Geglaceerde beenham

Op zoek naar een lekker recept met beenham? Geglaceerde beenham uit de oven: klassiek en perfect voor het kerstdiner. Liever met honing-mosterd? Dat recept vind je hier.

Voor beginnende koks lijkt dit al een groot stuk vlees met een ingewikkelde bereiding maar met dit soort beenham kan er eigenlijk niet veel mis gaan. De oven doet al het werk. Het kan zowel warm als koud gegeten worden en wordt bijna altijd in plakken gesneden. Bijvoorbeeld 1 centimeter dikke plakken of dunne, net zo als rollade meestal gesneden wordt (2 – 3 millimeter).

Geglaceerde beenham 

Ingrediënten

  • 1 beenham ongeveer 500 gram
  • 50 g abrikozenjam
  • 50 g grove mosterd ( let erop dat deze wel glutenvrij is bij intolerantie)
  • 20 g bruine basterdsuiker
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje tijm

Bereiding

  • Haal het vlees uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen.
  • Meng de abrikozenjam, mosterd en basterdsuiker door elkaar en smeer hier de beenham mee in.
  • Leg het vlees in een ovenschaal en steek de laurier en tijm erbij.
  • Zet de oven aan. Bij een hetelucht zet je de oven op 160 °C
  • Bereidingstijd 60-70 minuten. ( kerntemp beenham 70 graden). Een beenham blijft wat roze. Laat je hem te lang in de oven zitten, dan wordt hij erg droog.
  • Haal het vlees uit de oven als de baktijd om is en pak hem meteen in met aluminiumfolie. Laat de ham – buiten de oven – 15 – 20 minuten rusten. Daarna kan de ham – als hij warm gegeten wordt – gesneden worden. 
  • Wordt de ham koud gegeten?  Laat ‘m dan zonder de folie verder volledig afkoelen en snijd hem pas kort voor gebruik.
  •  
Lees ook  Linzensoep zoals oma hem maakte