Kip cacciatore met paddenstoelen

Categories Alle recepten, Keuken, Vlees en visPosted on

Kip cacciatore is een bekend Italiaans jagersrecept. Voor de bereiding van kip cacciatore maak je gebruik van kippendijen. Het lekkerste is natuurlijk dat de kip cacciatore zo mals is dat deze bijna van het bot afvalt. Hoe geduldiger je bent, hoe lekkerder het wordt.

De champignons erbij maken er een heerlijk herfstrecept van. Door de wijn is dit gerecht niet geschikt voor kinderen.

Ingrediënten

  • Twee eetlepels olijfolie
  • Zes kippendijen of poten
  • Twee gesnipperde uien
  • Een geraspte wortel
  • Twee stengels bleekselderij in blokjes gesneden
  • Drie eetlepels fijngehakte peterselie
  • Twee teentjes knoflook ( fijngehakt)
  • Twee takjes rozemarijn
  • Een halve rode peper (fijngehakt)
  • 300 gram champignons
  • 125 ml rode wijn
  • Twee blikjes met tomatenblokjes
  • 300 gram rijst
Kip cacciatore

Bereiding

  • Verhit de olie in een grote pan en bak de kippendijen op middelhoog vuur een voor een aan beide kanten in ongeveer acht minuten tot ze mooi goudbruin zijn
  • Neem de kip uit de pan en leg ze even apart
  • Zet het vuur laag en zet de ui, wortel en bleekselderij toe aan het bakvet
  • Bak dit ongeveer 10 minuten. Je moet wel roeren
  • Voeg de knoflook, peterselie, rozemarijn en rode peper toe en bak dit nog 5 minuten
  • Doe de champignons erbij en bak die ongeveer 8 minuten mee
  • Giet de wijn erbij en kook het tot ongeveer de helft van de wijn is ingekookt
  • Doe de tomaten erbij en kook alles ongeveer 20 minuten op een lage stand
  • Doe de kippendijen er weer bij en bedek die helemaal met de saus
  • Stoof alles ongeveer 30 minuten op een lage stand tot het vlees gaar is
  • Kook de rijst en serveer de stoofschotel met de rijst

Gegrilde coquilles met zeekraal

Categories Alle recepten, Keuken, Vlees en visPosted on

De Coquille, ook wel sint-jakobsschelp genoemd, is een zeer smakelijk schelpdier dat veel vlees bezit. Je kunt ze op alle manieren bereiden; bakken, grillen, stoven. Goede verse coquilles zijn zelfs rauw te eten. Wij legden ze op de grill.

Ingrediënten

  • 16 verse coquilles
  • drie eetlepels olijfolie
  • 150 gram zeekraal
  • een sjalot
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
coquilles

Bereiding

  • Dep je coquilles droog met een stukje keukenpapier
  • Bestrijk ze daarna met olie
  • Was de zeekraal en breek een stukje af van de stugge onderkant
  • Pel de sjalot en snipper hem in kleine stukjes
  • Doe twee eetlepels olijfolie in je koekenpan en fruit de sjalot ongeveer 2 minuten
  • Doe de zeekraal in de pan en bak dit twee minuten mee
  • Breng het royaal op smaak met peper
  • Verhit je grillpan en gril de coquilles ongeveer 1 minuut per kant tot  je mooie streepjes ziet van je pan. Zijn ze glazig van binnen dan zijn ze klaar. Bestrooi ze eventueel met wat zout en peper en serveer ze met de zeekraal

Griekse moussaka

Categories Alle recepten, Groente, Keuken, Vlees en visPosted on

De Griekse keuken draait om mezze (eigenlijk een soort Griekse tapas). Bij Griekse families en in Griekse restaurants wordt de tafel gevuld met allerlei verschillende kleine gerechten, zoals tzatziki, mooie olijven, spanakopita en andere bladerdeeghapjes, gevulde groenten en natuurlijk Griekse salade. Maar een van mijn favorieten is toch moussaka. 

Natuurlijk heeft de Griekse keuken heel veel meer te beiden, maar ik kom toch altijd weer uit bij dit ultiem verwarmende, zachte, hartige ovengerecht. Je moet even wat stappen doorlopen om het te maken, maar dan heb je ook wat. Een moussaka kan met of zonder aardappelen. Wij maken vandaag een versie zonder.

