Salade met watermeloen, feta en olijven

Categories Alle recepten, SaladesPosted on

Weinig tijd of weinig zin om te eten. Dan is deze zomerse salade van watermeloen met feta en olijven echt iets voor jou. Hij is snel gemaakt, heerlijk voor bij de barbecue of als lunch en ook nog eens koolhydraatarm.

Ingrediënten

  • 600 gram watermeloen
  • een halve rode ui
  • een bakje munt
  • 70 gram zwarte olijven
  • 230 gram feta
  • eventueel kun je nog wat komkommer toevoegen

Bereiding

  • Snijd de watemeloen in blokjes van ongeveer twee centimeter
  • Snijd de ui in dunne halve ringen
  • Snijd de munt in kleine stukjes
  • Verbrokkel de fetakaas
  • Doe alle ingrediënten samen in een kom en schud de kom voorzichtig. Is alles goed gemengd? Dan kun je hem opdienen

Recept geitenkaassalade met druiven en walnoten

Categories Alle recepten, SaladesPosted on

Dit is een heerlijke, lichte maaltijd tijdens een warme zomerdag! Met de warme dagen kies ik namelijk al snel voor een salade en vandaag deel ik met jullie mijn favoriet! Deze geitenkaassalade is lekker fris door de komkommer en de druiven en de walnoten geven een heerlijke bite. 

Ingredienten 1 persoon

  • 100 gram veldsla of andere sla naar keuze
  • 60 gram zachte geitenkaas
  •  Kwart komkommer
  • Handje walnoten
  • Handje witte pitloze druiven. Blauwe mogen natuurlijk ook
  • Eetlepel olijfolie
  • Eetlepel natuurazijn
  • Honing
  • Peper en zout

Bereiding

  • Begin met het wassen van de sla,
  • snijd het eventueel wat fijner en doe vervolgens in een bord.
  • Schil de komkommer of spoel af onder de kraan, snijd hem in dunne plakjes, halveer deze en voeg toe aan de sla. Giet wat olijfolie en azijn (plusminus een eetlepel)over de sla heen en vermeng alles met elkaar. Verbrokkel de geitenkaas over de sla. Strooi de walnoten en druiven eroverheen. Breng op smaak met wat peper en zout. Als allerlaatste giet je naar wens wat honing over de salade.

Eet smakelijk!

Recept perensalade met geitenkaas

Categories Alle recepten, SaladesPosted on

Peer en geitenkaas is een goede combinatie. Deze salade is erg fris, snel te maken en ontzettend lekker.

Ingrediënten

  • 125 gram zachte, jonge geitenkaas
  • Een eetlepel room
  • Sla ( soort maakt weinig uit. Met waterkers is ook ontzettend lekker)
  • Een eetlepel gehakte peterselie
  • Twee eetlepels gehakte en geroosterde walnoten
  • Vier rijpe peren
  • Wat sap van een citroen
  • Twee eetlepels wittewijnazijn
  • Zes eetlepels olijfolie vierge
  • Drie eetlepels sesamzaad
perensalade

Recept Couscous salade met tomaten

Categories Alle recepten, SaladesPosted on

Heb je een avondje geen zin in rijst, pasta of aardappelen? Couscous is een  prima bron van koolhydraten. Je kunt dus prima een salade met couscous maken als je eens iets anders wilt.

Ingrediënten

  • 150 tot 200 gram volkoren couscous
  • Een halve citroen
  • Twee eetlepels olie
  • Een halve theelepel gemalen komijn
  • Een halve theelepel knoflook
  • Een gele paprika
  • Een groene paprika
  • Twee vleestomaten
  • Drie takjes peterselie
  • Een eetlepel pijnboompitten
  • Peper
Couscous salade

Bereiding couscous salade

  • Breng 350 ml water aan de kook en schenk dit water over de couscous
  • Dek de schaal of pan af en laat de couscous vijf minuten wellen
  • Roer de couscous met een vork los
  • Pers de citroen uit
  • Maak een sausje van olie, citroensap, komijn, koriander, peper en de uitgeperste knoflook
  • Schep dit door de couscous en laat de couscous afkoelen
  • Maak de groente schoon en snijd alles in blokjes
  • Was de peterselie en knip of snijd de blaadjes fijn
  • Rooster de pijnboompitten in een droge ( dus geen olie!) koekenpan tot ze goudbruin zijn
  • Schep de groente en de peterselie door de couscous en strooi de pijnboompitten er over

Recept Quinoa salade met sperziebonen

Categories Alle recepten, SaladesPosted on

Deze quinoa salade met granaatappel pitjes en sperziebonen is heerlijk zoet en knapperig. Het staat binnen 20 minuten op tafel en dus zeker de moeite waard! 

Wat is quinoa?

Het lijkt erg op een graan, maar officieel behoort het tot groente. Er zitten veel vitamines, proteïnes, mineralen, ijzers en vezels in.  Het is dus een prima middel voor mensen die willen afvallen, want het voorkomt ook trek in tussendoortjes! Quinoa wordt ook vaak gebruikt als vervanger van rijst of pasta en is het gluten vrij. (uitspraak kien-wah)

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 75 gram quinoa
  • 150 gram sperziebonen
  • Halve groene paprika
  • 50 gram groene olijven
  • Halve rode ui
  • Halve granaatappel
  • paar olijven

Voor de dressing

  • olijfolie
  • zout en peper
  • citroensap
  • peterselie
Quinoa salade

Recept watermeloen salade met feta en munt

Categories Alle recepten, SaladesPosted on

Een lekkere frisse salade voor een zomerse dag. Lekker als lunch maar ook bij de barbecue. Simpel te maken en het lekkerst als de watermeloen salade net uit de koelkast komt.

