skihutten. Maar wist je dat je dit lekkere gerechtje ook zelf kunt maken? Heel gezond is het niet, maar we verwachten ook niet dat je dit iedere dag gaat eten. Het recept

Recept groente crackers

Categories Alle recepten, OntbijtPosted on

Groente crackers kun je maken veel verschillende soorten groenten. Ik kies vaak voor knolselderij, courgette, pastinaak, wortel. Harde groenten dus.

Ingrediënten:

  • 4 wortelen of 2 courgettes
  • 1,5 cup meel
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels Italiaanse kruiden
groente crackers

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Rasp de courgette en de wortel.
  • Snijd de groenten in stukken en vul een keukenmachine tot driekwart met stukken groenten.
  • Mix tot er korrels ontstaan (groente rijst). Doe de groente rijst in een kom. Herhaal tot je alle stukken groenten hebt gebruikt.
  • Meet 4 cups groente rijst af.
  • Mix dit met amandelmeel, eieren en kruiden.
  • Gebruik hier een houten spatel bij. Je krijgt een dik, plakkerig beslag. Is het beslag te vochtig? Voeg dan wat meel toe.
  • Breng op smaak met zout en peper en kruiden.
  • Bekleed een bakpapier en spreid hier het groente mengsel uit op de bakplaat. Gebruik hiervoor de bolle kant van de lepel.
  • Bak het platbrood in 25 minuten goudbruin. Haal uit de oven en snij het brood in stukken. Serveertip roomboter, olijfolie of pesto.

Ontbijtgranen. Welke zijn gezond?

Categories Keuken, OntbijtPosted on

Begin jij je dag met ontbijtgranen zoals muesli, cruesli en havermout? Dan krijg je lekker veel vezels, vitamines en mineralen binnen. Maar waarschijnlijk ook veel suiker. In veel supermarkten liggen namelijk ontbijtgranen die veel suiker bevatten. En omdat veel mensen dat ontbijtgranen erg gezond zijn, krijgen ze onbewust dus veel suiker binnen. 

Continue reading “Ontbijtgranen. Welke zijn gezond?”

Recept koolhydraatarme paasstol

Categories Alle recepten, Bakken, OntbijtPosted on

Bij Pasen hoort natuurlijk een paasbrunch of -lunch met de familie bij. En een paasstol mag dan eigenlijk al helemaal niet ontbreken, tóch?  Iris Venema laat ons een gezonde, koolhydraatarme en vooral heel erg lekkere paasstol zien.

Een feestbrood zonder toegevoegde suikers, kleur- en smaakstoffen zoals de kant- en klare uit de supermarkt. Ook is hij erg voedzaam en bevat hij makkelijke ingrediënten. Hij is dus makkelijk om te maken, en bovendien staat hij de meeste tijd in de oven!

Ingrediënten Koolhydraatarme paasstol

  • 350 gram amandelmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 70 gram gesmolten roomboter
  • 1,5 eetlepel geraspte kokos
  • 3 eetlepels honing
  • 6 eieren
  • 80 gram rozijnen
  • 80 gram cranberries
  • 80 gram gemende noten
  • 20 gram amandelschaafsel

Voor het amandelspijs

  • 120 gram amandelmeel
  • 120 gram gedroogde cranberries
  • Sap van 1 limoen

Bereiding

  • Meng de drie ingrediënten voor de spijs samen in een keukenmachine of blender.
  • Kneed het spijs nog even goed met je handen en maak er daarna een rolletje van die je wikkelt in folie, leg hem in de koelkast. Let er op dat hij even lang is als de cake vorm!
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe nu het amandelmeel, de bakpoeder, geraspte kokos, honing, eieren en de gesmolten roomboter in een kom.
  • Mix het goed door elkaar.
  • Hak de noten door midden.
  • En voeg deze samen met de cranberry’s en de rozijnen toe aan het beslag. Mix dit weer door elkaar.
  • Vet je bakblik in met wat roomboter (bij een siliconen bakvorm zoals op de foto hoeft dat niet) en vul hem met de helft van je deeg.
  • Nu pak je de spijs uit de koelkast en leg je die erop.
  • Doe nu de rest van het deeg erop en bestrooi het met de amandelschaafsel, druk dit wel een beetje aan.
  • Nu kan de paasstol voor 45 minuten in de oven. Dit wordt straks smullen!

Recept havermoutpap met vers fruit

Categories Alle recepten, Keuken, OntbijtPosted on

Zin in een lekker ontbijtje  met havermout?  Hier vind je lekkere recepten. Warme havermoutpap met vers fruit voor een goed begin van de dag. 

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 750 ml halfvolle melk
  • 100 gram havermout ( let op dat je bij coeliakie wel glutenvrije neemt)
  • 40 gram noten
  • Twee bananen of twee gram ander fruit zoals frambozen, blauwe bessen, aardbeien
  • Kaneel
havermoutpap

Hoe maak je het?

  • Doe alle ingrediënten ( behalve het fruit) in een pannetje. Verhit het mengsel ongeveer 5 minuten en blijf tussendoor goed roeren.
  • Bestrooi de havermoutpap met je favoriete toppings.

Recept Bircher muesli

Categories Alle recepten, OntbijtPosted on

Ken je de uitdrukking ‘ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’? Met dit ontbijt, Bircher muesli, begin je de dag goed. Het bevat zo’n 450 kcal  en 65 koolhydraten.

Ingrediënten Bircher muesli

  • 50 gram geroosterde havermout (Bij intolerantie glutenvrije havermout)
  • 50 ml appelsap
  • 2 theelepels citroensap
  • een halve zoetzure appel
  • 100 ml magere yoghurt
  • 15 gram grof gehakte hazelnoten
  • vloeibare honing ( naar smaak)
  • een eetlepel rozijnen
  • mespuntje kaneel

Bereiding

  • Doe de havermout met de appelsap en citroensap in een kommetje en laat het een nachtje weken. Vergeet niet het kommetje af te dekken
  • Is het niet vochtig genoeg? Doe er dan nog een beetje water bij
  • Rasp de appel grof
  • Meng de yoghurt door de geweekte havervlokken
  • Roer de hazelnoot erdoor en breng het op smaak met wat honing
  • Schep de appel en de rozijnen erdoor
  • Doe er als je dat lekker vindt nog wat kaneel over

Recept shakshuka

Categories Alle recepten, OntbijtPosted on

Een van mijn favorieten uit het Midden-Oosten. Shashuka. Shakshouka of shakshuka is een gerecht van eieren gepocheerd in een saus van tomaten en kruiden. Eigenlijk is het een hoofdgerecht maar het is zelfs geschikt als ontbijt.

Ingrediënten

  • Twee eetlepels olijfolie
  • Een gesnipperde ui
  • Een fijngehakt teentje knoflook
  • Een eetlepel ras el hanout ( te koop in de supermarkt. Staat bij de kruiden)
  • Een mespunt chilipeper vlokken
  • Een eetlepel tomatenpuree
  • Twee blikken tomatenblokjes
  • Vier eieren
  • Een bosje fijngehakte platte peterselie
shakshuka