Frisse venkelsalade met sinaasappel en honing mosterd dressing

Categories Alle recepten, SaladesPosted on

Al eens venkel gegeten? Het is een heerlijke groente met een anijssmaak. Het groen is erg lekker door een salade. Maar ook van de knol is een heerlijke venkelsalade te maken. Zeker met deze variant met sinaasappel en munt scoor je hoge punten als je het iemand voor zult zetten. 

Continue reading “Frisse venkelsalade met sinaasappel en honing mosterd dressing”

Coleslaw, een witte koolsalade met cashewnoten

Categories Alle recepten, Keuken, SaladesPosted on

Coleslaw. Een witte koolsalade is een salade die gemaakt wordt met als hoofdingrediënt witte kool. Het is een populaire en klassieke salade die bekend staat om zijn knapperige textuur en verfrissende smaak. Witte kool wordt fijn gesneden en gemengd met andere ingrediënten om een smakelijke en voedzame salade te creëren.

Continue reading “Coleslaw, een witte koolsalade met cashewnoten”

Croutons maken voor je soep of salade van oud brood

Categories Alle recepten, Salades, SoepPosted on

Croutons zijn erg lekker in een soepje of door een salade. En ze zijn nog gemakkelijk te maken ook. Gewoon van wat restjes brood. Croutons maken van vers brood is erg lastig. Je kunt het beste brood gebruiken van een dag oud. Maar nog ouder kan natuurlijk ook.

Een mooie manier om van je restjes af te komen. Zelf bewaar ik vaak de kapjes van brood vaak. Ook kun je prima variëren qua smaak. Naturel, met knoflook, Italiaanse kruiden, met pesto. Je kunt het allemaal eens proberen. Al zullen niet alle varianten lekker zijn in je zelfgemaakte soep.

Geschiedenis van de crouton

De geschiedenis van de crouton, een knapperig stukje brood dat vaak als garnering in soepen en salades wordt gebruikt, gaat terug tot het oude Rome. Het woord “crouton” is afgeleid van het Franse woord “croûte”, wat “korst” betekent.

In de oudheid waren croutons een manier om oud brood opnieuw te gebruiken en voedselverspilling te voorkomen. Brood werd in kleine stukjes gesneden, besprenkeld met olijfolie en vervolgens geroosterd om het knapperig te maken. Deze knapperige broodstukjes werden vaak in soepen gedaan om extra textuur en smaak toe te voegen.

Gedurende de eeuwen heen bleven croutons populair in de Europese keuken. Ze werden vaak gebruikt in Franse gerechten, vooral in de klassieke soepen zoals uiensoep en tomatensoep. In de 17e eeuw werden croutons ook gebruikt als decoratieve elementen voor tafelarrangementen bij banketten en feesten.

Meer weten over Frankrijk, dan is deze site een aanrader

Wat heb je nodig om croutons te maken?

  • Vier witte stukjes brood. Het liefst ouder dan 1 dag
  • Een deciliter neutrale olie
  • Een beetje verse peterselie
  • Een teentje knoflook
  • Een beetje zout
croutons maken

Hoe kun je croutons maken?

  • Snijd de boterhammen in blokjes. De korstjes mogen eraan blijven
  • Verhit de olie in een koekenpan
  • Halveer de knoflook en bak deze in de olie tot hij begint te verkleuren
  • Voeg dan de brokjes brood toe
  • Bak de croutons in ongeveer drie minuten goudbruin
  • Laat de croutons uitlekken op keukenpapier of bakpapier
  • Bestrooi je croutons met wat peterselie en zout

Rodekoolsalade met appel en kaneel

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Kerst, SaladesPosted on

Rodekoolsalade is een lekker bijgerecht boordevol vitamines. Lekker bij gekookte aardappels of gebakken aardappels, maar ook als je gaat gourmetten. De kaneel geeft je gerecht een lekkere winterse smaak. Dit is voor ongeveer vier personen.

Continue reading “Rodekoolsalade met appel en kaneel”

Recept salade caprese van tomaten met mozzarella

Categories Alle recepten, Buitenlandse keuken, SaladesPosted on

Alles vers. Wij zijn er gek op. In de zomer verbouwen we onze tomaten in eigen tuin en ook basilicum doet het erg goed in onze moestuinbak. Alleen de mozzarella wordt uit de winkel gehaald om deze salade te maken. Het recept voor een heerlijke Caprese salade.

Wat heb je nodig voor Caprese?

(Voor 4 borden)

  • 300 gram uitgelekte mozzarella in dunne plakjes gesneden
  • 600 gram tomaten
  • Een beetje zout
  • Een beetje peper
  • Wat verse basilicumblaadjes
  • 125 ml extra vergine olijfolie
caprese

Bereiding

  • De tomaten de mozzarella snijd je eerst in dunne plakjes
  • Dan schik je de tomaat en mozzarella op de vier borden
  • Strooi er daarna een beetje zout over
  • Daarna laat je je salade even een half uurtje rusten op een koele plaats
  • Strooi de basilicumblaadjes  over je salade
  • Pak de olijfolie en sprenkel het over je salade
  • Je kunt het eventueel wat op smaak brengen met wat peper

Recept sinaasappelsalade met olijven en ui

Categories Alle recepten, SaladesPosted on

Zelf was ik niet op het idee gekomen om sinaasappel te combineren met olijven en zeker niet met ui. Maar dit gerecht van Sicilië smaakt verrassend goed en je hoeft er niet uren voor in de keuken te staan.

