Iedere ochtend begin ik de dag met een kom Griekse yoghurt met wat fruit en wat granola. Natuurlijk is muesli of cruesli ook erg lekker, maar ik schrok enorm toen ik op de verpakking las dat het heel veel suiker bevat. En dus ging ik zelf aan de slag. En het was helemaal niet moeilijk.
Sushi is de laatste jaren in opkomst. De all-you-can-eat restaurants worden druk bezocht en in bijna iedere supermarkt kun je wel voorverpakte sushi vinden. Het voordeel van zelf sushi maken is dat je precies weet wat er in zit en je het helemaal naar eigen smaak kunt maken. Trek er eens een regenachtige zondagmiddag voor uit. Het is een tijdrovend gerecht, maar het resultaat mag er zijn.
1. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.
2. Meng 5 eetlepels rijstazijn met een theelepel suiker en een theelepel zout. Laat het onder zacht verwarmen oplossen in een pannetje. Als de rijst klaar is meng je dit er met een houten lepel doorheen.
3. Als je wasabi te sterk vindt, kun je wasabi-mayonaise maken door een eetlepel mayonaise te mengen met een halve theelepel wasabi. Je kunt door meer of minder wasabi toe te voegen zelf de schepte bepalen.
4. Als u geen bamboematje in huis hebt om de sushi op te rollen, kan dit ook gemakkelijk op een dubbel gevouwen vel bakpapier.
5. Week de nori 1 a 2 seconden in koud water en leg deze op het bakpapier. Schep er met een natte eetlepel rijst op en verdeel dit over 1/3 van het norivel. Maak de lepel opnieuw nat als de rijst er tijdens het verdelen aan blijft plakken. Dit geldt ook voor je handen. Het gemakkelijkste is om een kommetje water in de buurt te houden.
6. Snij dunne reepjes komkommer en plaats deze over de lengterichting van de rijst. Leg hiernaast 3 surimi sticks en rol het geheel op door het bakpapier eerst om te vouwen, goed aan te drukken en dan door te rollen.
7. Herhaal dit met bijvoorbeeld zalm en zalmsalade. Surimi, komkommer en een beetje wasabi-mayonaise. Of maak een salade van de surimi door deze fijn te snijden en te mengen met mayonaise of wasabi-mayonaise. Wees creatief
Meestal ontbijt ik met havermout in de vorm van een pap maar havermout kan ook prima in de oven. Als het wat kouder is, kies ik het liefst voor een warm ontbijtje. Wat dachten jullie van deze baked oats met een appeltaart smaak?
Baked oats appeltaartje
Het vult goed, is gezond en je hebt gelijkt je dagelijkse portie fruit te pakken. Het enige minpuntje is dat het 25 minuutjes in de oven moet maar dat maakt dit gerecht ideaal voor de dagen dat je wat meer tijd hebt zoals in het weekend of op een vrije dag.
Wraps met filet americain is voor veel mensen een van de favoriete borrelhapjes. Eigenlijk heb je maar vier ingrediënten nodig voor dit simpele, maar heerlijke gerechtje. Wil je de filet ook zelf maken dan kost het wat meer tijd en heb je wat meer ingrediënten nodig.
Filet Americain is al jaren erg populair. Het lijkt op steak tartare, maar dat is vaak een stuk grover en wordt meestal niet op brood gegeten. Filet Americain juist wel, of op toastjes bij de borrel. Of dus op een wrap.
Doe de tartaar in de keukenmachine en draai fijn met de mayonaise, mosterd, tabasco en paprikapoeder. Zorg dat het heel fijn wordt.
Schep daarna in een bakje en breng op smaak met peper, zout, worchestershiresaus en wellicht nog wat tabasco. Als het mengsel iets te ‘droog’ is, kun je het mayonaise smeuïger maken.
Gezonde friet! Ja hoor, het bestaat! Gemaakte van de zoete aardappel en bereid in de oven. De zoete aardappel is een minder bekend product maar je kan er de meest uiteenlopende gerechten mee maken, zo ook patatjes! Deze aardappel heeft, zoals de naam al zegt, een ietwat zoete smaak dus mocht je ze wat hartiger willen bestrooi ze dan met kruiden als paprikapoeder, chilipoeder of gebruik alleen wat peper en zout.
