Kerstkrans met pompons of sneeuwballen maken

Categories DIY, Feestdagen, KerstPosted on

Een kerstkrans is een prachtige decoratie voor de feestdagen en kan een leuke knutselactiviteit zijn. Deze krans is ontzettend leuk om met kinderen te maken. Om helemaal in de kerstsfeer te komen, heb ik er ook een streng lampjes omheen gedraaid. Deze lampjes branden op batterijen en heb ik gekocht bij de Action, maar Bol verkoopt ze ook

Continue reading “Kerstkrans met pompons of sneeuwballen maken”

Wentelteefjes maken voor de lunch of brunch

Categories Bakken, FeestdagenPosted on

Wentelteefjes worden gemaakt van sneetjes oud brood. Het is een perfecte manier om oud brood nieuw leven in te blazen door het te weken in een mengsel van eieren en melk en het vervolgens te bakken tot het goudbruin en knapperig is. Het resultaat is een heerlijk zoet en zacht gerecht. Het maken kost je ongeveer twintig minuten. Wentelteefjes zijn zeer geschikt voor de lunch of brunch.

Wentelteefjes

De term “wentelteef” verwijst naar een oud gerecht dat populair is in Nederland en België. Het is een traditioneel gerecht dat vaak wordt geassocieerd met armoedige tijden, omdat het is ontstaan als een manier om oud brood te hergebruiken en voedselverspilling tegen te gaan.

De naam “wentelteef” komt waarschijnlijk van het feit dat het brood wordt ‘gewenteld’ in een mengsel van melk en ei, vergelijkbaar met het maken van wentelteefjes. Het gerecht staat ook bekend onder verschillende andere namen, zoals “gewentelde boterhammen,” “verloren brood” in het Frans (pain perdu), en “arme ridders.” Hoewel wentelteefjes oorspronkelijk werden gemaakt om voedselverspilling tegen te gaan, zijn ze tegenwoordig een geliefd comfortfood en worden ze in vele variaties bereid over de hele wereld.

Wat heb je nodig voor wentelteefjes

  • Oud brood (bij voorkeur wit brood)
  • 2 eieren
  • 1 kop melk
  • 1 theelepel vanille-extract (optioneel)
  • Een snufje zout
  • Een snufje kaneel (optioneel)
  • Boter of olie om te bakken
  • Toppings naar keuze: poedersuiker, stroop, vers fruit, jam, etc.

Hoe maak je wentelteefjes?

  • Meng de eieren en melk: Klop de eieren in een kom en voeg de melk toe. Als je vanille-extract wilt gebruiken, kun je het ook aan dit mengsel toevoegen. Meng alles goed door elkaar.
  • Voeg smaak toe: Voeg een snufje zout toe aan het mengsel. Als je van kaneel houdt, kun je ook een snufje kaneel toevoegen voor extra smaak.
  • Snijd het brood: Snijd het oude brood in plakken. Je kunt de korstjes verwijderen als je dat wilt.
  • Doop het brood: Dompel elke plak brood in het eimengsel, zorg ervoor dat beide zijden goed bedekt zijn.
  • Bakken: Verhit een beetje boter of olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de plakken brood aan beide zijden tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Serveren: Haal de wentelteefjes uit de pan en leg ze op een bord. Garneer met toppings naar keuze, zoals poedersuiker, stroop, vers fruit of jam.
  • Geniet ervan: Serveer de wentelteefjes warm en geniet ervan!
  • Dit basisrecept kun je naar smaak aanpassen. Experimenteer met verschillende soorten brood, voeg extra kruiden toe of probeer verschillende toppings om het gerecht aan te passen aan jouw voorkeur. Wentelteefjes zijn veelzijdig en kunnen worden aangepast aan verschillende smaken en voorkeuren.

