Geen kassa meer in ALDI. Kassaloos testfiliaal in Utrecht

Supermarktketen ALDI opent woensdag in het centrum van Utrecht zijn eerste filiaal zonder kassa. In de winkel worden boodschappen automatisch afgerekend met behulp van een speciale app en sensoren die registreren welke artikelen de klant in de winkelwagen legt.

“De app zorgt ervoor dat de producten direct bij het verlaten van de winkel automatisch worden afgerekend met de aan de app te koppelen creditcard. Het scannen van boodschappen is daarmee verleden tijd”, aldus het supermarktbedrijf. Medewerkers blijven wel in de winkel, voor het bevoorraden van de schappen, het bakken van brood en voor het beantwoorden van vragen van klanten. Het filiaal in Utrecht dient als testlocatie.

Eerder werd al een proef bekendgemaakt van ALDI met een kassaloze winkel in Londen. In Nederland opende Albert Heijn eerder al eens zo’n robotsupermarkt. Deze hypermoderne AH to go was gevestigd in een soort container op het plein voor Schiphol Plaza. Het ging om een proef van een paar maanden. In de Verenigde Staten heeft Amazon wel al tientallen kassaloze winkels, die daar Amazon Go heten.

Lees ook  Minder verpakkingsmateriaal in supermarkt in 2025