Zelfgemaakte mayonaise van Yotam Ottolenghi

Categories Alle recepten, Keuken, SausPosted on

Yotam Ottolenghi is nogal hot. Zijn vorige boek Plenty was een overdonderend verkoopsucces en dat terwijl het geheel was gevuld met vegetarische gerechten. Maar wellicht hebben veel mensen dat niet eens gemerkt, want de recepten waren zo kleurig en bomvol smaak dat vlees en vis nauwelijks werden gemist. Maak kennis met de kookstijl van Yotam Ottolenghi met het mayonaiserecept van zijn moeder Ruth.

Geen vegetariër

Het boek was des te opmerkelijker omdat Ottolenghi helemaal geen vegetariër is: in zijn vier delicatessenwinkels en restaurants in Londen wordt een mediterrane keuken met alles erop en eraan gevierd. Met lamsvlees, mooie vis, heerlijke kruidenmengsels en fantastische groente. En dan hebben we het nog niets eens over de fantastische patisserie, met gulzig makende meringues.

Omhuld door kleur

Onlangs verscheen Ottolenghi – Het Kookboek, dat Ottolenghi schreef met zijn culinaire partner Sami Tamimi. In het boek, dat in Engeland eerder verscheen dan Plenty, is vis & vlees volop aanwezig. Maar altijd omhuld door kleuren, geuren en smaken van het lekkerste uit de Mediterrannée. Het wordt een feest om een weekje zo te koken. Het onderstaande mayonaiserecept is van Ottolenghi’s moeder Ruth. Fantastisch bij een sandwich met geroosterde kip en tomaat.

close up automatic flour mixing machine mixing delicious cream to make cake. ingredient of cake is egg, butter and sugar in the bowl, making bakery

Ingrediënten

  • Een scharrelei
  • Driekwart eetlepel dijonmosterd
  • Twee theelepels fijne kristalsuiker
  • Halve theelepel zout
  • Drie tenen knoflook, gepeld
  • Twee eetlepels appelazijn
  • 500 milliliter zonnebloemolie
  • 15 gram verse koriander, inclusief steeltjes.
mayonaise

Bereiding

  • De mayonaise kan het beste met een staafmixer worden klaargemaakt. Het kan ook met een foodprocessor, blender of een garde met de hand. Met de hand moet eerst de knoflook worden fijngehakt en de koriander fijngesneden.
  • Doe, indien u een staafmixer gebruikt, het ei met mosterd, suiker, zout, knoflook en azijn in een grote mengkom. Mix alles kort en druppel er eerst wat olie bij. Laat de mixer draaien en voeg de olie geleidelijk in een fijn straaltje toe. Zodra de mayonaise gaat binden, kunt u de olie in een wat sneller stroompje toevoegen tot alles is opgenomen.
  • Doe de koriander erbij en blijf mixen tot hij fijngehakt en gelijkmatig in de mayo is opgenomen. Schep de mayonaise in een schone pot en zet hem koel weg.

U kunt hem in de koelkast maximaal twee weken bewaren

Meer recepten van Yotam Ottolenghi?

€33,99
Op voorraad
Bol.com
€31,99
€33,99
Op voorraad
Bol.com
€33,99
Op voorraad
Bol.com
€31,99
€33,99
Op voorraad
Bol.com
€39,99
Op voorraad
Bol.com
€33,99
Op voorraad
Bol.com

Tomatensaus maken zonder pakjes. Het recept

Categories Alle recepten, Keuken, SausPosted on

Zelf tomatensaus maken? Wist je dat je dat dat heel makkelijk is? Dit kan met verse tomaten maar ook met een blik tomatenblokjes. Wedden dat je zelfgemaakte tomatensaus lekkerder vindt dan uit een pakje? Vanaf nu zul je waarschijnlijk altijd zelf pastasaus of pizzasaus maken.

Waar kun je het voor gebruiken?

  • pastasaus
  • pizzasaus
  • verse tomatensaus voor bij de gehaktballetjes

Wat heb je nodig?

