Franse ratatouille

Ratatouille komt oorspronkelijk uit de Provence en is een echt zomergerecht. Wintergroenten zoals knollen horen hier dus niet in thuis. Het woord is afgeleid van ratatouio, wat ook wel ratjetoe of prutje betekent. Zo zou je ratatouille kunnen omschrijven ja, maar als je kijkt naar het recept, denk je wel twee keer na voordat je het een prutje zou noemen.

Er zijn, zoals altijd met eten, verschillende versies. Van simpel tot ingewikkeld. Wij gaan vandaag voor een ingewikkelde versie, waarbij we elke groente apart bakken, in plaats van samen in een keer stoven. Dat laatste is ook een prima manier, maar zorgt wel voor een wat wateriger resultaat.  

Ingrediënten ratatouille 

Dit heb je nodig: 

  • 2 uien 
  • 2 rode paprika’s  
  • 2 courgettes 
  • 2 aubergines 
  • 4 tomaten  
  • 3 tenen knoflook 
  • 1 klein blikje tomatenpuree  
  • 1 theelepel gedroogde tijm 
  • 1 theelepel gedroogde basilicum 
  • 1 laurierblad 
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn 
  • ½ theelepel gedroogde munt 
  • Zout en peper 
 ratatouille

Bereiding Ratatouille 

Dit ga je doen: 

  1. Snijd de 2 courgettes in halve plakjes, de 2 aubergines en 2 paprika’s in blokjes en de 4 tomaten in gehalveerde kwartjes. Snij de 3 tenen knoflook en 2 uien fijn.  

  1. Bak alle groenten apart van elkaar op gemiddeld vuur in olie met een beetje knoflook (er moet na de groenten nog genoeg over zijn), peper en zout. Doe bij de uien en paprika’s tijm. Bij de courgette basilicum. En bij de aubergine munt.  

  1. Alle groenten moeten net gaar en lichtgekleurd zijn, maar dus niet heel zacht. Leg als ze klaar zijn de groenten apart.  

  1. Bak vervolgens in een grote, diepe pan de rest van de knoflook en roer de tomatenpuree, de tomatenparten en de rozemarijn erdoor. Laat dit even pruttelen.  
Lees ook  Recept Mexicaanse empanada

  1. Voeg hierna de groenten samen in de diepe pan. Voeg ook het laurierblad toe. Zet de pan op laag vuur tot de smaken zich hebben gemengd en de groenten zacht zijn. Breng dit op smaak met zout en peper.  

  1. Haal voordat je de ratatouille serveert het laurierblad uit het gerecht.  

Ratatouille is lekker met Frans stokbrood met kruidenboter. Maar pasta, rijst of aardappelpartjes uit de oven passen er ook goed bij. Ook is het lekker om wat ratatouille in een klein ovenschaaltje te doen, er een ei boven te breken (laat de dooier heel) en dit in de oven te zetten tot het ei gestold is.