Preppen maar! Zoetzure bietjes voor in de voorraadkast

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Met een zeer groeizame moestuin achter huis en een klein overschot aan bietjes was het zoeken naar een recept voor het bewaren van rode bietjes. In een oud receptenschrift van oma en wat kleine aanpassingen aan het recept maakte ik deze zoetzure bietjes.

Ingrediënten:

  •  800 gram kleine of grote rode bietjes
  • 200 gram rode sjalotten of rode uien
  • ½ – 1 chilipeper (optioneel, afhankelijk van smaak)
  • 5 deciliter azijn
  • 6 deciliter water
  • 90 gram suiker
  • zout naar smaak
zoetzure bietjes

 

Bereiding

  • Was de bieten en kook ze in water beetgaar
  • Haal de schil van de bieten
  • Zijn de bieten klein dan kun je ze heel laten of in tweeën snijden. Zijn ze groot dan kun je ze het beste in plakken snijden
  • Laat je bietjes goed uitlekken
  • Snijd je ui in ringen of stukjes
  • Steriliseer de potten met kokend water en soda, naspoelen met kokend water
  • Breng ondertussen de azijn met het water en de suiker aan de kook en kook het door tot de suiker is opgelost.
  • Voeg  dan eventueel het zout toe.
  • Verwijder de pitjes uit de rode peper
  • Snijd de peper in fijne reepjes en kook dit nog 1 minuut mee.
  • Voeg op het laatste moment de bietjes en sjalotten toe en breng dit nog even snel aan de kook. Doe dit niet te lang want dan zijn de uien niet knapperig meer
  • Giet het kokendhete bietjes-azijnmengsel direct in de potten, sluit de potten goed af en laat ze ondersteboven afkoelen.

In de koelkast ongeveer 6 weken houdbaar, mits goed ingemaakt (heet en vacuüm), zeker 8 maanden houdbaar.

 

Recept gepofte aardappel in folie van de barbecue met kruidenroom

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Naast vlees is groente ook zeer goed te bereiden op de barbecue. Een gepofte aardappel in folie is daar een goed voorbeeld van. De voorbereiding kost ongeveer tien minuten. De bereiding tussen de 30 en de 60 minuten. Dit hangt af van het formaat van je aardappel.

Ingrediënten

  • 4 aardappels
  • 240 gram zure room
  • Een eetlepel verse fijngehakte bieslook
  • Een eetlepel verse fijngehakte oregano
  • Een eetlepel verse peterselie (fijngehakt)
  • Twee theelepels verse fijngehakte munt
  • Snufje zout
  • Beetje peper
  • Een teentje knoflook
gepofte aardappel

Bereiding aardappel in folie

  • Boen je grote aardappelen goed schoon en dep ze dan droog met wat keukenpapier
  • Prik rondom gaatjes in de aardappel en verpak hem in een stuk aluminiumfolie
  • Leg de ingepakte aardappelen tussen de gloeiende kolen
  • Hoe lang je ze daar moet laten liggen hangt van het formaat af en ligt tussen de 30 en 60 minuten. Met een scherp mesje kun je controleren of ze gaar zijn
  • Haal de gare aardappels uit de folie en snijd ze kruiselings in.
  • Duw de opening wat open en druk de gare aardappel met een vork een beetje plat
  • Doe een beetje kruidenboter in de aardappel
  • Roer alle ingrediënten  voor de kruidenroom door elkaar
  • Schep het mengsel met een eetlepel op de gare aardappel

Recept komkommersalsa

Categories Alle recepten, Groente, Keuken, SaladesPosted on

Een lekkere salade mag bijna niet ontbreken bij een barbecue. Voordeel van deze salade is dat hij bij elk gerecht erg lekker is. En nog gemakkelijk te maken ook. 

Komkommersalsa

Een komkommersalsa is een smakelijke en verfrissende saus of bijgerecht gemaakt van komkommer als hoofdingrediënt. Het is vergelijkbaar met traditionele salsa’s, maar in plaats van tomaten als basis, wordt komkommer gebruikt. Komkommersalsa is een geweldige manier om de frisse en knapperige smaak van komkommers te combineren met kruiden, specerijen en andere groenten, waardoor het een heerlijke aanvulling is op verschillende gerechten.

