Gallo Pinto. Vegan recept uit Midden-Amerika

Categories Alle recepten, Groente, KeukenPosted on
gallo pinto

Gallo Pinto is een traditioneel gerecht uit Midden-Amerika, wat vooral gegeten wordt in Costa Rica en Nicaragua. Het vegan recept bestaat vooral uit rijst en bonen. In Costa Rica wordt er vaak nog een roereitje bij gegeten maar als je vegan bent, laat je dat eitje natuurlijk weg.

Overigens wordt het in Midden-Amerika vooral als ontbijtje gegeten. Maar niemand zal het je verwijten als jij het liever als lunch eet. De hoeveelheid ingrediënten is voor vier personen.

Ingrediënten Gallo Pinto

  • Een blik zwarte bonen ( goed uitgelekt)
  • Drie teentjes knoflook
  • Vijf eetlepels zonnebloemolie
  • Drie gesnipperde uien
  • 200 gram rijst ( ik neem zilvervliesrijst)
  • 350 ml groentebouillon
  • Twee paprika’s ( Groen en/of rood)
  • Een limoen in partjes
Gallo Pinto

Bereiding

  • Lek eerst de bonen uit
  • Kneus de teentjes knoflook
  • Kook de bonen en de knoflook in 500 ml water. Doe dat ongeveer een kwartiertje op een hoge stand van je fornuis
  • Vis de knoflook eruit en laat de bonen uitlekken
  • Doe twee eetlepels olie in een pan en bak de helft van de uien. Doe dat ongeveer twee minuten
  • Doe de rijst erbij en bak dit ongeveer twee minuten op een lage of middelhoge stand
  • Doe de bouillon erbij en breng alles aan de kook
  • Leg de paprika op de rijst zonder het te roeren. Kook alles op een middelhoge stand tot de bouillon bijna volledig opgenomen is door de rijst
  • Kook daarna alles nog zo’n vijf minuten op een lage stand
  • Doe dan de rest van de olie in een pan en doe daar de overgebleven ui bij. Na twee minuten doe je de rijst en de bonen erbij. Na een minuut of tien zal de rijst lekker krokant worden
  • De limoen gebruik je om je gerechtje te garneren.
  • Heb je nog wat tomaten liggen, dan kun je er een lekkere tomatensalade van maken en erbij eten
  • Ben je geen veganist dan is een roerei erbij ook ontzettend lekker
Lees ook  Satesaus of pindasaus maken zonder pakjes en zakjes