Maak je niet druk als je bepaalde ingrediënten niet kunt vinden uit dit recept. Je kunt het weglaten als je het niet lust of vervangen voor iets anders. Geen rode ui? Dan neem je toch een gewone ui?

Ingrediënten

  • Vier sinaasappels. Gewone sinaasappels of bloedsinaasappels. Of een combinatie. Jij kiest!
  • Een halve rode ui in hele dunne ringen gesneden
  • Twee handjes olijven zonder pit. Groen of zwart. Wat jij maar het lekkerst vindt
  • Paar takjes munt
  • Pijnboompitten. Zoveel je maar wilt
  • Twee snufjes pul biber. Dit zijn Turkse chilivlokken. Je kunt ze online kopen, maar ook bij Turkse winkels. Sommige supermarkten verkopen ze ook. Pul Biber heeft een pittig karakter maar is toch niet echt scherp. Het geeft een zeer mooi afwerking aan je gerechten door zijn felrode kleur en de grove maling.
  • Extra vergine olijfolie om je salade mee te besprenkelen
  • Wat zeezoutvlokken
  • Versgemalen zwarte peper
  • Optioneel: Vind je venkel lekker? Doe dan wat reepjes venkel op je salade. Ontzettend lekker!
sinaasappelsalade

Bereiding

  • Schil de sinaasappels met een scherp mes
  • Verwijder ook het witte vlies
  • Snijd de sinaasappel in schijven. (ongeveer 5)
  • Leg de schijfjes op een mooi bord en bestrooi het met zout en peper
  • Leg de uiringen en de olijven op de sinaasappel
  • Doe er wat verse munt op en strooi nog wat pijnboompitten
  • Bestrooi je salade nog met wat Pul biber en olijfolie en serveer het meteen!

Recept eiersalade met avocado

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, SaladesPosted on

De lekkerste eiersalade maak je zelf. Deze makkelijke salade met avocado staat zo op tafel. Lekker op een broodje, brood of op een toastje.

Ingrediënten

  • Drie eieren
  • Een halve avocado
  • Een eetlepel Griekse yoghurt
  • Een eetlepel fijngesneden bieslook
  • Een theelepel mosterd
  • Een mespunt kerriepoeder
  • Peper en zout naar smaak
eiersalade met avocado

Bereiding

  • Leg de eieren in een pan met ruim koud water
  • Vanaf het moment dat het water kookt laat je de eieren ongeveer 7 minuten koken
  • Spoel de eieren af onder de koude kraan en laat ze afkoelen
  • Prak de koude eieren in fijne stukjes
  • Snijd het vruchtvlees van de avocado in kleine blokjes
  • Meng het ei met avocado, Griekse yoghurt, kerriepoeder, mosterd, peper en zout
  • Verdeel de salade over de pistoletjes en bestrooi het met bieslook

Recept rode bietensalade met Griekse yoghurt

Categories Alle recepten, SaladesPosted on

Ik heb een moestuintje en deze week waren de rode bieten groot genoeg om gegeten te worden. Van een vriendin van me heb ik eens een recept gekregen van Rode bietensalade. Toch maar eens proberen.

Ingrediënten bietensalade

Bereiding

  • Pak een grote kom waar je lekker alles in om kan scheppen
  • Haal de schil van de al eerder gekookte rode biet
  • Snijd de bieten in kleine blokjes
  • Gooi de Griekse yoghurt in de kom
  • Gooi daar de citroensap, olijfolie en kaneelpoeder bij en roer het tot een mooi papje
  • Pers de knoflook uit en roer het er doorheen. Knoflookpoeder is overigens ook geschikt
  • Gooi de peterselie er doorheen
  • Gooi alles in de grote schaal en je hebt een prachtige knalroze salade

Recept spinazie salade met ei

Categories Alle recepten, SaladesPosted on

Deze spinazie salade is een frisse salade die het lekkerst is als de dressing even twee uurtjes in de koelkast heeft gestaan. Stampvol vitamines en  ijzer en binnen een paar minuten klaar

Ingrediënten

  • 500 gram jonge spinazie
  • Een grote rode ui
  • Drie hardgekookte eieren
  • 155 gram zwarte olijven

Voor de dressing

  • 60 ml zure room
  • Een middelgrote gesnipperde ui
  • Een eetlepel rodewijnazijn
  • Optioneel: Wat zout en peper

Bereiding

Je begint met de dressing. Die is namelijk het lekkerst als hij een uurtje of twee in de koelkast heeft gestaan.

  • Pureer de ui samen met de zure room met een keukenmachine en zet het twee uurtjes in de koelkast
  • Meng daarna de azijn erdoor en breng de dressing eventueel wat op smaak met peper en zout
  • Spoel de spinazie af en laat het uitlekken
  • Verwijder de grootste nerven en de steeltjes
  • Snijd de ui in ringen
  • Snijd de eieren in plakjes
  • Hussel alles doorelkaar en voeg de olijven toe
  • Doe als laatste de dressing erbij

Optie: Op de foto zie je bij mij spekjes in de spinazie salade. Ik vind het erg lekker om wat gebakken bacon toe te voegen