Broccolisoep met blauwe kaas

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Een lekkere vullende soep met veel groente en blauwe kaas. Wat crackers erbij en je hebt een heerlijke lunch die prima past in een koolhydraatarm dieet, maar ook in het sirtfood dieet.

Ingrediënten

  • 2 theelepels extra vergine olijfolie
  • 30 gram gesneden rode ui
  • 30 gram gesneden selderij
  • 125 gram gesneden broccoli. De stronk kan er gewoon bij
  • 1 teentje gesneden knoflook
  • 50 gram witte bonen. Mag uit blik maar ook zelf gekookt
  • 500 ml groentebouillon
  • 20 gram blauwe kaas
  • wat blaadjes basilicum
broccolisoep

Bereiding

  • Doe wat olijfolie in een pan ( een theelepel is genoeg)
  • Fruit de ui, selderij, broccoli, knoflook en tijm. Doe dit ongeveer twee tot drie minuten op laag of middelhoog vuur
  • Doe de bouillon en de bonen erbij en kook alles ongeveer dertig minuten op laag vuur. Is de groente zacht dan kun je de blauwe kaas erbij doen
  • Pureer dan je soep met een staafmixer of in een blender tot het een glad soepje is
  • Scheur de basilicum in stukjes en strooi het over de zoek
  • Sprenkel daarna nog wat olijfolie over je soep

Pompoensoep met appel uit de slowcooker

Categories Alle recepten, Keuken, Slowcooker, SoepPosted on

Pompoensoep maken in de slowcooker. Kan dat? Jazeker! Laat je normaal je soepje even pruttelen op het gas. Nu kan het een paar uren in de slowcooker.  Voordeel is dat je er niet steeds bij hoeft te blijven. Nadeel van het maken in de crockpot is dat ik niet met mijn staafmixer de soep wil pureren en het dus in een pan moet gieten om het daar te pureren.

Ingrediënten

  • Een flespompoen
  • Twee kleine winterwortels
  • Een sinaasappel
  • Een appel
  • Een sjalot
  • Een stukje gember
  • Drie teentjes knoflook
  • Twee groentebouillonblokjes
  • Twee eetlepels olijfolie
  • Water
  • Beetje (cayenne) peper

Verspakket

In principe kun je ook gewoon een verspakket halen bij de supermarkt. Let er wel op dat iedere supermarkt een ander pakket heeft. Deze was gekocht bij Deen. Het kan zijn dat een verspakket van Jumbo of Albert Heijn andere ingrediënten bevat. Het maken blijft wel hetzelfde.

Pompoensoep in slowcooker

  • Maak de groente schoon
  • Schil de pompoen. Ik heb dit met een dunschiller gedaan. Dat vind ik zelf het gemakkelijkst
  • Snijd hem dan in tweeën. Doe wel voorzichtig. Dit kan moeizaam gaan
  • Haal vervolgens de pitten uit de pompoen. Dit gaat het gemakkelijkst met een lepel
  • Snijd de pompoen dan in stukken. Doe dit wel in ongeveer gelijke stukken anders is je ene deel straks wel gaar en het andere deel niet
  • Schil de wortels en snijd ze in stukjes
  • Snipper de sjalot en de knoflook
  • Schil de gember en hak deze heel fijn
  • Schil de appel, haal het klokhuis eruit en snijd de appel in stukjes
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en fruit de sjalot, knoflook en gember ongeveer 4 minuten op laag vuur
  • Doe dan de pompoen erbij en de wortel en roerbak alles een minuut of vijf
  • Dan doe je de inhoud van de pan in je slowcooker
  • Voeg 400 ml water toe en twee bouillonblokjes
  • Giet de sinaasappelsap erbij en de stukjes appel
  • Laat alles drie uurtjes pruttelen op low
  • Kijk dan even of je pompoen al gaar is. Is dat niet het geval dan laat je het nog even pruttelen. Is het wel gaar dan kun je het pureren.
  • Doe dan de soep weer terug in de slowcooker en laat het nog even een uurtje staan op low
  • Proef gerust even. Is de soep wat flauw dan kun je wat (cayenne) peper toevoegen of wat zout

 

Garneer je soep eventueel nog met wat stukjes appel. Deze soep is erg lekker met wat geroosterd knoflookbrood.

