Je houten tuinmeubels opknappen kan met deze tips

Categories Besparen, Tuin of BalkonPosted on

Na twee of drie jaren in weer en wind zien je houten tuinmeubels er heel anders uit dan toen je ze kocht. De meeste kleur is verdwenen en de glans is ook wel weg. Wegdoen gaat je misschien te ver, want een nieuwe set tuinmeubelen kost ook een paar centen. Een facelift kan helpen, als het hout maar niet verrot is. Met deze stappen kun je je tuinmeubels opknappen.

1. Schoonmaken

Begin met het grondig reinigen van de tuinmeubels om vuil, stof en eventuele oude afwerklagen te verwijderen. Gebruik een borstel of een doek en een mild reinigingsmiddel gemengd met water. Zelf gebruik ik groene zeep.  Spoel de meubels af met schoon water en laat ze volledig drogen voordat je verder gaat.

Een schone ondergrond is belangrijk. Zorg daar dus eerst voor. Beits maakt alles donkerder, inclusief eventuele vlekken. De goede volgorde is daarom in de meeste gevallen: ontvetten, schuren en stofvrij maken. Een grondlaag aanbrengen kan wel, maar is niet beslist nodig.

2. Reparaties uitvoeren

Controleer of er eventuele beschadigingen zijn aan de tuinmeubels, zoals gebroken delen, losse schroeven of versleten onderdelen. Repareer deze problemen indien mogelijk. Vervang gebroken onderdelen of schroeven en herstel eventuele beschadigingen met houtvuller of geschikte reparatiemiddelen.

tuinmeubels opknappen

3. Schuren

Schuur de oppervlakken van de tuinmeubels lichtjes op met schuurpapier om eventuele ruwe plekken, vlekken of oude afwerklagen te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe afwerking beter hecht. Zorg ervoor dat je in de richting van de houtnerf schuurt om krassen te voorkomen.

4. Kleurbeits

Transparante kleurbeits kan de kleur van het hout verdiepen en dat geeft vaak een mooi effect.  Een basisregel moet je onthouden. Hoe meer lagen je aanbrengt, hoe voller, dieper en donkerder de kleur. Je kunt ook lak gebruiken, maar dat heeft een belangrijk nadeel in vergelijking met beits. Lak is niet vochtregulerend, beits is dat wel.

5. Welke kwast?

Gebruik een brede en platte kwast. Strijk mee met de nerf van het hout. Wanneer je stap 1 en stap 2 in acht hebt genomen, zal je zien dat het hout er meteen weer gezond uitziet.

tuinmeubels opknappen

6. Bescherming

Overweeg om na het opknappen een beschermende laag aan te brengen op de tuinmeubels om ze te beschermen tegen de elementen. Dit kan een speciale was, lak of sealer zijn, afhankelijk van het type materiaal en de afwerking die je hebt gebruikt.

Onthoud altijd om de veiligheidsvoorschriften op de producten te volgen en werk in een goed geventileerde ruimte wanneer je met verf of afwerkingen werkt.

Water besparen. Zes tips om minder water te gebruiken

Categories Besparen, Geld en recht, HuisPosted on

Water. We kunnen niet zonder. Maar we gebruiken het voor veel meer dan we soms beseffen en gaan er – jammer genoeg – niet altijd even zuinig mee om. Minder water verspillen is belangrijk. En hoe kun je water besparen? Dat leggen we je hier uit.

Watertransitie

Slechts 3% van de aarde bestaat uit zoet water en daarvan kan amper 1/3 gebruikt worden voor drinkbaar water, door de groeiende bevolking zal er dus ooit een tekort komen aan drinkwater.

Nederland staat aan de vooravond van een watertransitie. Door de toenemende droogte komt de drinkwatervoorziening in ons land in gevaar. Vooral consumenten zullen in de nabije toekomst moeten gaan besparen op het verbruik van hun water. Huishoudens verbruiken namelijk bijna driekwart van het drinkwater in ons land.

Het kabinet wil dat Nederlanders in 2035 nog maar 100 liter drinkwater per persoon per dag verbruiken; nu is dat nog 125 liter. Brancheorganisatie Techniek Nederland denkt dat die besparing alleen mogelijk is met een watertransitie; innovatieve, technische maatregelen om drinkwater te besparen. Maar ook jij kunt iets doen.

