Stoofperen in de slowcooker zonder suiker

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Kerst, Keuken, SlowcookerPosted on

Wanneer ik vroeg bij mijn oma  logeerde, aten we vaak stoofperen. Knalrood waren ze niet want ik was nog te jong voor de wijn die ze normaal gesproken toevoegde. Alcohol en kinderen is not done. Denk daar ook om bij het gebruik van je slowcooker. Ook als er geen kinderen mee-eten. Het is erg belangrijk om  niet teveel wijn te gebruiken bij het koken, gezien ook de alcohol in de slowcooker niet snel zal verdampen.

Continue reading “Stoofperen in de slowcooker zonder suiker”

Rabarbercrumble maken in de slowcooker

Categories Alle recepten, SlowcookerPosted on
Rabarber is een groente die een groene tot rode kleur heeft, met groene bladeren aan de top. De stengels zijn stevig en hebben een ietwat zure smaak. Helaas is rabarber maar een paar maanden per jaar verkrijgbaar. Het seizoen van rabarber loopt ongeveer van april tot en met juli. Wij maken van rabarber vaak rabarbercrumble. Dit is de variant met aardbeien in de oven. Maar je kunt het ook in de slowcooker maken. Hieronder vind je het recept.

Wat heb je nodig voor rabarbercrumble

• 50 ml appelsap • 1 zakje vanillesuiker • 1 theelepel kaneelpoeder • ½ theelepel kardemompoeder of gember • 120 gram geleisuiker • 2 doosjes aardbeien Voor de crumble: • 150 gram bloem • 50 gram amandelmeel • 3 eetlepels havervlokken • 4 eetlepels poedersuiker • 120 gram ijskoude boter in blokjes
rabarbercrumble

Hoe maak je rabarbercrumble?

Snijd de rabarber in stukken. De draden hoef je niet te verwijderen, maar was de rabarber eerst wel even voor je gaat snijden. Doe alle ingrediënten in de slowcooker en laat het een uur low garen. Meng dan de ingrediënten voor de crumble tot je dikke grote kruimels hebt. Dit meng je weer met de rabarber en de aardbeien. Bereid de crumble in 2 uur op hoog of in 4 uur op laag. Je kunt dit al de avond van te voren aanzetten. Na de 2 of 4 uur schakelt de slowcooker over op warm houden. Daar wordt het alleen wat dikker van. Het blijft erg lekker.

Energie besparen? Hoeveel stroom verbruikt een slowcooker?

Categories Besparen, Keuken, Kookgadgets, SlowcookerPosted on

Koken is het afgelopen jaar flink duurder geworden. Niet alleen de prijzen van de boodschappen zijn flink omhoog gegaan maar ook de gasprijzen en stroomprijzen vliegen omhoog. En dus wordt er efficiënter gewinkeld en zuiniger gekookt. Met de slowcooker bijvoorbeeld.

Continue reading “Energie besparen? Hoeveel stroom verbruikt een slowcooker?”

Pompoensoep met appel uit de slowcooker

Categories Alle recepten, Keuken, Slowcooker, SoepPosted on

Pompoensoep maken in de slowcooker. Kan dat? Jazeker! Laat je normaal je soepje even pruttelen op het gas. Nu kan het een paar uren in de slowcooker.  Voordeel is dat je er niet steeds bij hoeft te blijven. Nadeel van het maken in de crockpot is dat ik niet met mijn staafmixer de soep wil pureren en het dus in een pan moet gieten om het daar te pureren.

Ingrediënten

  • Een flespompoen
  • Twee kleine winterwortels
  • Een sinaasappel
  • Een appel
  • Een sjalot
  • Een stukje gember
  • Drie teentjes knoflook
  • Twee groentebouillonblokjes
  • Twee eetlepels olijfolie
  • Water
  • Beetje (cayenne) peper

Verspakket

In principe kun je ook gewoon een verspakket halen bij de supermarkt. Let er wel op dat iedere supermarkt een ander pakket heeft. Deze was gekocht bij Deen. Het kan zijn dat een verspakket van Jumbo of Albert Heijn andere ingrediënten bevat. Het maken blijft wel hetzelfde.