Ingrediënten

Dit heb je nodig (voor ongeveer drie personen):

  • 2 grote aubergines 
  • 2 uien 
  • 2 tenen knoflook 
  • Oregano, kaneel, 2 laurierblaadjes, peper en zout 
  • 300 gram rundergehakt 
  • 4 grote trostomaten 
  • Een klein blikje tomatenpuree (70 gram) 
  • Een stukje feta (ongeveer een derde van een blok dat je in de supermarkt koopt) 
  • Voor bechamelsaus: 25 gram boter, 30 gram bloem, 250 ml melk, peper en zout  
mousakka

Bereiding

  1. Snijd de 2 aubergines in plakken van ongeveer 0,5 cm in de lengte. Bestrooi deze met zout en laat dit 30 minuten liggen. Zo ontdoen de plakken zich van overtollig vocht. Dep de plakken af met wat keukenpapier.
  2. Bak de plakken in een laagje olie bruin en zacht. Ze zijn klaar als je er makkelijk met een vork in kan prikken. Leg de gebakken plakken even aan de kant.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Snij de 2 uien fijn en fruit dit in een diepe pan, zoals een hapjespan. Voeg vervolgens de fijngesneden 2 tenen knoflook, oregano, kaneel, peper en zout toe. Bak kort mee.
  5. Voeg het gehakt toe en bak dit bruin.
  6. Snij ondertussen de 4 trostomaten in blokjes en voeg dit, samen met de tomatenpuree en de 2 laurierblaadjes, toe aan het gehakt. Roer goed door en laat dit 10 minuten pruttelen op laag vuur. Het geheel moet de structuur van een dikke, vlezige saus krijgen.
  7. Snij de feta in blokjes/kruimels.
  8. Maak ondertussen een bechamelsaus door 25 gram boter in een pannetje met een dikke bodem te smelten. Voeg dan de 30 gram bloem toe en laat dit garen terwijl je goed roert. Het geheel moet droog en zanderig zijn, dan is de bloem gaar en heb je een roux. Voeg dan in delen de 250 ml melk toe, totdat de saus de dikte heeft waar je blij mee bent. Blijf de hele tijd roeren. Het moet een beetje lijken op yoghurt.
  9. Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met de helft van de aubergines. Haal de laurierblaadjes uit de saus en bedek de aubergines met de saus en de feta en leg daarop de rest van de aubergine. Rond het af met de bechamelsaus, waar je het hele gerecht mee bedekt.
  10. Zet dit 20 minuten in de oven op 200 gradenHet is klaar als de bovenkant een beetje bruin is.

Moussaka is erg lekker met zelfgemaakte tzatzikipitabroodjes en een Griekse salade.

Vegetarische moussaka

Eet je vegetarisch? Dan hebben we hier het recept van vegetarische moussaka voor je

Nachos met pulled chicken

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, Keuken, Vlees en visPosted on

Als Amerikanen iets goed kunnen, dan is het vlees bereiden en eten maken waarvan je aderen spontaan dichtslippen, maar wat toch wel zó lekker is. Vandaag maken we een op de VS geïnspireerde nachoschotel. Zo kazig, zo vlezig en zo troostrijk.

Ingrediënten

Voor de bbq-saus (500 ml):

  • 2 gesnipperde uien
  • 3 knoflooktenen, fijngesneden
  • ½ blik gepelde tomaten, in blokjes gesneden
  • 100 ml ketchup
  • 25 ml balsamicoazijn
  • 25 ml olie
  • 25 ml worcestersaus
  • 1 tl zout
  • 1 tl paprikapoeder
  • 25 ml honing
  • ½ rode peper, fijngesneden
  • 1 kaneelstokje
  • 2 laurierblaadjes

Voor de pulled chicken:

  • 4 kippendijen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 25 gram boter
  • Peper en zout
nachos pulled chicken

Voor de nachos:

  • Nachochips die niet slap worden in de oven (vaak staat op de zak dat ze perfect zijn voor nachoschotels. Je vindt ze niet in het chipsvak, maar eerder bij de ‘Mexicaanse’ afdeling en ze worden van maïs gemaakt)
  • ½ blikje maiskorrels
  • 3 tomaten
  • 1 grote rode ui
  • ½ zakje geraspte kaas
  • 1 limoen
  • ½ bakje crème fraiche
  • 1 avocado voor guacamole
  • Olie
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Begin met de bbq-saus. Meet de ingrediënten af en zet ze klaar. Fruit de fijngesneden knoflook en ui in een diepe pan. Voeg daarna alle ingrediënten toe en meng dit goed. Laat dit 20 minuten pruttelen. Haal het kaneelstokje en de laurierblaadjes eruit en mix het geheel met een staafmixer tot een gladde saus. Zet dit even apart.
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  1. Pak de 4 kippendijen en breng dit op smaak met peper en zout (je hoeft de kippendijen niet te snijden). Snij de ui en 2 tenen knoflook fijn.
  1. Smelt 25 gram boter in een diepe pan die met deksel in de oven kan. Bak hierin de kip aan totdat de buitenkant voor het grootste deel niet meer roze is, maar lichtbruin. De kip moet nog niet helemaal gaar zijn vanbinnen.
  1. Haal de kip uit de pan en fruit hierin de ui en knoflook.
  1. Doe het vuur uit, voeg de kip weer toe en pak de bbq-saus er weer bij. Meng iets meer dan de helft van de bbq-saus met de kip. Je wil dat de kip helemaal onder de bbq-saus is ondergedompeld, maar zorg ervoor dat de saus niet meer dan een paar centimeter boven de kip uitkomt. De rest van de saus kun je bewaren in de koelkast voor een andere keer.
  1. Doe de deksel op de pan en zet de pan een uur op 160 graden in de oven. Roer het geheel na een half uur even door.
  1. Snij ondertussen de rode ui en de 3 tomaten in kleine blokjes. Meng ze met de maiskorrels (ongeveer een half blikje, maar beoordeel zelf de verhouding met de tomaten en wat je lekker vindt), wat peper en zoutolie, en het sap van een halve limoen. Dit zet je apart.
  1. Maak met de avocado een simpele guacamole door de avocado te prakken met een vork en te mengen met peper, zout en wat limoensap. Eventueel kun je hier ook in kleine stukjes gesneden tomaat (zonder vruchtvlees) en de helft van een kleine rode ui (ook in kleine stukjes gesneden) doorheen mengen.
  1. Als het uur voorbij is, leg je de kippendijen op een snijplank en ga je ze met twee vorken uit elkaar trekken zodat er slierten ontstaan. Doe de kip hierna terug bij de saus. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  1. Als je eenpersoons ovenschalen hebt, vul deze dan met een laagje nachochips, wat van het tomatenmengsel, een klein handje kaas, nog wat nachochips en wat kaas en tomatenmengsel en leg de pulled chicken bovenop. Doe dit op 200 graden in de oven totdat je ziet dat de kaas gesmolten is. Een grote ovenschaal kan ook, maar dan moet je delen of het verdelen over borden.
  1. Leg tenslotte een flinke lepel guacamole en crème fraiche op de nachos. Eet met je handen en gebruik de nachos als lepels.

Gehaktbrood met hele eieren

Categories Alle recepten, Feestdagen, Keuken, Pasen, Vlees en visPosted on

Bij een vriendin at ik laatst gehaktbrood. Niets bijzonders zou je zeggen. Wij eten thuis regelmatig gehaktbrood maar met een heel ei in het midden had ik nog nooit geprobeerd. Gelukkig wilde ze haar recept graag met mij, maar ook met jou delen. 

Ingrediënten

  • Zes eieren
  • Drie stukken witbrood zonder korst
  • Twee uien
  • Een kilo half-om-halfgehakt of rundergehakt
  • Ongeveer 30 gram fijngesneden peterselie
  • Twee eetlepels mosterdzaad
  • Twee eetlepels mosterd
  • 100 gram katenspek maar ander spek of bacon is ook erg lekker

Je hebt een lage ovenschaal nodig. Een cakeblik werkt ook prima. Doe er wel bakpapier in!

gehaktbrood

Bereiding

  • Kook vier eieren in 10 minuten hard, laat ze schrikken met koud water en pel ze
  • Verwarm je oven voor op 200 graden
  • Week je brood in melk. Verwijder wel de korst
  • Rasp of snijd de uien. Het liefst een beetje grof
  • Knijp je brood uit en meng het met het gehakt en de twee ongekookte eieren
  • Doe de ui, peterselie, mosterdzaad en de mosterd erbij en meng alles goed.
  • Breng je gehakt eventueel op smaak met wat peper en zout
  • Kneed je gehakt goed. Plet dan je gehakt en leg de eieren op een rijtje in het midden van je gehaktflap
  • Vouw het gehakt eromheen tot het de vorm van een brood heeft ( zie foto boven deze tekst)
  • Leg de spek op het brood en doe alles in een ovenschaal
  • Zet de schaal in het midden van de oven die op 200 graden staat. Na een uurtje moet je gehaktbrood gaar zijn
  • Haal de schaal uit de oven, giet het vet af en laat je baksel nog 15 minuten rusten
  • Dit gehaktbrood is erg lekker om warm te eten, maar ook koud is het erg lekker. Zelfs de volgende dag!