Waterverbruik

We verbruiken gemiddeld 119 liter per persoon per dag. Het meeste water verbruiken we tegenwoordig aan onze dagelijkse douchebeurt. Gemiddeld verbruiken we 51,17 liter water tijden het douchen. Ook aan ons toiletbezoek verbruiken we per dag veel water, gemiddeld 33,32 liter. Als we het toilet doortrekken spoelen we per keer zo’n 5,7 liter water weg.

Oké, we horen je al denken: “maar ik kan toch niet stoppen met me te wassen” en nee, dat hoeft ook helemaal niet. Maar als iedereen een kleine inspanning doet, komen we al een heel eind.

water besparen

Water besparen? Douche eens een dag niet

Elke dag uitgebreid douchen (langer dan 10 minuten) is nergens voor nodig. Eigenlijk is over het algemeen elke dag douchen niet nodig, je kunt je perfect wassen met een washandje aan de wastafel en zal je in no-time fris voelen én je kan langer slapen. De eerste win-win in ons besparingsplan.

Was niet iedere dag je haar

Ben jij zo iemand die elke dag zijn haar wast? Dat is eigenlijk niet zo gezond. Daarom kan je er best een dagje tussen laten. Een vette coupe? Geen probleem, droogshampoo to the rescue!

Zet de douche eens uit

Urenlang onder de douche staan na een lange dag, heerlijk. Maar jammer genoeg, niet zo heerlijk voor onze planeet. We stellen voor: de start-stop douche. Heel simpel: zet het water uit wanneer je jouw haren inzeept, benen scheert, jezelf wast etc. Je zal op deze manier veel minder water verspillen.

water, bad, water besparen

Water besparen. Ga niet in bad

Neem een douche in plaats van een bad. Bij een douchebeurt van 5 minuten verbruik je gemiddeld 55 liter, bij een vol bad zit je al ruim aan 110 liter. Als dat niet een goede manier is om water te besparen!

Handen wassen en water besparen

Laat de kraan zo weinig mogelijk doorlopen. Het is heel verleidelijk om de kraan te laten lopen tijdens het inzepen van de handen en het scheren. Door de druk op onze waterleiding verdwijnt er 20 liter per minuut in het putje, dus dat kan aardig oplopen.

Creatief met ijs

IJsblokjes zijn zo ouderwets. Waarom bevries je geen fruit voor in je cocktails of drankjes? Lekker cool en géén waterverspilling!

Besparen op energiekosten. Wat zijn energievreters in huis?

Categories BesparenPosted on

Wist je dat je je stroomrekening omlaag kunt helpen door op de stroomslurpers te letten? Een flink deel van de verbruikte stroom komt vaak door grote en oudere apparaten. Met deze tips verlaag je je energiekosten.

Stroomverbruik in Nederland

Een gemiddeld huishouden verbruikt volgens Milieucentraal 2730 kWh stroom in Nederland. Toch kan bij veel mensen de stroomrekening omlaag door enkele stroomslurpers uit te zetten of door ze te vervangen. Toch zal niet iedereen veel energiekosten kunnen besparen. Veel huishoudens hebben in het verleden al maatregelen genomen en de dure apparaten het huis uit gedaan. Je kunt in ieder geval deze tips even lezen

De koelkast

Heb je een oude koelkast of diepvries? Vervang ham dan voor een zuinig exemplaar. Een nieuwe koel-vriescombinatie verbruikt 260 kWh minder stroom per jaar dan een exemplaar van 20 jaar oud. Een apparaat van 10 jaar oud vervangen scheelt je 170 kWh.

En vraag je ook eens af of je wel echt een grote koelkast nodig hebt

energiekosten

Gloeilampen

Heb je nog gloeilampen in huis? Vervang ze dan voor led-lampen. Volgens MilieuCentraal hoef je niet te wachten tot de gloeilampen kapot gaan, maar kun je het beter zo snel mogelijk doen. 11 pitten vervangen scheelt je per jaar 170 kWH. 

Een elektrisch kacheltje

Het lijkt zo ideaal. De gasprijzen zijn hoog en dus zijn de elektrische kacheltjes niet aan te slepen. Toch is een elektrisch kacheltje vaak een enorme energieslurper. Een kacheltje van 1000 watt wat van september tot en met maart even een half uurtje aangezet wordt, verbruikt ongeveer 180 Kwh. En bedenk je dan even dat er ook veel kacheltjes zijn van 1500 of 2000 watt. Misschien is een infraroodpaneel een beter initiatief. 