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 500 gram tomaten of 1 blik tomatenblokjes zonder zout
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden of (verse) oregano
  • 4 takjes selderij

Zelf tomatensaus maken

  • Pel de ui en de knoflook.
  • Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengel in reepjes
  • Doe de olie in de pan. Wanneer de olie heet is fruit je de ui en de oregano
  • Doe gesneden tomaten erbij en laat de saus zachtjes 15 minuten pruttelen
  • Pureer de saus eventueel nog met een staafmixer of keukenmachine
  • Maak hem op smaak met een beetje peper en de fijn gesneden selderij.

Barbecuesaus. Hoe maak je dat?

Categories Alle recepten, Keuken, SausPosted on

In kant-en-klare saus zit vaak veel suiker. Maak je saus eens zelf en je weet precies wat erin zit. En het is zo gedaan en nog leuk om te doen ook.  Deze barbecuesaus is erg lekker bij de barbecue, het gourmetten maar ook gewoon bij een stukje vlees. Met deze ingrediënten maak je een liter saus. 

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olie
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 blikken gepelde tomaten (à 400 gram)
  • 2 dl tomatenketchup
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • 2 theelepels (scherpe) paprikapoeder
  • Worcestersaus

Bereiding

  • Maak de uien, de knoflook en de peper schoon en snijd het klein.
  • Fruit de ui, de knoflook en de peper in de olie zacht.
  • Voeg de basterdsuiker toe en bak dit even mee.
  • Voeg de inhoud van de blikken tomaten toe met de tomatenketchup, de azijn, het mosterdpoeder en het paprikapoeder en laat dit 20 minuten zacht sudderen.
  • Pureer de saus met een staafmixer of in de keukenmachine en laat de saus afkoelen.
  • Maak de saus op smaak met wat cayennepeper en eventueel wat azijn.

Barbecuesaus bewaren

Je kunt de barbecuesaus afgedekt in de koelkast maximaal 3 dagen bewaren. Invriezen kan ook. Dan kun je je sausje ongeveer drie maanden bewaren.

Cranberrysaus met port

Categories Alle recepten, Keuken, SausPosted on

Wil je cranberrysaus gebruiken bij je maaltijd dan is het het lekkerst als je het twee weken eerder maakt dan dat je het gebruikt. De smaken kunnen dan namelijk goed intrekken. Hoe langer je de saus van tevoren maakt, hoe lekkerder hij is. Let op! Omdat er alcohol inzit is de saus niet geschikt voor jonge kinderen. Het is lekker om te serveren bij kip en varkenshaas, maar ook bij eendenborst en wild.

Ingrediënten cranberrysaus

  • 250 gram verse cranberry’s
  • 100 milliliter sinaasappelsap
  • Vier eetlepels suiker
  • 100 milliliter rode port
  • Een kaneelstokje
  • Twee kruidnagels
  • Twee takjes tijm
  • Een hele schone pot met deksel
Cranberrysaus

Bereiding

  • Meng de cranberry’s met de sinaasappelsap in een steelpan en breng het aan de kook
  • Voeg de suiker, port, kaneel, kruidnagels en tijm toe en laat het op de lage stand van je fornuis zachtjes pruttelen
  • Pureer de saus kort met een staafmixer. Je kunt zelf bepalen hoe grof of fijn je het wilt hebben
  • Neem de pan van het fornuis en schenk de saus met kruiden en al in de pot
  • Draai de deksel erop en zet de gevulde pot omgekeerd weg
  • Bewaar je je saus op een donkere, koele plaats dan kun je het maximaal zes maanden bewaren
  • Heb je de pot geopend? Bewaar je saus dan in de koelkast

Satesaus of pindasaus maken zonder pakjes en zakjes

Categories Alle recepten, SausPosted on

Kant-en-klare pindasauzen zijn vaak zoet omdat fabrikanten er veel suiker instoppen. Nu hoeft dat geen ramp te zijn voor je gewicht als je niet dagelijks pindasaus of satesaus eet, maar toch kiezen mensen steeds vaker voor koken zonder pakjes en zakjes en dus ook zonder die hoeveelheid suiker. 

Wat is pindasaus

Pindasaus, een saus die zijn oorsprong vindt in Indonesië, wordt traditioneel gemaakt van gemalen pinda’s. In Nederland is er echter een variant ontstaan die pindakaas als basis gebruikt en is verrijkt met melk of kokosmelk, een invloed uit de Indische keuken. Deze variatie op pindasaus werd naar Nederland gebracht door Indische Nederlanders, samen met andere gerechten zoals saté, bami goreng, nasi goreng en kroepoek.