Ingrediënten

  • Een komkommer, in kleine blokjes gesneden
  • Twee kleine tomaten, in blokjes gesneden
  • Twee kleine rode uien. Deze snijd je in partjes
  • De geraspte schil en het sap van een limoen
  • Een eetlepel fijngesneden koriander
  • Een eetlepel verse fijngesneden basilicum
  • Een theelepeltje bruine suiker
komkommersalsa

Bereiding

  • Snijd de komkommer in kleine blokjes
  • Snijd de tomaat in kleine blokjes
  • Snijd de rode ui in kleine partjes
  • Rasp een limoen en pers hem uit
  • Snijd de basilicum fijn
  • Snijd de koriander fijn
  • Meng alle ingrediënten in een kom

Recept falafel van linzen met tzatziki

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Falafel vult en smaakt heerlijk. Vooral als je het zelf maakt natuurlijk. Deze falafel is gemaakt van linzen en zeer geschikt voor de vegetarische eter of vegan eter. De saus die erbij geserveerd wordt is vega. Dit is genoeg voor twee personen.

Ingrediënten falafel

  • 400 gram rode linzen
  • 500 ml groentebouillon van een bouillonblokje
  • een teen knoflook
  • een theelepel komijn
  • een theelepel paprikapoeder
  • een theelepel harissa
  • een halve eetlepel volkorenbloem
  • de rasp van 1 citroen

Ingrediënten Tzatiki

  • een kwart geraspte komkommer
  • twee tenen knoflook (geperst)
  • vier eetlepels Griekse yoghurt
  • wat peper en zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Maak eerst de tzatziki. Doe eerst de geraspte komkommer in een theedoek of kaasdoek en druk het vocht eruit. Doe de ingrediënten bij elkaar in een kom en roer het goed door. Zet het daarna even in de koelkast.
  • Kook de linzen in ongeveer een minuut of 10 in een groentebouillon gaar. Koel ze daarna in koud water
  • Mix de linzen met knoflook, kruiden, bloem en de citroenrasp alles tot een glad mengsel in de keukenmachine
  • Draai kleine balletjes en druk ze een beetje plat
  • Leg ze op een bakplaat met bakpapier
  • Bak ze tien minuten aan de ene kant in de oven. Draai ze daarna om en bak de andere kant
  • Serveer het samen met de tzatziki. 

Asperges met beenham en gepocheerd ei

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Het apergeseizoen eindigt traditiegetrouw op 24 juni (Sint Jan). Telers laten daarna de planten met rust. Dat moet zeggen ze om te voorkomen dat de aspergeplant uitgeput raakt.  Tot die die dag eten wij regelmatig asperges. Soms als soep maar met ham en een gepocheerd ei vinden we ook heerlijk. 

Recept asperges

Voor 4 personen | Bereidingstijd ± 25 minuten

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 2 kilo witte asperges
  • 1 mespunt gemalen nootmuskaat
  • 200 gram beenham
  • 40 gram vloeibare boter
Asperges met beenham

Bereiden:

Stap 1

  • Bekleed kleine kopjes of glaasjes met vershoudfolie.
  • Breek boven elk kopje een ei en draai de folie dicht, zodat er een zakje ontstaat.
  • Verwijder de houtachtige onderkant van de asperges en schil ze rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden.
  • Kook de asperges 10 minuten in een ruime pan met kokend water, zout en nootmuskaat.

Stap 2

  • Draai het vuur uit en laat de asperges nog 10 minuten in het hete kookvocht rusten.
  • Leg na 4 minuten de in folie verpakte eieren 6 minuten in het hete aspergevocht (dit kan terwijl de asperges erin liggen).

Stap 3

  • Snijd de ham in lange repen.
  • Smelt de margarine op laag vuur in een pannetje en verwijder de vershoudfolie van de eieren.
  • Neem de asperges met een schuimspaan uit het vocht en leg ze op borden.
  • Schenk de boter over de asperges, verdeel de ham erover en serveer de gepocheerde eieren erbij.

Stap 4

Lekker met aardappelpuree. Hiervoor heb je nodig: 800 gram aardappelen en 100 ml  melk.

 

Recept melanzane alla parmigiana

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Melanzane alla parmigiana. Een lekker Italiaans, vegetarisch hoofdgerecht voor in de oven. Ideaal om een dag eerder te maken. Je kunt dit gerecht 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm 20 min. in de oven op 180 °C.