 

Italiaanse minestronesoep

Categories Alle recepten, Buitenlandse keuken, Keuken, SoepPosted on

Minestronesoep is een lekkere Italiaanse maaltijdsoep waar je lekker veel groente in kunt gooien. Het moet een mooie volle soep zijn waar je een paar uurtjes op kunt teren. Ons recept van Minestronesoep.

Ingrediënten

  • 75 ml olijfolie
  • 1 ui
  • een teentje geperste knoflook
  • 225 gram aardappels ( geschild en fijngehakt)
  • 150 gram wortels in dunne plakjes gesneden
  • 100 gram bleekselderij in dunne plakjes gesneden
  • 150 gram courgette in plakjes
  • 1 liter (rundvlees)bouillon
  • 400 gram gepelde (Italiaanse) tomaten uit blok
  • Korst van een stuk Parmezaanse kaas
  • Een eetlepel fijngehakte peterselie
  • 400 gram cannellinibonen uit blik ( in de supermarkt te koop)
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • Optioneel: pasta
minestronesoep

Bereiding

  • Doe de olie in een pan en bak de ui en de knoflook tot de ui zacht is
  • Bak de aardappels vijf minuten mee. Doe hetzelfde met de wortel, bleekselderij, courgette
  • Voeg de bouillon, tomaten en de korst van de kaas toe en kook het zachtjes een uur lang op het vuur. Doe wel de deksel op de pan. Is je soep te dik aan het worden? Doe er dan nog wat bouillon bij
  • Doe de peterselie en de bonen erbij en warm die nog 10 minuten mee
  • Wil je een lekkere maaltijdsoep? Doe er dan ook pasta bij.
  • Verwijder de kaaskorst en serveer je soep. Eventueel kun je het nog wat op smaak brengen met zout en peper.

Eet smakelijk

Italiaanse tomatensoep zonder pakjes en zakjes

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Deze Italiaanse tomatensoep is een lekker vegetarisch gerecht met veel verse producten. Lekker als voorgerecht, maar ook voor de lunch. Wil je toch liever wat vlees in je soep? Bak dan een ui met wat knoflook en 75 gram gerookte spekjes.

Ingrediënten Italiaanse tomatensoep

  • 500 gram pomodori-tomaten of pruimtomaten
  • een ui
  • twee teentjes knoflook
  • drie takjes verse basilicum
  • 750 milliliter groentebouillon
  • een eetlepel olijfolie
  • een laurierblad (voor het fijnmaken wel uithalen!)
  • twee theelepels gedroogde oregano
  • Een klein beetje zout
  • een klein beetje foelie
  • versgemalen peper
  • Crème fraîche

Je hebt een staafmixer of blender nodig

Italiaanse tomatensoep

Bereiding

  • Pel de ui en snipper hem daarna in stukjes. Doe hetzelfde met de knoflook
  • Snijd de tomaten in stukjes
  • Pluk de blaadjes van de basilicum.
  • Doe wat olie in een soeppan en fruit de ui met de knoflook tot het goudgeel is en de ui mooi glazig is
  • Doe de tomaten en de basilicumtakjes erbij in de pan en bak alles ongeveer een minuut of drie
  • Doe de bouillon in de pan en breng alles aan de kook
  • Doe het laurierblad erbij, net als de foelie en de oregano
  • Daarna laat je je soep een minuut of 25 zachtjes koken tot je tomaten gaar zijn
  • Verwijder de steeltjes van de basilicum, de foelie en het laurierblad
  • Zet dan je staafmixer in de pan. Zorg dat je pan hoog genoeg is en doe niet te wild als je je keuken een beetje schoon wilt houden
  • Zeef daarna je soep boven een andere pan
  • Verwarm daarna je soep en doe er eventueel nog wat zout en peper bij
  • Wanneer je je soep opdient kun je een lepel crème fraîche in het midden leggen. Ook kun je de blaadjes van je basilicum in stukjes scheuren en ze in je soep strooien

Eet smakelijk!

