Gember als medicijn. Waar is gember goed voor?

Categories KeukenPosted on
gember

Gember is erg populair in de keuken. Als specerij, drankje maar ook als poeder of wortel. Gember is niet alleen een goede smaakversterker, maar ook een medicijn. Al zijn niet overal bewijzen voor gevonden.

Gember

Gember is afkomstig van de wortelstokken van de gemberplant. Het is een inheemse plant die van oorsprong in Azië komt, maar tegenwoordig wordt gekweekt in China, India, Bangladesh, Taiwan, Jamaica en Nigeria. Uit verse en gedroogde gember kan door stoomdestillatie gemberolie gemaakt worden met als belangrijkste bestandsdeel zingibeeren.

Uit de gedroogde wortelstok wordt door malen gemberpoeder gemaakt. Gemberpoeder is zoet en scherp. Droog je de poeder dan krijg je shogaol. Dat is twee keer zo scherpe dan het originele poeder.

gember

Waar gebruik je gember voor?

Gember is ideaal om je gerechten smaak te geven. En of het nu om wat schijfjes in de thee gaat, een healty gembershot of verwerkt in een wokgerecht: met gember kun je alle kanten op. 

Je kunt het ook in allerlei vormen krijgen. Als gemberpoeder, ingelegd in azijn of suikerstroop of gehakt in een potje. Nederlanders verwerken gember onder andere in taaitaai of in ontbijtkoek en speculaas. In veel andere landen wordt het gegeten in hartige gerechten waardoor ze net wat meer pit krijgen.

Gember gezond

Er is een groot verschil tussen gember gebruiken als smaakmaker in je eten en het gebruiken als medicijn. Er gaan veel beweringen rond over gember. Zo zou het menstruatiepijn verlichten en ook leeft bij sommige mensen het idee dat het kan helpen bij de behandeling van kanker, diabetes of reuma. Het zou verschillende effecten op de gezondheid hebben. Dit zou onder andere komen door stoffen in gember met een anti-oxidatieve of ontstekingsremmende werking.

Deze zeer krachtige antioxidant zou onder andere het verouderingsproces vertragen. Maar kijk je naar het wetenschappelijke onderzoek dat gedaan is naar gember, dan blijkt dat dit soort effecten niet aangetoond is. Veel van het onderzoek is volgens het Voedingscentrum namelijk uitgevoerd in de reageerbuis of met proefdieren. Ook zijn de onderzoeken alleen gedaan met bepaalde stoffen in gember, het concentraat of de olie, en dus niet met de hele wortelstok.

Lees ook  Zelfgemaakte groene pepersaus voor bij je vlees

Vitamines en mineralen

Gember zit vol met kalium, koper, vitamine b6, calcium, magnesium en mangaan. Bovendien is het rijk aan enzymen. Ook wordt er al eeuwen gezegd dat het werkt bij maag- en spijsverteringsproblemen. Ook zorgt het er voor dat voedingsstoffen goed opgenomen worden. De voornaamste vitaminen in gember zijn B1, B2, B6, en vitamine C.

Verse gember, gemberthee, gemberpoeder en gember ingelegd in azijn staan in de Schijf van Vijf. Gekonfijte gember in siroop staat niet in de Schijf van Vijf, omdat er suiker aan is toegevoegd. Het recept voor gemberthee lees je hier

Gember afvallen

Gember is ook een gewild specerij bij mensen die willen afvallen of detoxen. Het helpt namelijk om de gifstoffen die in het lichaam zijn opgebouwd weer af te voeren. Ook zuivert het de lever. Omdat het ook de verbranding stimuleert is het een gezond hulpmiddel als je af wilt vallen.

Ook zou het helpen bij migraine, spierpijn na het sporten, een opgeblazen gevoel of diarree. Pijn als gevolg van een ontsteking dan helpt gember ook wordt gezegd.

Gemberolie

Ga je wel eens naar een massagesalon? Overweeg dan eens een massage met gemberolie. Die olie werkt niet alleen verzorgend voor de huid maar bevordert ook de lymfe- en bloedcirculatie. Het stimuleert ook het imuunsysteem, is uiterst ontspannend en vermindert spierspanning, stress en pijn. Het heeft een sterk verwarmend effect waardoor het verwerkt wordt in massageolie en je spieren weer lekker soepel maakt.

