Filet americain invriezen kan ziekte voorkomen. Hoe lang is het houdbaar?

Categories KeukenPosted on

Wanneer filet americain minimaal 48 uur bij een temperatuur van -12 graden wordt ingevroren, dan wordt een Toxoplasma infectie voorkomen. Dit leidt tot een daling van de ziektelast van toxoplasmose, een daling van zorgkosten, kosten van speciaal onderwijs en kosten door productiviteitsverliezen. Dat blijkt uit een RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Wat is toxoplasmose?

Toxoplasmose kan het gevolg zijn van het eten van rauwe vleesproducten en dan vooral filet americain. Deze infectie geeft bij het merendeel van de geïnfecteerde mensen weinig klachten maar kan bij mensen met een ernstig onderliggend lijden zoals kanker, de ziekte van Crohn, orgaantransplantaties en bij zwangere vrouwen ernstige gevolgen hebben. Bij deze laatste groep kan toxoplasmose leiden tot miskramen, vroeggeboorten en aangeboren hersen- en oogafwijkingen bij het kind. Ongeveer 750 mensen worden jaarlijks ziek vanwege toxoplasmose waarbij het bij iets minder dan de helft gaat om aangeboren afwijkingen. Circa 50% van de ziektegevallen wordt toegeschreven aan het eten van vleesproducten.

Beperkt houdbaar

Omdat filet americain uit rauw mager rundvlees bestaat, adviseert het Voedingscentrum ouderen, jonge kinderen en zwangere vrouwen met minder weerstand om dit niet te eten omdat het rauw mager rundvlees bevat. Hierdoor moet je ook extra rekening houden met de houdbaarheid.

Filet americain

Tips om veilig met filet americain om te gaan

  • Bewaar het in de koelkast bij 4 °C. Het bederft dan minder snel.
  • Zet het na gebruik altijd zo snel mogelijk terug in de koelkast.
  • Eet filet americain altijd op vóórdat de datum is verstreken. Na de datum kun je het niet meer veilig eten.
  • Bewaar een geopende verpakking maximaal 2 dagen in de koelkast.
  • Je kunt filet americain ook invriezen. Het is dan 1 maand houdbaar.
Lees ook  Recept appelkruimeltaart zonder pakjes

Is filet americain gezond?

Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Het kan soms veel verzadigd vet bevatten.