 

Zelfgemaakte aspergesoep

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Wij eten veel soep. Meestal tomatensoep trouwens. Niet uit een pakje maar heerlijke soep van verse producten. Nu de asperges weer in de winkel liggen, kon ik het niet laten om een pond mee te nemen om een lekkere aspergesoep te maken. Dit gerecht bevat per kop van 250 ml 75 calorieën. 

Asperges

Het aspergeseizoen loopt van april tot en met juni. Dan komen ze van de ‘koude grond’. Er zijn in maart ook asperges verkrijgbaar, maar dan wordt de grond kunstmatig verwarmd of ze groeien dan in plastic tunnels. In de lente kun je asperges vers bij een boer kopen of in de supermarkt. Maar hoe verser, hoe meer smaak en meer vitamines de asperges bevatten.

Ingredienten aspergesoep

  • 500 gram asperges
  • twee sjalotten
  • 1 aardappel
  • peterselie
  • kookroom 20% vet
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 liter water
  • peper

Bereiding

  • Was en schil de asperges. Snijd de onderste stukjes eraf ( niet weggooien!) en snijd de rest in stukjes van ongeveer 2 centimeter
  • Bewaar de schillen en de onderste stukjes voor de bouillon
  • Pel en snipper de sjalotten.
  • Schil de aardappel en snij hem in kleine blokjes.
  • Doe de olie in de soeppan en fruit de sjalotten met de kerriepoeder twee minuten lang op een lage temperatuur.
  • Voeg de aspergeschillen en de onderste stukjes van  de asperges, de bouillonblokjes en het water toe en breng het aan de kook.
  • Laat de bouillon ongeveer dertig minuten afgedekt en zachtjes koken
  • Schenk de bouillon door een zeef in een schone pan. Druk met een lepel zoveel mogelijk vocht uit de schillen.
  • Voeg de stukjes asperges en de aardappel toe en laat de soep afgedekt 15 minuten zachtjes koken.
  • Schep wat  aspergestukjes met een schuimspaan uit de pan en pureer je soep met de staafmixer
  • Voeg de stukjes asperge weer toe aan je soep en doe er 50 ml kookroom bij
  • Breng de soep op smaak met wat peper
  • Hak de peterselie fijn en garneer je soep met wat peterselie

Oma’s Hollandse kippensoep

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Kippensoep heb je in allemaal varianten. Wij maakten een lekkere pan ouderwetse, Hollandse kippensoep. Een soepje met heel veel kip en groenten. Heerlijk om te eten op een koude dag.

Ingrediënten kippensoep

  • Een panklare kip ( ongeveer 1,2 kilo)
  • Vier kippenbouillonblokjes
  • Een winterwortel in schijfjes gesneden
  • Twee uien ( in partjes gesneden)
  • Twee keer prei. In ringen gesneden
  • Een halve theelepel gekneusde peperkorrels ( even met de zijkant van een groot mes platdrukken)
  • Vijf takjes tijm
  • Vijf takjes rozemarijn

Vulling van de soep

  • Een prei in ringen
  • Een winterwortel in blokjes
  • Een derde knolselderij, geschild en in blokjes
  • Twee eetlepels bladselderij ( beetje grof snijden)
  • 100 gram fijne vermicelli
kippensoep

