Waarom is gapen aanstekelijk? De wetenschap achter de reflex

Categories Gezondheid, PsychePosted on
Vrouw zit te gapen op de bank

Je kent het vast wel: iemand in je omgeving begint te gapen, en voordat je het doorhebt, doe jij precies hetzelfde. Gapen werkt aanstekelijk – zó aanstekelijk zelfs, dat je er alleen al van gáát gapen door erover te lezen (wedden?). Maar waarom gebeurt dat? En wat zegt het over jou?

Wat is gapen eigenlijk?

Gapen is een onwillekeurige reflex waarbij je diep inademt, je mond wijd opent en je vervolgens weer uitademt. Vaak zie je het bij vermoeidheid, verveling of als je lichaam even een ‘reset’ nodig heeft. Maar er is méér aan de hand dan alleen moe zijn.

Volgens onderzoekers helpt gapen om:

  • Je hersenen te koelen
  • Het zuurstofgehalte in je bloed te verhogen
  • Je alerter te maken

Maar waarom nemen we dit gedrag over als we anderen zien gapen?

Waarom ga je mee met een ander die gaapt?

Er zijn meerdere theorieën en recente onderzoeken die proberen dit mysterieuze gedrag te verklaren. Hier zijn de vier belangrijkste:

1. Gapen als vorm van sociale communicatie

Gapen kan een subtiel signaal zijn van vermoeidheid, verveling of zelfs stress. Door mee te gapen toon je als het ware onbewust medeleven of begrip: “Ik voel je.” Dit zou kunnen verklaren waarom mensen die elkaar goed kennen vaker op elkaars gapen reageren.

2. Spiegelneuronen en imitatiegedrag

In je hersenen zitten spiegelneuronen, die geactiveerd worden als je andermans gedrag observeert. Je brein bootst dan als het ware het gedrag na. Dit systeem speelt een grote rol bij empathie en sociale interactie. Kinderen ontwikkelen dit vermogen pas vanaf een jaar of vier – wat verklaart waarom jonge kinderen nog niet altijd ‘mee gapen’.

Man zit te gapen achter de computer

3. Gapen en empathie: een sociale thermometer

Onderzoek van de Universiteit van Leeds laat zien dat mensen met een hoger inlevingsvermogen sneller geneigd zijn om mee te gapen. Aanstekelijk gapen wordt hierdoor beschouwd als een soort sociale thermometer: het meet hoe sterk jouw empathische brein werkt.

Hoe hoger je empathie, hoe sneller je mee gaapt.

4. Je gaapt sneller bij mensen die je kent

Uit een studie van de Universiteit van Pisa blijkt dat je vaker mee gaapt met familie en goede vrienden dan met onbekenden. Ook dieren zoals honden en chimpansees reageren sterker op het gapen van hun baasje of groepsleden. Dit bevestigt dat aanstekelijk gapen draait om sociale verbondenheid.

Is het aanstekelijke gapen echt iets unieks voor mensen?

Nee! Verschillende dieren vertonen ook aanstekelijk gapen – vooral soorten die in groepen leven, zoals primaten, wolven en zelfs honden. Bij deze dieren versterkt het mogelijk de groepscohesie. Bij honden blijkt zelfs dat ze eerder gapen als hún mens gaapt, vooral als ze een sterke band met hem of haar hebben. Fascinerend, toch?

Wat betekent dit voor ons?

Gapen is dus meer dan een teken van vermoeidheid. Het is een sociaal signaal, een vorm van non-verbale communicatie én een indicatie van je empathische vermogen. Dus de volgende keer dat je iemand ziet gapen (of dit artikel leest en zelf gaapt 😄), weet je dat het helemaal niet zo gek is – je brein doet gewoon z’n sociale werk.

Voordelen van gapen

Hoewel je gapen misschien als een irritant fenomeen kunt ervaren, blijkt het eigenlijk veel te zeggen over onze sociale en empathische aard. Van onbewuste communicatie tot het versterken van sociale banden, gapen kan ons verbinden en ons bewust maken van de emoties van anderen. Dus, de volgende keer dat je mee gaat gapen, weet je nu waarom het zo aanstekelijk is!

Iedereen gaapt
Iedereen gaapt
4.3
€15,95
Bol.com
Tussen Gaap En Slaap
Tussen Gaap En Slaap
4.8
€10,75
Bol.com
author avatar
Redactie