Tips om energie te besparen in de badkamer

Elektrische vloerverwarming

Huishoudens met elektrische vloerverwarming in de badkamer kunnen heel simpel verwarmd worden op momenten dat je gebruik maakt van de badkamer. Ben je er niet, dan hoef je de badkamer ook niet te verwarmen.

Tweede koelkast

Veel mensen hebben een tweede koelkast. Bijvoorbeeld in de schuur of bijkeuken. Deze koelkast wordt vaak vooral in de zomer gebruikt om dranken te koelen of bij een barbecue. Door hem alleen in de zomer te gebruiken en de stekker eruit te halen als je hem niet gebruikt, bespaar je en 190 kWh per jaar. 

De wasdroger

Een van de grootste stroomverbruikers in huis, de wasdroger. Kun je je was in het voorjaar of zomer buiten hangen, doe het dan. Het scheelt je veel geld. Ook je oude wasdroger vervangen kan je veel geld schelen.  Een wasdroger verbruikt per jaar bijna 300 kWh.

energiekosten

Wasmachine en vaatwasser

Zorg ervoor dat je wasmachine altijd vol zit. Was je met een volle trommel en op lage temperatuur ( dertig graden) dan bespaar je zeker 100 kWh. Het is gemakkelijk energiekosten besparen. Gebruik je ook nog eens het eco-programma bij de vaatwasser en doe je je vaatwasser lekker vol, dan bespaar je nog een 130 kWh. 

Grote energieslurpers

WordPress Tables Plugin

Aardbeienjam maken. Hoe doe je dat?

Categories Alle recepten, Besparen, Hapjes en smeersels, OntbijtPosted on

Aardbeienjam maken is helemaal niet moeilijk. Bovendien weet je precies wat erin zit als je het zelf maakt. Laatst kwam ik langs een pluktuin en daar heb ik een flinke hoeveelheid aardbeien geplukt. Aardbeien zijn lekker, maar meer dan een kilo opeten is wel erg veel. En dus heb ik er een lekkere jam van gemaakt. Overigens kun je ook prima jam maken van kersen, bessen, peren en pruimen.

Continue reading “Aardbeienjam maken. Hoe doe je dat?”

Lidl verkoopt voedselbox voor 25 cent. Deze winkels doen mee

Categories Besparen, KeukentipsPosted on

Supermarkten in Nederland doen steeds meer om verspilling van voedsel tegen te gaan. Zo begint Lidl  met een proef waarbij versproducten op de laatste dag van hun houdbaarheidsdatum voor 25 cent worden aangeboden. Branchegenoten gingen de prijsvechter al voor met apps en technische foefjes die etenswaren uit de vuilnisbak moeten houden.

Continue reading “Lidl verkoopt voedselbox voor 25 cent. Deze winkels doen mee”

Tien keukenapparaten die veel mensen hebben maar amper gebruiken

Categories Besparen, KookgadgetsPosted on

Wie een folder openslaat van de Mediamarkt, Blokker, Expert of even zoekt op Bol.com zal zich verbazen over de keukenapparaten die uitgevonden zijn om het ons gemakkelijker te maken. Maar hebben we die huishoudelijke apparaten ook echt nodig?

Continue reading “Tien keukenapparaten die veel mensen hebben maar amper gebruiken”

Wat doen we met de reclamefolder? Houden of stoppen

Categories BesparenPosted on

Ruim de helft van de Nederlanders zou reclamefolders missen als ze niet meer in de bus vallen. Zelf overwegen wij om een Nee-ja sticker te nemen. Ook omdat meer dan de helft ongelezen in de oud-papier-doos gegooid wordt. En alles tegenwoordig wel op internet te vinden is.

Continue reading “Wat doen we met de reclamefolder? Houden of stoppen”

Apparaat stuk? Meeste Nederlanders proberen het te repareren

Categories BesparenPosted on

Vier van de vijf Nederlanders repareren hun kapotte spullen wel eens, blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Toch gooien Nederlanders jaarlijks meer dan 100 miljoen kleine apparaten, zoals een koffieapparaat, smartphone of waterkoker, weg. Een aanzienlijk deel daarvan had gerepareerd kunnen worden en een tweede leven kunnen krijgen. 

Continue reading “Apparaat stuk? Meeste Nederlanders proberen het te repareren”