Bereiding

  • Eerst maken we de bouillon. Breng twee liter water met de kip en de bouillonblokjes aan de kook. Doe dit in een grote soeppan
  • Schep het schuim eraf
  • Voeg de wortel, ui, prei, peperkorrels, tijm en rozemarijn toe
  • Laat dit lekker een uurtje trekken op een lage stand op het vuur
  • Laten de poten van de kip los, dan kun je verder gaan met de volgende stap
  • Neem de kip uit de pan en laat hem afkoelen
  • Zeef je bouillon. De groenten worden niet meer gebruikt
  • Je hebt nu een mooie en lekker ruikende bouillon. Doe dit terug in de soeppan
  • Voeg dan de ingrediënten van de vulling toe
  • Kook je soep ongeveer vijf minuten
  • Pluk ondertussen het vlees van je de kip en snijd het in kleine stukjes
  • Voeg het toe aan de soep en laat het even trekken en opwarmen

Meer soep

Hollandse erwtensoep of snert van oma

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Vroeger maakte mijn oma heerlijke erwtensoep. Niet uit een pakje of blik, maar lekker vers. Met spek en rookworst. Het liefst van de slager. Wat genoten we van haar kookkunsten. Gelukkig schreef ze haar recept voor snert ooit eens op voor me.

Ingrediënten erwtensoep

  • 500 gram spliterwten
  • 2 schouderkarbonades
  • 2 (slagers) rookworsten
  • 1 speklapje
  • 1 knolselderij
  • 1 grote winterwortel
  • 1 dunne prei
  • 1 ui
  • 1 grote aardappel ( beetje kruimig)
  • bladselderij
  • 2 laurierblaadjes
  • zout
  • peper
erwtensoep

Bereiding

  • Spoel de spliterwten goed af en doe ze in een grote pan
  • Doe de karbonades, het speklapje, laurierblaadjes in dezelfde pan en doe er twee liter koud water bij
  • Breng dit aan de kook en laat het daarna een half uurtje pruttelen
  • Ondertussen snijd je de groente. De ui moet in kleine stukjes, de prei in plakjes. De winterwortel maak je fijn. Ik snijd zelf een plakje in 4 stukjes. De aardappel snijd je in kleine blokjes en de selderijblaadjes mag je fijn hakken.
  • In je pan is een grijzige schuimlaag gekomen. Deze schep je met een schuimspaan weg
  • Doe de groente in de pan en laat het lekker pruttelen. Op een gegeven moment vallen je erwten uit elkaar. Maar dan ben je wel een uurtje verder.
  • Haal het vlees uit de pan en snijd het in kleine stukjes. Het vlees gaat terug in de pan. Het bot kun je weggooien.
  • Snijd de rookworsten in plakjes en doe ze in de pan. Nog even een kwartiertje of half uurtje laten pruttelen en dan kun je genieten van je heerlijke maaltijdsoep.

Snert heet officieel pas snert nadat de soep een dag ‘gestaan’ heeft

Goulashsoep zonder pakjes en zakjes

Categories Alle recepten, Keuken, SoepPosted on

Goulashsoep vind ik echt een soepje voor een echte herfst of winterdag. Lekker maken in een grote ketel die boven een houtvuur hangt. En dan uren laten sudderen, af en toe even roeren en zo nu en dan wat water toevoegen. Een grote ketel en houtvuur heb ik niet. Vandaar dat ik met een grote pan richting mijn gasfornuis ben gegaan. En het eindresultaat is misschien wel net zo lekker.

Ingrediënten

  • 500 gram runderriblappen
  • Een blik tomaten van 400 gram. Vers mag natuurlijk ook
  • Een liter runderbouillon
  • Drie vastkokende aardappels
  • Twee uien
  • Een rode paprika
  • Twee teentjes knoflook
  • Twee afgestreken eetlepels gerookte paprikapoeder
  • Een theelepel kummel
  • Een theelepel komijnpoeder ( in de winkel ook wel djinten genoemd)
  • Een halve theelepel cayennepeper
  • 30 gram roomboter
  • Een volle eetlepel bloem

