Fruitvliegjes. Praktische tips om ze te bestrijden

Categories Huis, Ongedierte, SchoonmakenPosted on

Stapelgek werd ik van ze. Fruitvliegjes. En dus werd het tijd om uit te zoeken hoe ik van die vervelende vliegjes af kwam. Voorkomen is beter dan genezen wordt gezegd en dat geldt ook voor de fruitvlieg. Hoe kun je fruitvliegjes vangen.

Weetjes over fruitvliegjes

Fruitvliegjes voorkomen is gemakkelijker dan fruitvliegen bestrijden. Een vrouwelijke fruitvlieg legt vierhonderd tot negenhonderd eitjes per keer, en dertig uur later zit je met een heuse plaag. Daarom hierbij een aantal tips om de fruitvlieg te bestrijden door ze simpelweg buiten je huis te houden.

Fruitvliegjes

Inpakken maar

Verpak fruit en groenten altijd in folie en bewaar ze bij voorkeur in de koelkast. Bedek fruit dat niet in de koelkast ligt met een netje of zet er een omgedraaid vergiet overheen. Controleer iedere dag je fruit zodat je op tijd bent om eventueel rottend fruit te verwijderen.

Afval

Op mijn aanrecht heb ik altijd een bakje waar ik het groente- en fruitafval ingooi. Een echt walhalla voor de fruitvlieg dus. Gooi overrijp fruit niet binnen in de prullenbak of in zo’n bakje, maar buiten in de vuilcontainer of op een composthoop.

Fruitvliegjes voorkomen

Hygiëne en fruitvliegjes

  • Houd je aanrecht en eettafel schoon en laat vooral geen etensresten slingeren. Breng lege flessen onmiddellijk naar de glasbak. Een bodempje frisdrank of een restje Radler is al genoeg om een hele kolonie fruitvliegen te voeden. Dus ga je naar de supermarkt neem dan je flessen en blikjes mee.
  • Zijn je bloemen (bijna) uitgebloeid, gooi ze dan meteen weg, ook dat trekt fruitvliegen aan
  • Maak regelmatig je fornuis, gootsteen en vaatwasser schoon. Achtergebleven etensresten zijn een feest voor fruitvliegen
  • Ruim vochtige en natte theedoeken meteen op. Ook dat is een broedplaats voor fruitvliegen
Lees ook  Zilvervisjes. Wat zijn het en hoe kun je ze bestrijden
Fruitvliegjes bestrijden

Bestrijden van fruitvliegjes

  • Deze tip kreeg ik eens van een tuinliefhebber. Ze vertelde me dat ik wijnruit naast je open raam of in de buurt van de fruitschaal moet zetten. Wijnruit is een kruid dat een natuurlijk afweermiddel voor fruitvliegjes is. Je kunt het in een tuincentrum krijgen.
  • Maak een val.  Zet iets zoets in een schaaltje, bijvoorbeeld de onderkant van een kapotgesneden plastic fles. Zet de hals er ondersteboven op. De vliegjes vinden wel de weg naar binnen maar niet meer hoe ze naar buiten moeten. Je kunt ze overigens ook kant-en-klaar krijgen.
  • Ook een schaaltje waarover plastic folie is gespannen waarin je een gaatje prikt met een tandenstoker, werkt heel goed. In geen tijd vinden de vliegjes de weg naar binnen, maar terug vliegen is bijna onmogelijk voor de diertjes.
  • Klinkt een zelfgemaakte val te moeilijk? Dan kan je ook op een schaaltje azijn met afwasmiddel mengen. De vliegjes zullen meteen verdrinken. Zelf gebruik ik dit appeltje

Geef een reactie