Waar eet je satesaus bij?

In Nederland is pindasaus populair bij vleesgerechten, zoals barbecue en gourmet, en als dipsaus voor snacks zoals de berehap, frikandel of mexicano. Pindasaus wordt ook gegeten met stokbrood, gewoon brood, komkommer of aardappelen, hoewel dit minder gebruikelijk is.

Ingrediënten pindasaus

  • 100 gram geroosterde pinda’s ( grof hakken)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel lichte sojasaus ( let op eventuele gluten)
  • 1 eetlepel geroosterde en geraspte kokos
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 1 halve rode peper zonder de zaadjes
  • 1 mespuntje bruine suiker
  • 1 bosje peterselie
  • 2 deciliter zonnebloemolie
satesaus

Hoe maak je satesaus?

  • Giet de olie in een sauspan
  • Voeg de gember en gehakte peper toe
  • Knijp de knoflook fijn met de knoflookpers
  • Verwarm dit mengsel op laag vuur. Niet te heet laten worden
  • Voeg na 5 minuten de andere ingrediënten toe
  • Neem de pan van het vuur
  • Verwarm de saus opnieuw voor je hem gaat serveren

Eet smakelijk!

Zelf chilisaus maken. Zo doe je dat

Categories Alle recepten, SausPosted on

Chilisaus maak je gewoon zelf. Erg gemakkelijk om te doen en zo ontzettend lekker. Heerlijk bij een tosti, maar ook om je nacho’s in te dippen. Of een stukje vlees bij de barbecue of het gourmetten.

Ook leuk om in een mooi flesje of potje te doen en dan iemand cadeau te geven. Je kunt kiezen uit twee varianten. Een pittige chilisaus of een milde. Kies voor voor de milde chilisaus dan moet je de pitjes verwijderen uit de peper.

Chilisaus

Chilisaus, zoals de naam al aangeeft, is een saus die gemaakt wordt van chili pepers. Het is een veelzijdige en populaire saus die in verschillende varianten en smaakprofielen voorkomt in keukens over de hele wereld. De oorsprong van chilisaus is niet aan één specifieke regio gebonden, omdat verschillende culturen hun eigen versies van chilisaus hebben ontwikkeld.

Ingrediënten

  • Drie rode pepers
  • Twee tenen knoflook
  • Verse gember ( ongeveer 1 centimeter)
  • Drie eetlepels honing
  • 150 ml water
  • 50 ml appelazijn ( gewoon te koop in de supermarkt)
  • Een theelepel vissaus ( gewoon te koop in de supermarkt)
  • Twee theelepels maizena
  • wat zonnebloemolie

Verder heb je nog een staafmixer nodig en een potje waar je je chilisaus in kan doen.

Chilisaus

Hoe moet je Chilisaus maken

  • Verwijder de steeltjes en de zaadjes van de pepers. Gooi die zaadjes niet weg, want je hebt ze nog nodig voor je saus
  • Snijd de pepers in stukjes
  • Schil de gember en pel de knoflook
  • Zowel de gember als de knoflook snijd je fijn
  • Doe de olie in een steelpan en verwarm de olie
  • Fruit de pepers, knoflook en gember ongeveer een minuut
  • Schenk dan de honing erbij. Blijf goed roeren
  • Ontstaan er belletjes dan doe je het water en de azijn erbij
  • Laat het dan nog drie minuten zachtjes koken
  • Zet dan de staafmixer op je saus. Zorg er we voor dat je nog wat kleine stukjes peper ziet
  • Doe de vissaus erbij. Proef even of je je saus zo lekker vindt
  • Wil je pittige saus dan de je er zaadjes van de peper door
  • Wil je de saus zoeter? Dan doe je er nog wat honing bij
  • Maak van de maizena en wat water een glad papje
  • Schenk die bij de chilisaus en laat het zachtjes koken tot je saus de juiste dikte heeft

Zelf bechamelsaus maken

Categories Alle recepten, SausPosted on

Bechamelsaus maak je makkelijk zelf. Deze Italiaanse witte romige saus past perfect bij pasta en groenten. Of in een lasagne. Zelf maken is niet moeilijk. Wedden dat je nooit meer anders wilt?

