Wie Koreaans eet kan eigenlijk niet om kimchi heen. Het is het nationale gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten met een friszure smaak. Niet moeilijk om zelf te maken.
Wat is kimchi
In Korea bereiken veel mensen een hoge leeftijd, vaak in opvallend goede gezondheid. Hun geheim? Kimchi, een gefermenteerd groentegerecht waarin Chinese kool de hoofdrol speelt. Het fermentatieproces, dat enkele dagen tot weken kan duren, geeft kimchi zijn karakteristieke zure en pittige smaak.
Is Kimchi gezond?
Kimchi is niet alleen populair vanwege de smaak, maar ook vanwege de gezondheidsvoordelen, zoals het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem. De gefermenteerde groente zit vol vitamine c, polyfenolen en chlorofyl die werken als antioxidanten en dus het verouderen van de huid tegengaan.
Maar de gefermenteerde groente is ook goed voor het verlagen van het cholesterolniveau, het voorkomt aderverkalking en verbetert de bloedsomloop. Daarnaast barst het van de vezels en biologische zuren die goed zijn voor de darmflora en de werking van het imuunsysteem. De melkzuurbacteriën in kimchi voorkomen de groei van schadelijke bacteriën in de darmen en helpen ontstekingen te verzachten en te voorkomen.
Wat heb je nodig?
Kimchi maken is helemaal niet zo moeilijk. Wat heb je nodig voor kimchi?
Ingrediënten:
- 1 grote Chinese kool
- 1 bosje radijs, julienne gesneden
- 4 lente-uitjes, in stukjes van 3 cm gesneden
- 1 wortel, julienne gesneden
- 1/4 kop zeezout (voor pekelen)
- Water (genoeg om de kool onder te dompelen)
- 1 eetlepel geraspte gember
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 eetlepels vissaus (of sojasaus voor een vegetarische variant)
- 2 eetlepels Koreaanse rode pepervlokken (gochugaru)
- 1 theelepel suiker
Hoe maak je kimchi?
-
Voorbereiding van de kool:
- Snijd de Chinese kool in de lengte doormidden en vervolgens in kwarten.
- Spoel de koolbladeren grondig af en snijd ze in stukken van ongeveer 5 cm.
- Doe de koolstukken in een grote kom en bestrooi ze met zeezout, zorg ervoor dat het zout goed verdeeld is tussen de bladeren.
- Bedek de kool met water en laat het 1-2 uur staan, af en toe roeren om ervoor te zorgen dat de kool gelijkmatig pekelt.
-
Spoelen en uitlekken:
- Spoel de kool grondig af onder koud stromend water om overtollig zout te verwijderen.
- Laat de kool goed uitlekken in een vergiet.
-
Bereiding van de kimchi-pasta:
- Meng in een aparte kom de geraspte gember, fijngehakte knoflook, vissaus, Koreaanse rode pepervlokken en suiker tot een gladde pasta.
-
Meng de groenten:
- Doe de uitgelekte kool, julienne gesneden radijs, lente-uitjes en wortel (als je die gebruikt) in een grote kom.
- Voeg de kimchi-pasta toe en meng alles goed door elkaar, zodat alle groenten goed bedekt zijn met de pasta. Gebruik eventueel handschoenen om de pasta goed in de koolbladeren te masseren.
-
Fermentatie:
- Doe het groentemengsel in een schone, luchtdichte pot of meerdere potten. Druk de groenten stevig aan zodat er geen luchtbellen ontstaan.
- Laat de kimchi bij kamertemperatuur staan om te fermenteren. Dit duurt meestal 1-5 dagen, afhankelijk van de temperatuur en je smaakvoorkeur. Proef na een paar dagen om te zien of de smaak naar wens is.
-
Opslag:
- Zodra de kimchi de gewenste smaak heeft bereikt, zet je de pot in de koelkast. De kimchi zal daar langzaam verder fermenteren en kan enkele weken tot maanden bewaard blijven.