Ingrediënten

  • 4 aubergines
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 195 ml olijfolie
  • 800 gram gepelde tomaten (blik à 400 g)
  • 2 theelepels suiker
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 250 gram mozzarella (zakje à 125 g)
  • 15 gram basilicum (bakje à 15 g)
melanzane alla parmigiana

Bereidingswijze

  • Snijd de aubergines in de lengte in plakken van een ½ cm.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de gesnipperde ui en de gesneden knoflook 2 minuten.
  • Voeg de tomaten toe en roer deze met een houten lepel in kleine stukjes. Breng de saus op smaak met de suiker, peper en zout. Laat 15 minuten zachtjes koken.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.
  • Bak de aubergines in delen, telkens 2 minuten aan iedere kant en bak steeds in een scheut van de rest van de olie. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Leg een laag aubergine in de ovenschaal en schep er een laag tomatensaus op. Bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas, leg er een paar plakken mozzarella op en scheur er wat blaadjes basilicum over. Herhaal tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag aubergine. Bak ca. 30 minuten in de oven.

Recept asperges met ham

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

De witte asperge is een echte seizoensgroente, dat begint in april en duurt slechts een paar maanden. De combinatie met ham is waanzinnig lekker. Dit recept is voor vier personen.

Ingrediënten

  • 2 kilo verse witte asperges
  • 8 middelgrote eieren
  • 1 zakje verse peterselie
  • 1 zakje verse bieslook
  • 125 gram ongezoute roomboter
  • 200 gram plakjes achterham
  • bearnaisesaus

Lees ook: 10 redenen waarom asperges gezond zijn

Bereiden:

  • Snijd de harde uiteinden van de asperges (ongeveer 2 cm.) en schil ze heel goed met een dunschiller.
  • Zorgvuldig schillen is van belang om geen draderige asperges te krijgen. De topjes van de asperges niet schillen.
  • Kook de asperges rechtop (bijvoorbeeld in een speciale aspergepan) in ongeveer 10 minuten gaar. Daarna afgieten en zo de deksel uit laten stomen. Op smaak brengen met een klein beetje zout en peper.
  • Serveren met dunne plakjes ham en gekookte eieren.
  • Eventueel bearnaisesaus eroverheen en bestrooien met gehakte verse peterselie en bieslook.

Recept groentelasagne met courgette

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Een maaltijd vol met groenten en opgebouwd in laagjes, dat is deze heerlijke groentelasagne. Het verschil met de lasagne zoals we hem allemaal kennen, is dat in deze geen deegbladen worden gebruikt maar courgetteplakken. Dat maakt deze lasagne extra gezond en daarnaast koolhydraatarm. Een leuke variatie en een makkelijke manier om aan je dagelijkse portie groenten te komen.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 150 gram rundergehakt
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • Half bakje champignons
  • 1 teentje knoflook
  • Halve paprika (kleur naar keuze)
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • 1 bol mozzarella
  • Gehaktkruiden
  • Oregano
  • Peper en zout
  • Geraspte kaas

Meer lasagne recepten

Vegetarische lasagne zonder pakjes en zakjes

Aubergine lasagne

Bechamelsaus maken

Recept vegetarische carpaccio van champignons

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on

Bij carpaccio denkt iedereen meteen aan vlees. Maar je kunt van champignons ook een heerlijke carpaccio maken. Vegetarisch is deze carpaccio zeker. Vegan als je de honing weglaat.

Ingrediënten

  • 400 gram grote champignons
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Halve theelepel mosterd
  • Theelepel honing
  • Twee eetlepels notenolie
  • Versgemalen peper
  • Optioneel een gesnipperde rode ui
  • Optioneel: pijnboompitten
  • Optioneel: lente-ui
  • Wat peper en zout

Bereiding

  • Borstel de champignons goed schoon en snijd ze dan in dunne plakjes
  • Leg ze in een vergiet en giet er kokend water overheen. Laat de champignons dan uitlekken
  • Laat ze afkoelen en dep ze droog. Leg ze daarna dakpansgewijs op je borden
  • Maak een dressing van olijfolie, mosterd, honing en notenolie. Doe er nog wat peper overheen
  • Schenk de dressing over de champignons. Doe eventueel er wat ui overheen. Gebruik je pijnboompitjes. Rooster die dan eerst even in de koekenpan. Verdeel ze over je “carpaccio”
  • Breng het wat op smaak met wat peper en/ of zout