Griekse yoghurt met honing-kaneelwalnoten

Categories Alle recepten, OntbijtPosted on

Ik begin mijn dag altijd met een kom Griekse yoghurt. De ene keer met zelfgemaakte granola. Een andere keer met banaan en honing. En vandaag at ik mijn kom yoghurt met gekaramelliseerde walnoten om het af te maken deed ik er wat druiven bij.

Wat is Griekse yoghurt

Griekse yoghurt is een dikke en romige yoghurtvariant die zijn oorsprong vindt in Griekenland. Wat Griekse yoghurt onderscheidt van gewone yoghurt is het proces van het verwijderen van het overtollige vocht, waardoor het een dikkere en stevigere textuur krijgt en een rijkere smaak heef

Ingrediënten 

(voor vier personen)

  • 1 schaaltje met gepelde en grofgehakte walnoten ( ongeveer 120 gram)
  • Anderhalve eetlepel vloeibare honing
  • Een halve theelepel kaneelpoeder
  • Een beker Griekse Yoghurt ( ongeveer 450 gram)
  • 200 gram pitloze druiven
Griekse yoghurt

Bereiding

  • Rooster de walnoten in de koekenpan
  • Schep de honing en kaneel erdoor en bak tot de honing is gekaramelliseerd en aan de noten plakt
  • Schud de noten op het bakpapier en laat afkoelen
  • Schep de yoghurt in 4 kommetjes
  • Hak de noten fijn en gooi ze over je yoghurt samen met wat druiven

Recept hotdogs met coleslaw op de barbecue

Categories Alle recepten, Vlees en visPosted on

De meeste kinderen zijn er dol op. Hotdogs. De meeste volwassenen trouwens ook. Vandaag heb ik hotdogs gemaakt op de barbecue. Erg lekker met wat coleslaw.

Ingrediënten

  • 150 gram geraspte rode kool
  • 150 gram geraspte witte kool
  • Twee fijngehakte lente-uitjes
  • 120 ml mayonaise 
  • Een eetlepel middelscherpe mosterd
  • Zes Frankfürter knakworsten
  • 1 eetlepel olie
  • Zes hotdogbroodjes of kadetjes
  • Zes kleine blaadjes sla
hotdogs

Hoe maak je hotdogs met coleslaw

  • Meng de rode kool en de witte kool in een schaal en doe daar de lente-uitjes bij
  • Roer in een kommetje de mayonaise met de mosterd.
  • Giet dit over de koolsalade en meng het goed
  • Snijd de knakworsten zeker vier keer diagonaal diep in en bestrijk ze met wat olie
  • Leg de worstjes op een heet, licht ingevet grillrooster en gril ze ongeveer 8 minuten. Vergeet ze niet zo nu en dan te draaien
  • Snijd de broodjes open en doe het blaadje sla ertussen.
  • Vul de broodjes met de coleslaw en leg het worstje erop
  • Serveer ze meteen dan zijn ze het lekkerst

Tip. Deze hotdog is ook erg lekker met wat bacon en kaas

Gevulde courgette met kaas

Categories Alle recepten, GroentePosted on

Courgettes bevatten een hoog gehalte aan mineralen en zijn rijk aan kalium. Ook bevatten ze veel vezels, magnesium, vitamine B1 en vitamine B9. Dit helpt de bloeddruk laag te houden. Met dit recept van gevulde courgette maak je van courgettes een snelle, lekkere en vooral gezonde maaltijd.

Wat is de beste manier om courgette te bewaren?

Ongesneden, rauwe courgettes blijven het beste buiten de koelkast houdbaar, en ze behouden zelfs langer hun versheid dan wanneer ze in de koelkast worden bewaard. Als je de courgette al hebt gesneden, kun je deze beter in de koelkast bewaren, zorg ervoor dat je ze goed verpakt in vershoudfolie.

  • Ongesneden courgettes kunnen tot 6 dagen worden bewaard op een koele plaats buiten de koelkast.
  • Gesneden courgettes kunnen in vershoudfolie verpakt tot 2 dagen in de koelkast worden bewaard.
  • Gebakken courgette, eenmaal afgekoeld, kan ongeveer 2 dagen in een luchtdichte bewaardoos in de koelkast worden bewaard.