Italiaanse piadina

Categories Alle recepten, Keuken, Vlees en visPosted on

Piadina. De onweerstaanbare klassieker vind je overal ter wereld bijna op elke hoek van de straat. Zelf thuis maken is ook leuk om te doen en ideaal als je gasten hebben voor de lunch.

Ingrediënten

  • 500 gram bloem ( Bij intolerantie glutenvrije bloem)
  • Een theelepel zout
  • Twee eetlepels olijfolie
  • 50 gram rucola of andere sla
  • Een bosje basilicum
  • Twee bollen buffelmozzarella
  • 250 gram tomaten
  • 250 gram gesneden prosciutto (Italiaanse ham)
piadina

Bereiding

  • Meng het bloem met het zout en twee eetlepels olijfolie in een kom.
  • Voeg ongeveer 125 ml water toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Is je deeg erg droog doe er dan steeds kleine beetjes water bij.
  • Laat het deeg in de kom ongeveer een half uur rusten
  • Verdeel je deeg in tien of twaalf bollen
  • Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol de bolletjes uit tot dunne cirkels van een doorsnede van 20 cm.
  • Bak de deegcirkels ongeveer twee minuten per kant in een droge pan met anti-aanbaklaag.
  • Krijg je luchtbellen? Prik die dan lek met je vork.
  • Was de sla en laat het goed uitlekken. Pluk de basilicumblaadjes van de takjes.
  • Snijd de mozzarella in plakken
  • Snijd de tomaten in plakken. Vul de piadina met de tomaat, de prosciutto in plakken
  • Vul de piadina met de tomaat, de ham, mozarella, basilicum en rucola/ sla.
piandina

Pita met pittig gehakt

Categories Alle recepten, Keuken, Vlees en visPosted on

Met mooi weer heb ik niet zoveel zin om lang in de keuken te staan. Maar dit gerecht is ook erg lekker bij minder mooi weer. Een luie zondag bijvoorbeeld. Dan zijn deze pita’s met pittig gehakt erg makkelijk!

Ingrediënten Pita met pittig gehakt

  • 4 pitabroodjes ( zelf pitabroodjes maken? Het recept)
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 uien
  • 1 rode peper ( pitjes eruit halen als je niet van heel pittig houdt)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1,5 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 2  theelepels oregano. Ik heb verse oregano gebruikt
  • 1 theelepel cayennepeper
  • een beetje zout
  • beetje olie
Pita pittig gehakt

Bereiding

  • Doe de pita’s in de oven
  • Maak ondertussen de gehaktvulling klaar.
  • Snijd de ui in snipper en hak de rode peper fijn. wil je het niet te heet, verwijder dan de meeste pitjes.
  • Knijp de knoflook uit
  • Doe een scheutje olie in pan en fruit ui.
  • Doe de peper en de knoflook in de pan
  • Doe het gehakt erbij en voeg de andere ingrediënten toe
  • Goed roeren
  • Bak het gehakt gaar.
  • Doe het in de pita’s

Dit recept is erg lekker met zelfgemaakte tzatziki

Griekse kofta in tomatensaus

Categories Alle recepten, Keuken, Vlees en visPosted on

Gehaktballetjes kun je in veel verschillende varianten maken. Deze Griekse variant staat bij ons regelmatig op tafel. Lekker voor bij een drankje maar ook lekker met wat rijst, pasta of aardappeltjes.