Bereiding goulahsoep

  • Snipper de ui en de knoflook
  • Doe de boter in de soeppan en fruit de ui in de pan tot de ui wat glazig wordt.
  • Doe op het laatst de uitgeperste knoflook erbij
  • Snijd ondertussen het vlees in kleine blokjes en doe er wat zout en peper op
  • Haal de ui uit de pan en doe het vlees in de pan. Bak het bruin op hoog vuur. Vergeet het niet regelmatig om te scheppen
  • Doe de paprikapoeder, kummel, djinten en cayennepeper in de pan en bak het even mee
  • Schep dan de bloem door je prutje
  • Gooi het blik tomaten erbij en plet ze wat met een pollepel
  • Voeg de hete bouillon toe en kook het geheel
  • Doe de deksel op de pan en laat het anderhalf uur sudderen
  • Snijd de aardappels in blokjes net als de paprika
  • Gooi het in de soep en laat het een half uur meepruttelen

Eventueel kun je wat zure room door je soep doen bij het opdienen.

Recept pompoensoep met gember

Categories Alle recepten, SoepPosted on

Pompoensoep is en lekker herfstsoepje. Al kun je tegenwoordig pompoen ene groot deel van het jaar kopen. Met deze ingrediënten maak je een pan pompoensoep voor ongeveer zes personen. Veel werk is het maken niet. Binnen een half uurtje ben je wel klaar.

Ingrediënten

  • een kleine oranje pompoen
  • twee eetlepels olie
  • een gesnipperde ui
  • een teentje fijngehakte knoflook
  • een eetlepel vers geraspte gember
  • een theelepel gemalen komijn
  • een theelepel koriander
  • een liter groentebouillon
  • zout en wat versgemalen peper
  • drie eetlepels fijngehakte peterselie
  • optioneel: 4 eetlepels Griekse yoghurt
pompoensoep met gember

Bereiding pompoensoep

  • Snijd de pompoen in stukken en verwijder alle pitten en draden
  • Snijd daarna je pompoen in blokjes. De schil kun je laten zitten
  • Doe olie in de soeppan en fruit de ui en knoflook tot hij glazig is
  • Bak de gember, komijn en koriander mee tot het begint te ruiken
  • Voeg de pompoen en de bouillon erbij
  • Breng alles al roerend aan de kook en laat het dan zachtjes doorkoken
  • Pureer je soep met een staafmixer en breng het eventueel op smaak met wat zout en peper
  • Schep je soep in mooie kommen en strooi de peterselie over je soep. Schep er eventueel nog een lepel Griekse yoghurt door.

Recept champignonsoep zonder pakjes en zakjes

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, SoepPosted on

Een lekker soepje gaat er bij mij altijd wel in. Maar dan wel het liefst zo vers mogelijk. Zonder pakjes en zakjes dus. Champignonsoep is een van mijn favorieten. Dit recept is voor ongeveer vier borden of kommen soep.

Ingrediënten

  • Een liter bouillon
  • 50 gram margarine of boter
  • 60 gram bloem
  • Een fijngesnipperde ui
  • Twee bakjes champignons ( bakjes van ongeveer 250 gram)
  • Een half bosje fijn gesneden bieslook
  • Een blaadje laurier
  • 200 ml kookroom

Bereiding

  • Snijd de steeltjes van de champignons en doe ze in een ander bakje dan de hoedjes
  • Snijd de champignonhoedjes in vieren
  • Neem een grote pan en doe daar de margarine of boter in.
  • Laat de boter smelten en doe de gesnipperde ui , de champignonstelen en het laurierblad erbij
  • Doe de bloem erbij en roer met een spatel tot er een bolletje ontstaat.
  • Laat deze bol vijf minuten garen
  • Voeg dan wat koude bouillon toe en roer het met een garde glad
  • Laat je soep minimaal 10 minuten goed doorkoken
  • Maak je soep glad met een staafmixer
  • Zeef daarna je soep
  • Als het goed is heb je nog je hoedjes over van de champignons. Doe deze in de soep en laat je soepje nog even doorkoken
  • Maak je soep af met kookroom
  • Bestrooi je soep met wat vers gesneden bieslook voor je hem serveert.

Eet smakelijk!