Ingrediënten voor twee personen:

  • 1 grote courgette / of 2 kleine
  • 75 gram couscous
  • Afgestreken theelepel couscouskruiden
  • 2 eieren
  • 200 gram champignons
  • 1 grote rode ui
  • 200 gram geraspte kaas
  • takje peterselie
  • peper en zout
gevulde courgette

Hoe maak je gevulde courgette

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Was de courgette en snij deze in de lengte door. Maak met een lepel de binnenkant hol maar haal niet alles weg, er mag nog best wat courgette overblijven. (Bewaar de restjes in een afgesloten bakje in de koelkast voor later).
  3. Snijd en bak de ui tot deze glazig word en voeg dan de gesneden champignons toe. Bak deze 5 minuten mee.
  4. Giet water wat net van de kook af is over de couscous en laat dit een paar minuten staan. Roer af en toe door met een vork. Giet er extra water overheen als de couscous nog hard is, maar al het water verdampt. Pas op, voeg niet teveel in één keer toe. Kans is dat het dan niet voldoende verdampt en het een nat papje wordt.
  5. Voeg de couscouskruiden, peterselie, en de champignons met ui toe aan de couscous. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Laat het mengsel iets afkoelen en voeg de eieren en de helft van te kaas eraan toe. Als het nog te het is zullen de eieren te snel stollen.
  7. Dep de uitgeholde courgette droog met wat keukenpapier en vul deze met een flinke kop erop met het mengsel. In de oven zal het wat slinken. Strooi er de rest van de kaas over en laat het net iets onder het midden van de oven 15-20 minuten bakken.
  8. Met de restjes courgette die over zijn gebleven na het uithollen kun je een heerlijke omelet maken. Snijd het in stukjes, bak het even aan en voeg dan 1 of 2 eieren toe. Zo kan je er de volgende dag ook nog van genieten. Bak eventueel wat extra ui en champignons bij het maken van dit recept. Zo heb je de volgende dag een extra snelle en heerlijke groenteomelet.

Andere recepten met courgette

Maaltijdsalade met sperziebonen en walnoten

Categories Alle recepten, Groente, SaladesPosted on

Een half uurtje heb je ongeveer nodig om deze lekkere maaltijdsalade met sperziebonen te maken. Het gerecht bevat 435 calorieën en 38 gram koolhydraten. Lekker is het in ieder geval! Dit recept is voor vier personen.

Maaltijdsalade

Een maaltijdsalade is een type salade dat speciaal is samengesteld om als hoofdmaaltijd te dienen, in plaats van als bijgerecht. Het onderscheidende kenmerk van een maaltijdsalade is dat deze meestal vullend en voedzaam is, met een verscheidenheid aan ingrediënten die eiwitten, groenten, granen en saus bevatten. Dit maakt de maaltijdsalade een evenwichtige en complete maaltijd op zichzelf.

Ingrediënten

  • 600 gram krielaardappelen
  •  800 gram sperziebonen
  • Twee eetlepels azijn
  • Vier theelepels mosterd ( Marne mosterd is glutenvrij)
  • Twee eetlepels olie
  • 20 gram sprieten bieslook, klein geknipt
  • 2 handen rucola
  • 100 gram walnoten, grof gehakt
Maaltijdsalade met sperziebonen

Bereiding maaltijdsalade met sperziebonen

  • Kook de aardappelen en de sperziebonen net gaar.
  • Klop een dressing van de azijn, 2 eetlepels water, de mosterd en de olie. Meng er het bieslook door.
  • Meng de dressing door de nog warme aardappelen en sperziebonen en laat dit afkoelen.
  • Meng alles door elkaar. 

Satesaus of pindasaus maken zonder pakjes en zakjes

Categories Alle recepten, SausPosted on

Kant-en-klare pindasauzen zijn vaak zoet omdat fabrikanten er veel suiker instoppen. Nu hoeft dat geen ramp te zijn voor je gewicht als je niet dagelijks pindasaus of satesaus eet, maar toch kiezen mensen steeds vaker voor koken zonder pakjes en zakjes en dus ook zonder die hoeveelheid suiker. 

Wat is pindasaus

Pindasaus, een saus die zijn oorsprong vindt in Indonesië, wordt traditioneel gemaakt van gemalen pinda’s. In Nederland is er echter een variant ontstaan die pindakaas als basis gebruikt en is verrijkt met melk of kokosmelk, een invloed uit de Indische keuken. Deze variatie op pindasaus werd naar Nederland gebracht door Indische Nederlanders, samen met andere gerechten zoals saté, bami goreng, nasi goreng en kroepoek.

Waar eet je satesaus bij?

In Nederland is pindasaus populair bij vleesgerechten, zoals barbecue en gourmet, en als dipsaus voor snacks zoals de berehap, frikandel of mexicano. Pindasaus wordt ook gegeten met stokbrood, gewoon brood, komkommer of aardappelen, hoewel dit minder gebruikelijk is.

Ingrediënten pindasaus

  • 100 gram geroosterde pinda’s ( grof hakken)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel lichte sojasaus ( let op eventuele gluten)
  • 1 eetlepel geroosterde en geraspte kokos
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 1 halve rode peper zonder de zaadjes
  • 1 mespuntje bruine suiker
  • 1 bosje peterselie
  • 2 deciliter zonnebloemolie
satesaus

Hoe maak je satesaus?