Ingrediënten Kofta

  • 400 gram half-om-half gehakt
  • Een rode gesnipperde ui
  • Een theelepel gedroogde munt
  • Twee geperste knoflookteentjes
  • Halve theelepel komijnpoeder ( djinten)
  • Twee eetlepels (glutenvrije) paneermeel
  • Een snufje kaneel
  • Een ei, losgeklopt
  • Twee eetlepels olijfolie
  • 250 gram gezeefde tomaten
  • Handje verse peterselie
kofta

Bereiding 

  • Kneed het gehakt met de ui, knoflook, komijn, kaneel, munt, paneermeel en het ei
  • Beetje zout en peper erbij voor de smaak
  • Verdeel het mengsel in kleine porties en draai er balletjes van ( 2 x zo groot als een soepballetje)
  • Doe de olijfolie in de koekenpan en bak je gehaktballetjes goudbruin
  • Giet de gezeefde tomaten erbij en verwarm dit op een lage stand. Heb je een deksel? Doe die dan op de pan
  • Is de saus wat te dik, doe er dan een beetje water bij
  • Om het af te maken gooi je er wat peterselie over

 Eet smakelijk!

Zalmkebab met citroen en tomaat

Categories Alle recepten, Keuken, Vlees en visPosted on

Met wat rijst en groente tover je met deze zalmkebab een heerlijke maaltijd op tafel. De bereidingstijd is ongeveer een half uurtje en de ingrediënten zijn voor ongeveer tien spiesen. 

Ingrediënten zalmkebab

  • 600 gram zalmfilet zonder vel. De blokjes moeten ongeveer 2 centimeter zijn
  • 1 of twee citroenen ( Hangt van het formaat af)
  • Ongeveer 30 kerstomaatjes
  • Twee eetlepels olijfolie ( extra vergine)
  • Versgemalen zwarte peper
  • Versgemalen zout
  • Een handje basilicumblaadjes
zalmkebab

Wat heb je nodig?

  • Een mandoline
  • Tien tot twaalf spiesen. Wanneer ze van hout zijn kun je ze het beste eerst even laten weken in water
  • Een ondiepe braadslee bekleed met bakpapier

Bereiding

  • Snijd de zalm in blokjes van ongeveer 2 centimeter
  • Maak met je mandoline de citroen in zo dun mogelijke stukjes. Een stuk of 20 plakjes is genoeg
  • Rijg de zalm, in vieren gevouwen citroen en de tomaatjes aan de spiesjes. Aan ieder spiesje komen 3 blokjes zalm
  • Bewaar dit eventueel afgedekt in de koelkast ( maximaal 24 uur)
  • Verwarm je grill in de oven voor op 230-240 graden
  • Leg de spiesen in de braadslee en bestrijk ze met wat olie en bestrooi ze met wat peper en zout
  • Gril de zalm gaar. Dit zal ongeveer tussen de zes en tien minuten duren
  • Bestrooi je spiesen met basilicumblaadjes en serveer ze.

Natuurlijk kun je deze spiesen ook maken op de barbecue.

Recept varkenshaas met zelfgemaakte champignonsaus

Categories Alle recepten, Keuken, Vlees en visPosted on

Varkenshaas, is mits je het goed bakt een heerlijk mals stuk vlees. Dit gerecht is koolhydraatarm en voor twee personen en binnen een half uurtje klaar. De champignonsaus maak je natuurlijk zelf.

Ingrediënten

  • 1 varkenshaasje
  • 1½ eetlepel vloeibare boter
  • 2 sjalotjes
  • 100 gram champignons
  • 1 eetlepel bloem
  • 100 ml halfvolle melk
  • 100 ml kookroom light
varkenshaas

Bereiding

  • Bestrooi het varkenshaasje met peper en een klein beetje zout.
  • Verwarm 1 eetlepel boter in een koekenpan.
  • Bak het vlees op hoog vuur aan alle kanten bruin. Voeg als de margarine erg donker wordt de rest van de boter.
  • Laat het vlees in 15-20 minuten gaar worden.
  • Maak de sjalotjes schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Maak de champignons schoon met een borsteltje en snijd ze in plakken.
  • Neem het vlees uit de pan. Dek het af met aluminiumfolie en laat het 6 tot 8 minuten rusten.
  • Fruit de sjalotjes in de achtergebleven margarine en bak de champignons kort mee.
  • Roer de bloem met de melk tot een papje. Goed roeren want anders krijg je klontjes.
  • Giet dit met de kookroom in de pan en breng het aan de kook.
  • Kook de saus nog 2 minuten. Maak de saus op smaak met wat peper.
  • Schenk de saus over het vlees.

Eet smakelijk!