Ingrediënten 2 personen
2 middelgrote zoete aardappelen
Olijfolie
Paprikapoeder
Peper en zout
Bereidingswijze zoete aardappel
Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de aardappelen goed en snijd ze vervolgens in lange dunne frieten.
Leg de frieten naast elkaar op de bakplaat en giet een beetje olijfolie over de frietjes en strooi de kruiden erover heen.
De bakplaat mag vervolgens de oven in voor zo’n 30 a 35 minuten. De tijd is afhankelijk van het soort oven, zodra de frietjes bruin kleuren en ietwat krokant zijn geworden zijn ze klaar.
Mini-appeltaartjes zonder bakmix. Wie houdt er nu niet van. Dit recept is zeer geschikt voor mensen met een koemelk- of ei allergie en is tevens veganistisch. Een ideaal recept voor de feestdagen om te delen met vrienden en familie.
Ingrediënten voor 6 kleine taartjes
60 gram suiker
70 ml arachideolie
80 gram zelfrijzend bakmeel
1 grote appel
1 theelepel kaneel
Hoe maak je mini-appeltaartjes zonder bakmix?
1. Verwarm de oven voor op 180°C
2. Voeg de suiker, olie en zelfrijzend bakmeel bij elkaar in een kom en meng tot dit een glad deeg is.
3. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. Voeg de kaneel (en eventueel rozijnen) toe en meng dit goed door elkaar.
4. Bestrijk 6 kleine ovenschaaltjes met olie en druk daar een klein balletje van het deeg in. Druk met je wijsvinger het deeg de randjes van het schaaltje op, maar zorg ervoor dat de bodem niet te dun wordt.
5. Vul de schaaltjes met het appelmengsel en bak ze 20 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven
Pompoensoep is en lekker herfstsoepje. Al kun je tegenwoordig pompoen ene groot deel van het jaar kopen. Met deze ingrediënten maak je een pan pompoensoep voor ongeveer zes personen. Veel werk is het maken niet. Binnen een half uurtje ben je wel klaar.
Een lekker soepje gaat er bij mij altijd wel in. Maar dan wel het liefst zo vers mogelijk. Zonder pakjes en zakjes dus. Champignonsoep is een van mijn favorieten. Dit recept is voor ongeveer vier borden of kommen soep.
Ingrediënten
Een liter bouillon
50 gram margarine of boter
60 gram bloem
Een fijngesnipperde ui
Twee bakjes champignons ( bakjes van ongeveer 250 gram)
Een half bosje fijn gesneden bieslook
Een blaadje laurier
200 ml kookroom
Bereiding
Snijd de steeltjes van de champignons en doe ze in een ander bakje dan de hoedjes
Snijd de champignonhoedjes in vieren
Neem een grote pan en doe daar de margarine of boter in.
Laat de boter smelten en doe de gesnipperde ui , de champignonstelen en het laurierblad erbij
Doe de bloem erbij en roer met een spatel tot er een bolletje ontstaat.
Laat deze bol vijf minuten garen
Voeg dan wat koude bouillon toe en roer het met een garde glad
Laat je soep minimaal 10 minuten goed doorkoken
Maak je soep glad met een staafmixer
Zeef daarna je soep
Als het goed is heb je nog je hoedjes over van de champignons. Doe deze in de soep en laat je soepje nog even doorkoken
Maak je soep af met kookroom
Bestrooi je soep met wat vers gesneden bieslook voor je hem serveert.
Mango Lassi. Een lekker drankje gemaakt van yoghurt of melk en water en natuurlijk ook mango’s. En het enige wat je nodig hebt is een blender of staafmixer.
Een avocado-mangosalade is erg lekker als lunch, bij de barbecue of gewoon bij wat aardappeltjes. Het bereiden kost je nog geen kwartiertje. Deze salade is groot genoeg voor meerdere personen.
Ingrediënten avocado-mangosalade
Rucola of andere sla
Twee mango’s
Twee avocado’s
60 gram halve walnoten of pijnboompitten
Dressing
60 ml olijfolie
Twee eetlepels citroensap
Een theelepel scherpe mosterd
Een eetlepel slagroom
Bereiding
Was de sla en doe de sla in een kom.
Schil de mango en de avocado’s en snijd ze in dunne plakken.
Verdeel de vruchten over de sla en strooi de halve walnoten er overheen.
Roer in een kommetje alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar.
Schenk de dressing voor het serveren over je salade.