Bechamelsaus

Bechamelsaus, ook wel bekend als witte saus, is een klassieke basissaus die veel wordt gebruikt in de Franse en internationale keuken. Het is een romige saus op basis van een roux, een mengsel van boter en bloem, dat wordt verdund met melk. Bechamelsaus wordt vaak gebruikt als basis voor andere sauzen, soepen, en gerechten.

Waar eet je bechamelsaus bij

Bechamelsaus is een veelzijdige saus die in verschillende gerechten kan worden gebruikt. Hier zijn enkele populaire toepassingen van bechamelsaus:

  1. Lasagne: Bechamelsaus wordt vaak gebruikt in lasagnerecepten om de lagen pastavellen, vleessaus en kaas te binden. Het geeft de lasagne een romige textuur en voegt smaak toe.
  2. Macaroni en kaas: Bechamelsaus wordt gebruikt als basis voor de kaassaus in macaroni en kaas. Het zorgt voor een gladde, romige en smakelijke saus die de pasta omhult.
  3. Gegratineerde groenten: Bechamelsaus kan worden gebruikt om groenten zoals bloemkool, broccoli of spinazie te gratineren. De saus wordt over de groenten gegoten, bestrooid met kaas en vervolgens gebakken tot een gouden korstje ontstaat.
  4. Kippen- of visgerechten: Het kan worden gebruikt als basis voor sauzen die worden geserveerd met kip of vis. Het kan worden verrijkt met kruiden, specerijen of citroensap om de smaak aan te passen.
  5. Kroketten: Het wordt vaak gebruikt als de vulling voor kroketten of andere gefrituurde snacks. Nadat de saus is afgekoeld en stevig geworden, kan deze in vormen worden gesneden, gepaneerd en gefrituurd.
  6. Quiches: Bechamelsaus kan worden toegevoegd aan quiches om een romige textuur en smaak te geven aan de vulling van eieren, groenten en kaas.
  7. Cannelloni: Het kan worden gebruikt als een smakelijke vulling voor cannelloni, pasta gevuld met vlees of groenten. De saus wordt meestal over de cannelloni gegoten voordat ze worden gebakken.
  8. Soepen: In sommige soeprecepten wordt bechamelsaus gebruikt om een romige textuur toe te voegen. Het kan worden toegevoegd aan aardappelsoep, bloemkoolsoep en andere romige soepen.
  9. Gratin: Bechamelsaus is een essentieel ingrediënt in gratin-gerechten zoals aardappelgratin. Het zorgt voor een romige coating rond de lagen aardappelen, groenten of andere ingrediënten.
  10. Pasta: Bechamelsaus kan worden gebruikt als een alternatief voor tomatensaus in pasta gerechten. Het wordt vaak gecombineerd met ham en erwten om een klassieke pasta alla carbonara te maken.

Ingrediënten

  • 300 ml melk
  • Een kleine ui waar je drie kruidnagels inprikt
  • 1 foelieblad
  • Een vers laurierblaadje
  • 4 witte of zwarte peperkorrels
  • Een kleine geschrapte wortel
  • Twee eetlepels boter of margarine
  • 35 gram bloem
  • wat zout en peper naar smaak
Bechamelsaus

Hoe maak je Bechamelsaus

  • Schenk de melk in een steelpan. Neem 1 waar een deksel op kan
  • Doe de ui, foelie, laurier, peperkorrels en de wortel in de pan
  • Zet het vuur niet te hoog en breng alles aan de kook.
  • Neem dan de pan van het vuur en doe het deksel erop. Laat het even 30 minuten staan
  • Smelt de boter in een ander pannetje en doe de bloem erbij. Kook dit ook zachtjes en roer dit ongeveer 2 minuten. Zorg dat je geen klontjes hebt
  • Roer geleidelijk de melk door het mengsel van boter en bloem. Net zolang tot alle melk erin zit
  • Breng je saus al roerend aan de kook tot hij dik, glad en glanzend is
  • Dan proef je je saus even. Je kunt nog wat peper en zout toevoegen.