Ingrediënten watermeloen salade

  • 500 gram watermeloen
  • Twee eetlepels olie
  • Een eetlepel limoensap
  • eventueel wat zout
  • Versgemalen peper
  • 100 gram feta in blokjes
  • Een halve sjalot fijngesnipperd
  • Drie takjes verse munt in reepjes
  • Vier theelepels tomatentapenade
watermeloen salade

Bereiding watermeloen salade met feta

Recept bulgur­salade met pompoen

Categories Alle recepten, SaladesPosted on

Een heerlijk recept voor een bulgursalade met pompoen. Deze salade is geschikt als bijgerecht maar ook voor de lunch. Meestal maak ik wat meer zodat ik het de volgende dag mee kan nemen naar het werk. Het recept is voor 4 personen.

Ingrediënten bulgursalade

  • 400 gram pompoen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 250 gram bulgur
  • 1 klontje boter
  • 2 eetlepels zongedroogde tomaatjes, in stukjes
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • handje peterselie, fijngesneden
  • handje koriander, fijngesneden
  • extra vierge olijfolie
  • 1 citroen
  • zout en peper
bulgur­salade

Quinoasalade met groente en feta kaas

Categories Alle recepten, Keuken, SaladesPosted on

Quinoazaden worden veelal gebruikt als vervanging van rijst of couscous. Ze zijn onder andere rijk aan eiwitten, een bron van vezels en glutenvrij. Ik heb gekozen om er een salade van te maken. Samen met verschillende groenten en fetakaas naar smaak heb je een heerlijke vullende quinoasalade.

Ingrediënten quinoasalade

  •  50 gram quinoa
  • 75 gram feta kaas
  • kwart komkommer
  • 1 rode paprika
  • 6 cherrytomaatjes
  • peper en zout
Quinoasalade

Hoe maak je quinoasalade

  1. Spoel de quinoa af onder de kraan en kook deze in ongeveer 12-15 minuten gaar. Laat de quinoa vervolgens afkoelen.
  2. Meng de afgekoelde quinoa met de komkommer, rode paprika en cherrytomaatjes.
  3. Verkruimel de feta over de salade.
  4. Breng de salade op smaak met peper en zout.
  5. Meng alles goed door elkaar en serveer de quinoasalade direct.

Je kunt deze quinoasalade ook aanpassen door bijvoorbeeld wat extra groenten toe te voegen, zoals geroosterde zoete aardappel, courgette of gegrilde aubergine. Of voeg wat extra smaak toe met verse kruiden zoals koriander of peterselie. Maak een dressing van olijfolie, citroensap en mosterd om de salade af te maken.

Recept komkommersalsa

Categories Alle recepten, Groente, Keuken, SaladesPosted on

Een lekkere salade mag bijna niet ontbreken bij een barbecue. Voordeel van deze salade is dat hij bij elk gerecht erg lekker is. En nog gemakkelijk te maken ook. 

Komkommersalsa

Een komkommersalsa is een smakelijke en verfrissende saus of bijgerecht gemaakt van komkommer als hoofdingrediënt. Het is vergelijkbaar met traditionele salsa’s, maar in plaats van tomaten als basis, wordt komkommer gebruikt. Komkommersalsa is een geweldige manier om de frisse en knapperige smaak van komkommers te combineren met kruiden, specerijen en andere groenten, waardoor het een heerlijke aanvulling is op verschillende gerechten.

Ingrediënten

  • Een komkommer, in kleine blokjes gesneden
  • Twee kleine tomaten, in blokjes gesneden
  • Twee kleine rode uien. Deze snijd je in partjes
  • De geraspte schil en het sap van een limoen
  • Een eetlepel fijngesneden koriander
  • Een eetlepel verse fijngesneden basilicum
  • Een theelepeltje bruine suiker
komkommersalsa

Bereiding

  • Snijd de komkommer in kleine blokjes
  • Snijd de tomaat in kleine blokjes
  • Snijd de rode ui in kleine partjes
  • Rasp een limoen en pers hem uit
  • Snijd de basilicum fijn
  • Snijd de koriander fijn
  • Meng alle ingrediënten in een kom

Recept Griekse salade

Categories Alle recepten, Keuken, SaladesPosted on

Waan je even in Griekenland met deze lekkere en verse salade vol vitamines en groente. Ook erg lekker bij de barbecue.

Ingrediënten

  • Sla
  • Twee tomaten in plakjes of schijfjes
  • Een kleine komkommer in plakjes
  • Een rode paprika in dunne reepjes
  • Een kleine ui in dunne ringetjes
  • 60 gram feta in blokjes
  • 12 zwarte olijven

Voor de citroen-munt dressing

  • Zes eetlepels olijfolie
  • Twee eetlepels citroensap
  • Twee eetlepels verse munt
  • Twee theelepels verse majoraan
Griekse salade

Bereiding

  • Snijd en was de sla en leg het op de bodem van een schaal
  • Verdeel de tomaten, komkommer, paprika, uien, feta, olijven over de sla
  • Meng de olie, citroensap, munt en majoraan. Dit kun je ook in een potje doen met een schroefdeksel. Een beetje zout en peper erbij. Even schudden en dan kun je het over je salade schenken