Stoofperen in de slowcooker zonder suiker

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Kerst, Keuken, SlowcookerPosted on

Wanneer ik vroeg bij mijn oma  logeerde, aten we vaak stoofpeertjes. Knalrood waren ze niet want ik was nog te jong voor de wijn die ze normaal gesproken toevoegde. Alcohol en kinderen is not done. Denk daar ook om bij het gebruik van je slowcooker. Ook als er geen kinderen mee-eten. Het is erg belangrijk om  niet teveel wijn te gebruiken bij het koken, gezien ook de alcohol in de slowcooker niet snel zal verdampen.

Continue reading “Stoofperen in de slowcooker zonder suiker”

Saucijzenbroodjes maken. Het recept

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Keuken, Oud&Nieuw, Sinterklaas, Vlees en visPosted on

Natuurlijk kun je saucijzenbroodjes kant-en-klaar krijgen in de supermarkt. Ik krijg ze alleen dan nooit zo knapperig als ik ze eet in warenhuis of broodjeshuis. En dus bedacht ik me dat ik ze ook zelf kan maken natuurlijk. Ook erg leuk om samen met kinderen te maken. Gezond is een saucijzenbroodje niet, maar een keertje moet kunnen toch?

Continue reading “Saucijzenbroodjes maken. Het recept”

Kruidnoten maken doe je met dit lekkere recept

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, SinterklaasPosted on

Kruidnoten maken is helemaal niet moeilijk en erg leuk om te doen. Kinderen maak je ook helemaal blij met de boodschap dat jullie zelf kruidnootjes kunnen bakken. De naam kruidnoot is wat verwarrend, aangezien de kruidnoot zijn smaak niet aan de kruiden, maar aan specerijen te danken heeft.

Continue reading “Kruidnoten maken doe je met dit lekkere recept”

Kwarkbollen. Het recept van Robèrt van Beckhoven

Categories Feestdagen, Oud&NieuwPosted on

Het eten van oliebollen met oud en nieuw is een traditie, maar Robèrt van Beckhoven stelt voor om daar ook kwarkbollen aan toe te voegen. Kwarkbollen zijn een soort luchtige cake zonder gist, wat ze onderscheidt van de traditionele oliebol. Het rijzingsproces van de kwarkbol wordt mogelijk gemaakt door bakpoeder. Het recept is goed voor ongeveer 30 stuks.

Continue reading “Kwarkbollen. Het recept van Robèrt van Beckhoven”

Kun je oliebollen bakken in een airfryer

Categories Feestdagen, Oud&NieuwPosted on

Onlosmakelijk verbonden met oud en nieuws zijn oliebollen. Hoewel het mogelijk is om ze te kopen bij de bakker, kraam of supermarkt, gaat er niets boven zelfgemaakte oliebollen. Afgezien van het traditionele frituren, kun je ook oliebollen bakken in de airfryer. Maar behouden ze dan dezelfde knapperigheid en zijn er wellicht andere voordelen te ontdekken?

Continue reading “Kun je oliebollen bakken in een airfryer”

Boodschappenlijstje voor als je gaat gourmetten

Categories Alle recepten, Feestdagen, Kerst, Keukentips, Oud&Nieuw, Pasen, SinterklaasPosted on

Ben je van plan om binnenkort te gourmetten? Dan koop je vaak veel te veel of je komt er tijdens het gourmetten achter dat je eigenlijk van alles vergeten bent. Daarom maakten wij een lijstje voor je zodat je alles meteen op je boodschappenbriefje kunt zetten.

Continue reading “Boodschappenlijstje voor als je gaat gourmetten”

Vijf lekkerste en gezondste dipsausjes voor bij de nachos

Categories Alle recepten, Feestdagen, Hapjes en smeersels, Kerst, Keuken, Oud&Nieuw, Pasen, Sinterklaas, VerjaardagPosted on

In het weekend snoep ik ‘s avonds op de bank graag wat nacho’s en ook een zomerse dag vind ik het erg lekker om wat nacho’s op tafel te zetten met lekkere dipsausjes. Nu kun je de sausjes kant-en-klaar krijgen in de supermarkt, maar vaak zit er veel suiker in die dipsausjes. Daarom de vijf lekkerste en gezondste dipsausjes op een rij.

Continue reading “Vijf lekkerste en gezondste dipsausjes voor bij de nachos”