Pompoensoep in slowcooker

  • Maak de groente schoon
  • Schil de pompoen. Ik heb dit met een dunschiller gedaan. Dat vind ik zelf het gemakkelijkst
  • Snijd hem dan in tweeën. Doe wel voorzichtig. Dit kan moeizaam gaan
  • Haal vervolgens de pitten uit de pompoen. Dit gaat het gemakkelijkst met een lepel
  • Snijd de pompoen dan in stukken. Doe dit wel in ongeveer gelijke stukken anders is je ene deel straks wel gaar en het andere deel niet
  • Schil de wortels en snijd ze in stukjes
  • Snipper de sjalot en de knoflook
  • Schil de gember en hak deze heel fijn
  • Schil de appel, haal het klokhuis eruit en snijd de appel in stukjes
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en fruit de sjalot, knoflook en gember ongeveer 4 minuten op laag vuur
  • Doe dan de pompoen erbij en de wortel en roerbak alles een minuut of vijf
  • Dan doe je de inhoud van de pan in je slowcooker
  • Voeg 400 ml water toe en twee bouillonblokjes
  • Giet de sinaasappelsap erbij en de stukjes appel
  • Laat alles drie uurtjes pruttelen op low
  • Kijk dan even of je pompoen al gaar is. Is dat niet het geval dan laat je het nog even pruttelen. Is het wel gaar dan kun je het pureren.
  • Doe dan de soep weer terug in de slowcooker en laat het nog even een uurtje staan op low
  • Proef gerust even. Is de soep wat flauw dan kun je wat (cayenne) peper toevoegen of wat zout

 

Garneer je soep eventueel nog met wat stukjes appel. Deze soep is erg lekker met wat geroosterd knoflookbrood.

 

Appelmoes zonder suiker uit de slowcooker

Categories Alle recepten, Keuken, SlowcookerPosted on

Eten weggooien vind ik zonde. De erg rijpe appels verdwenen dan ook als experiment in de slowcooker. Eens kijken of je ook appelmoes kunt maken in de crockpot. Ja dus! Met weinig ingrediënten maakte ik heerlijke zelfgemaakte appelmoes. 

Appelmoes in de slowcooker maken

Eigenlijk was deze appelmoes een beetje een mengelmoes. Alle appels op de fruitschaal, lees verschillende soorten, verdwenen in de slowcooker. Dat waren onder andere Elstar, Pink Lady en Goudreignetten. Volgens onze groenteboer zijn de goudreignetten overigens de ideale appels om moes van te maken.

Ingrediënten appelmoes

  • (zoete) appels. Gebruik voor een slowcooker van 5 liter ongeveer 4 kilo appels en voor een slowcooker van 3,5 liter ongeveer 2,5 kilo appels.
  • Twee kaneelstokjes
  • Steranijs
appelmoes slowcooker

Hoe maak je appelmoes in de slowcooker?

Appelmoes maken is een makkie. Het appelschillen kost je nog het meeste tijd. Misschien een vervelend klusje, maar geloof me je doet het voor heerlijke appelmoes.

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes. Hoe groter de stukken hoe langer je appels in de slowcooker moeten
  • Doe de appels in je keramische pot
  • Leg er twee kaneelstokjes bij en een steranijs
  • Deksel erop en hop je slowcooker aanzetten.
  • Hoe lang de appels in de slowcooker moeten hangt af van de hoeveelheid appels en het formaat van je appelblokjes
  • Zet de stand op high
  • Kijk na twee uurtjes even en roer de stukjes appel door
  • Op een gegeven moment zal de appel zo zacht zijn dat hij uitelkaar valt
  • Wil je geen stukjes in je appelmoes, doe het dan even in de blender. Wel eerst even de steranijs en de kaneelstokjes eruit plukken.
appelmoes slowcooker

Appelmoes bewaren

  • We snappen dat je niet meteen een paar liter appelmoes op wilt eten. Appelmoes kun je heel goed bewaren. Dat kan in bakjes in de koelkast. De bewaartijd is dan ongeveer een week. Zorg ervoor dat je wel schoon werkt.  Schone lepels, schone potten en schone bakjes dus.
  • Appelmoes kun je ook invriezen. Gewoon in een zipzak of een bakje doen. Af laten koelen en hup de vriezer in. Het voordeel van zipzakken is dat je ze gemakkelijk kunt stapelen. Ideaal dus voor de prepper met een volle vriezer of mensen met een paar laden.
  • Bij het wecken van appelmoes is het belangrijk erop te letten dat pannen, potten, rubberen ringen, deksels en (pol)lepels goed schoon zijn. Maak de potten en deksels van tevoren goed schoon met heet sodawater. Gebruik 1 eetlepel soda op 1 liter water. Spoel alles na met schoon, heet water. Laat de potten en deksels omgekeerd op een schone theedoek uitlekken. Goed uitkoken kan ook: kook ze minstens 5 minuten in goed borrelend water.
  • Daarna doe je de appelmoes erin. Draai de deksel erop en zet de pot op de kop. Laat je appelmoes goed afkoelen. Door het afkoelen ontstaat een beetje vacuüm, waardoor je appelmoes een hele tijd goed blijft, gemiddeld een maand of drie.