  • Giet de olie in een sauspan
  • Voeg de gember en gehakte peper toe
  • Knijp de knoflook fijn met de knoflookpers
  • Verwarm dit mengsel op laag vuur. Niet te heet laten worden
  • Voeg na 5 minuten de andere ingrediënten toe
  • Neem de pan van het vuur
  • Verwarm de saus opnieuw voor je hem gaat serveren

Eet smakelijk!

Zelf chilisaus maken. Zo doe je dat

Categories Alle recepten, SausPosted on

Chilisaus maak je gewoon zelf. Erg gemakkelijk om te doen en zo ontzettend lekker. Heerlijk bij een tosti, maar ook om je nacho’s in te dippen. Of een stukje vlees bij de barbecue of het gourmetten.

Ook leuk om in een mooi flesje of potje te doen en dan iemand cadeau te geven. Je kunt kiezen uit twee varianten. Een pittige chilisaus of een milde. Kies voor voor de milde chilisaus dan moet je de pitjes verwijderen uit de peper.

Chilisaus

Chilisaus, zoals de naam al aangeeft, is een saus die gemaakt wordt van chili pepers. Het is een veelzijdige en populaire saus die in verschillende varianten en smaakprofielen voorkomt in keukens over de hele wereld. De oorsprong van chilisaus is niet aan één specifieke regio gebonden, omdat verschillende culturen hun eigen versies van chilisaus hebben ontwikkeld.

Ingrediënten

  • Drie rode pepers
  • Twee tenen knoflook
  • Verse gember ( ongeveer 1 centimeter)
  • Drie eetlepels honing
  • 150 ml water
  • 50 ml appelazijn ( gewoon te koop in de supermarkt)
  • Een theelepel vissaus ( gewoon te koop in de supermarkt)
  • Twee theelepels maizena
  • wat zonnebloemolie

Verder heb je nog een staafmixer nodig en een potje waar je je chilisaus in kan doen.

Chilisaus

Hoe moet je Chilisaus maken

  • Verwijder de steeltjes en de zaadjes van de pepers. Gooi die zaadjes niet weg, want je hebt ze nog nodig voor je saus
  • Snijd de pepers in stukjes
  • Schil de gember en pel de knoflook
  • Zowel de gember als de knoflook snijd je fijn
  • Doe de olie in een steelpan en verwarm de olie
  • Fruit de pepers, knoflook en gember ongeveer een minuut
  • Schenk dan de honing erbij. Blijf goed roeren
  • Ontstaan er belletjes dan doe je het water en de azijn erbij
  • Laat het dan nog drie minuten zachtjes koken
  • Zet dan de staafmixer op je saus. Zorg er we voor dat je nog wat kleine stukjes peper ziet
  • Doe de vissaus erbij. Proef even of je je saus zo lekker vindt
  • Wil je pittige saus dan de je er zaadjes van de peper door
  • Wil je de saus zoeter? Dan doe je er nog wat honing bij
  • Maak van de maizena en wat water een glad papje
  • Schenk die bij de chilisaus en laat het zachtjes koken tot je saus de juiste dikte heeft

Zelf bechamelsaus maken

Categories Alle recepten, SausPosted on

Bechamelsaus maak je makkelijk zelf. Deze Italiaanse witte romige saus past perfect bij pasta en groenten. Of in een lasagne. Zelf maken is niet moeilijk. Wedden dat je nooit meer anders wilt?

Bechamelsaus

Bechamelsaus, ook wel bekend als witte saus, is een klassieke basissaus die veel wordt gebruikt in de Franse en internationale keuken. Het is een romige saus op basis van een roux, een mengsel van boter en bloem, dat wordt verdund met melk. Bechamelsaus wordt vaak gebruikt als basis voor andere sauzen, soepen, en gerechten.

Waar eet je bechamelsaus bij

Bechamelsaus is een veelzijdige saus die in verschillende gerechten kan worden gebruikt. Hier zijn enkele populaire toepassingen van bechamelsaus:

  1. Lasagne: Bechamelsaus wordt vaak gebruikt in lasagnerecepten om de lagen pastavellen, vleessaus en kaas te binden. Het geeft de lasagne een romige textuur en voegt smaak toe.
  2. Macaroni en kaas: Bechamelsaus wordt gebruikt als basis voor de kaassaus in macaroni en kaas. Het zorgt voor een gladde, romige en smakelijke saus die de pasta omhult.
  3. Gegratineerde groenten: Bechamelsaus kan worden gebruikt om groenten zoals bloemkool, broccoli of spinazie te gratineren. De saus wordt over de groenten gegoten, bestrooid met kaas en vervolgens gebakken tot een gouden korstje ontstaat.
  4. Kippen- of visgerechten: Het kan worden gebruikt als basis voor sauzen die worden geserveerd met kip of vis. Het kan worden verrijkt met kruiden, specerijen of citroensap om de smaak aan te passen.
  5. Kroketten: Het wordt vaak gebruikt als de vulling voor kroketten of andere gefrituurde snacks. Nadat de saus is afgekoeld en stevig geworden, kan deze in vormen worden gesneden, gepaneerd en gefrituurd.
  6. Quiches: Bechamelsaus kan worden toegevoegd aan quiches om een romige textuur en smaak te geven aan de vulling van eieren, groenten en kaas.
  7. Cannelloni: Het kan worden gebruikt als een smakelijke vulling voor cannelloni, pasta gevuld met vlees of groenten. De saus wordt meestal over de cannelloni gegoten voordat ze worden gebakken.
  8. Soepen: In sommige soeprecepten wordt bechamelsaus gebruikt om een romige textuur toe te voegen. Het kan worden toegevoegd aan aardappelsoep, bloemkoolsoep en andere romige soepen.
  9. Gratin: Bechamelsaus is een essentieel ingrediënt in gratin-gerechten zoals aardappelgratin. Het zorgt voor een romige coating rond de lagen aardappelen, groenten of andere ingrediënten.
  10. Pasta: Bechamelsaus kan worden gebruikt als een alternatief voor tomatensaus in pasta gerechten. Het wordt vaak gecombineerd met ham en erwten om een klassieke pasta alla carbonara te maken.

Ingrediënten

  • 300 ml melk
  • Een kleine ui waar je drie kruidnagels inprikt
  • 1 foelieblad
  • Een vers laurierblaadje
  • 4 witte of zwarte peperkorrels
  • Een kleine geschrapte wortel
  • Twee eetlepels boter of margarine
  • 35 gram bloem
  • wat zout en peper naar smaak
Bechamelsaus

Hoe maak je Bechamelsaus

  • Schenk de melk in een steelpan. Neem 1 waar een deksel op kan
  • Doe de ui, foelie, laurier, peperkorrels en de wortel in de pan
  • Zet het vuur niet te hoog en breng alles aan de kook.
  • Neem dan de pan van het vuur en doe het deksel erop. Laat het even 30 minuten staan
  • Smelt de boter in een ander pannetje en doe de bloem erbij. Kook dit ook zachtjes en roer dit ongeveer 2 minuten. Zorg dat je geen klontjes hebt
  • Roer geleidelijk de melk door het mengsel van boter en bloem. Net zolang tot alle melk erin zit
  • Breng je saus al roerend aan de kook tot hij dik, glad en glanzend is
  • Dan proef je je saus even. Je kunt nog wat peper en zout toevoegen.

Zelf naanbrood maken. Het recept

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Kerst, Oud&Nieuw, Pasen, SinterklaasPosted on

Naanbrood is een makkelijk te maken, maar heerlijk brood uit Midden- en Zuid-Azië. Het is een heerlijk brood voor bij soep of om een sandwich van te maken. Voor de creatieve kok zijn er talloze mogelijkheden. Zoals naan met knoflook en rozemarijn. Of met zongedroogde tomaten. Hieronder het basisrecept van naan.

Continue reading “Zelf naanbrood maken. Het recept”

Frittata met courgette en feta

Categories Alle recepten, GroentePosted on

In Italië zijn ze er gek op: frittata. Het lijkt wel wat op onze boerenomelet, maar de variant is dikker en meer gevuld. 

Frittata

Een frittata is een Italiaans gerecht dat lijkt op een omelet of een hartige taart. Het wordt bereid door eieren te mengen met verschillende ingrediënten, zoals groenten, kaas, vlees en kruiden, en dit mengsel te bakken in een koekenpan of in de oven. Het resultaat is een stevige en smakelijke schotel die zowel warm als koud kan worden geserveerd.

Ingrediënten voor twee personen

  • Twee kleine aardappels
  • Een halve courgette
  • Twee eetlepels olie om in te bakken
  • Twee eieren
  • Zout en peper naar smaak
  • 50 gram geraspte kaas
  • 30 gram feta
  • Een fijngesneden eetlepels groene kruiden
Frittata

Bereiding

  • Snijd de aardappels en de courgette zo dun mogelijke plakjes. Dit kun je ook heel handig doen met een kaasschaaf
  • Vet de koekenpan in met 2 eetlepels olie.
  • Verdeel de aardappel en de courgette dakpansgewijs over de pan
  • Zet de pan op het vuur en verwarm op een laag vuur tien minuten met het deksel op de pan
  • Klop twee eieren los met wat zout en peper en giet dit over de aardappel en courgette
  • Verdeel de geraspte kaas erover en gaar de frittata nog tien minuten rustig door met het deksel op de pan
  • Doe de frittata op een bord en verkruimel de feta over het gerecht
  • Garneer het met wat groene kruiden

Andere frittata recepten