Gemberpoeder

Gemberpoeder geeft een verfrissende, scherpe smaak en geeft geur aan veel van gerechten. Vooral in brood, koekjes en zoete nagerechten zoals cake en peperkoek is de specerij populair. In Zuidoost-Azië wordt het gebruikt bij vis en in Japan bij sushi. Ook is het erg lekker in stoofschotels en tajines. Een kleine theelepel gemberpoeder in een kop warme melk of thee geeft een heerlijk drank.

Lees ook  Gehaktbrood met hele eieren

Gemberthee

Gemberthee is een hit in de horeca, maar het aantal soorten gemberdrankjes in blik neemt ook toe. Of het helpt tegen verkoudheid of griep is de vraag. Lekker is het in ieder geval. Hier vind je een recept

Gemberthee maken

Er zijn heel veel manieren om gemberthee te maken. Je kan eindeloos combineren met verschillende verse ingrediënten. Neem bijvoorbeeld een glas kokend water, voeg hier een paar schijfjes verse gember aan toe, wellicht nog een beetje citroen, honing en/of munt erbij en je hebt een heerlijk kopje zelfgemaakte verse gemberthee. Probeer het ook eens met sinaasappel

gember

Gembershot

Ook gembershots zijn momenteel erg populair. Dit zijn geconcentreerde dranken gemaakt met verse gember. De ingrediënten variëren afhankelijk van het recept. Sommige schoten bevatten alleen vers gembersap, terwijl anderen citroensap, sinaasappelsap, kurkuma, cayennepeper of honing kunnen bevatten.

Ze zijn gemaakt door verse gemberwortel te persen of door verse, geraspte gember te combineren met andere sappen, waaronder citroen of sinaasappel. Gember shots zijn te koop in supermarkten, sapbarretjes of reformwinkels.

Maar van gember kun je ook gembersiroop, gemberbier of gemberkoekjes maken

Gember bij misselijkheid

Gember kan mogelijk helpen bij zwangerschapsmisselijkheid. Het bewijs is beperkt en niet elk onderzoek komt tot dezelfde conclusie. Heb je last van zwangerschapsmisselijkheid? Overleg altijd wat je tegen misselijkheid kunt doen met je arts of verloskundige. Ook bij misselijkheid bij chemotherapie lijkt gember (in de vorm van supplementen) wat te kunnen verlichten. Ook dan is het belangrijk om met je arts te overleggen.

Ontstekingsremmer

Gember staat bekend als een ontstekingsremmer. Dit komt door de fytonutriënten die het specerij bevat. Het gaat hier dan met name om sohagaol en gingerol. Gingerol is een bio-actieve stof die helpt om klachten als misselijkheid en braken te verminderen.

Lees ook  Lolly van appel en chocola

Bio-actieve stoffen zijn geen vitaminen of mineralen maar plantaardige voedingsstoffen die gezond zijn. Shogaol zorgt voor de scherpe smaak bij gember en heeft vooral goede eigenschappen. Zo heeft het een pijnstillende werking en helpt de stof de gezwollen gewrichten te verminderen. Zingibereen is een olie die samenwerkt met gingerol en goed is voor de spijsvertering.

Als medicijn

Last van een opgeblazen gevoel, verkoudheid of griep. Gember zorgt ervoor dat je je voedingstoffen beter en sneller worden opgenomen. Ook werkt het ontstekingsremmend. Bovendien zou het je bloedsuikerspiegel stabiliseren waardoor je minder last zou krijgen van craving oftewel vreetbuien.

Gember bloedverdunnend

LET OP Gember gebruiken is voor sommige mensen ongezond. Gemberwortel is bloedverdunnend en mensen, die bloedverdunners gebruiken moeten erg oppassen met het gebruik van verse gemberwortel. Overleg altijd met de huisarts als je bloedverdunners gebruikt en ook gember dagelijks wilt nemen.

Gember bewaren

Heb je veel gember in huis. Lees dan hier hoe je het het beste kunt bewaren

Gember schillen

Je kunt de schil van gember prima eten. Wel moet je de gember dan eerst goed wassen. Wil je de gember schillen doe dit dan met een lepel. De schil is dun genoeg om hem gemakkelijk te kunnen verwijderen.