Gember is erg populair maar vaak zijn de stronken ook groot. Maar we gebruiken elke keer maar een klein deel. Dus kun je verse gember bewaren?
In de koelkast
Het beste kun je de gember bewaren met schil, in een plastic zakje zonder lucht. Gember kan ook buiten de koelkast bewaard worden, maar in de groentela van je koelkast blijft hij toch net wat langer goed: tot drie weken.
Heb je de gember al geschild? Geen probleem, ook nu kan je de gember nog bewaren. Leg het in een zure vloeistof als rijstwijn, rijstazijn of verse limoensap. Al kan dit wel invloed hebben op de smaak.
In de vriezer
In de vriezer? Kan dat hoor ik je bijna denken. Er zijn zelfs verschillende manieren om dit te doen. Allereerst kun je de de gemberwortel in zijn geheel invriezen. Rasp er vervolgens een beetje vanaf wanneer je het nodig hebt. De rest van de gember leg je daarna gewoon weer terug in de vriezer.
Je kan de gemberwortel ook alvast raspen voordat je het invriest. Leg de rasp dan op kleine hoopjes op een bord en leg het bord in de vriezer. Wanneer de gemberrasp bevroren is, kan je het in een bakje in de vriezer bewaren. Heel handig, want nu kan je de gember per portie ontdooien en blijft de gember tot wel zes maanden bruikbaar.
Ook invriezen in plakjes of blokjes in een bakje is mogelijk. Je hoeft de gember dan in principe niet eens te ontdooien voor gebruik.
Drogen
Wil je gember nóg langer kunnen bewaren? Dan is drogen de laatste optie. Rasp de gemberwortel en verspreid de rasp over bakpapier. Laat dit vervolgend ongeveer vier dagen drogen in een koele, droge ruimte. Nu de gember gedroogd is, kan je het tot wel een jaar bewaren.
Recepten met gember
- Appel muffins met gember
- Gember kruidcake
- Gembersiroop met sinaasappel
- Brownies met macadamianoten en gember
- Chutney met appel, gember en ui
- Wortelsoep met gember
- Havermoutmuffins met sinaasappel en gember
- Pompoensoep met gember
- Gemberthee met sinaasappel
- Gemberkoekjes