Gemberkoekjes bakken. Het lekkerste recept

Categories Alle recepten, Bakken, Feestdagen, KerstPosted on
gemberkoekjes

Wij werden helemaal vrolijk van deze gemberkoekjes. Vooral de kleine peperkoekpoppetjes deden ons hart smelten. Bijna zonde om op te eten. Maar ze zijn zo ontzettend lekker dat bewaren wel erg moeilijk is. Wil je ze ophangen? Bijvoorbeeld in je kerstboom. Maak dan voor het bakken een klein gaatje in de bovenkant. Zodra ze uit de oven komen moet je het gat even open drukken.

Ingrediënten gemberkoekjes

(dit is genoeg voor zo’n 30 gemberkoekjes)

  • 350 gram bloem
  • een theelepel bakpoeder
  • twee theelepels gemberpoeder
  • een halve theelepel piment
  • een halve deciliter keukenstroop
  • een halve deciliter golden syrup of rietsuikerstroop
  • zes eetlepels boter
  • drie eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • een losgeklopt ei
gemberkoekjes

Voor het glazuur

  • 150 gram poedersuiker
  • een eetlepel citroensap

Gemberkoekjes bakken

  • Leg op twee bakplaten bakpapier of vet ze in met boter
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en doe alles met de gemberpoeder en gemalen piment  in een kom
  • Doe de keukenstroop met de syrup of rietsuikerstroop in een steelpan
  • Gooi daar de basterdsuiker en de boter bij en laat alles langzaam smelten en gemengd
  • Laat het mengsel wat afkoelen en klop het ei erdoor. giet het bij het bloemmengsel en maak er een mooie deegbal van
  • Verwarm de oven op 180 graden
  • Rol het deeg uit. Bestuif eerst wel even je werkplek, want anders plakt je deeg zo
  • De lap moet ongeveer een halve centimeter dik zijn.
  • Steek dan met uitsteekvormpjes je koekjes uit. Ik heb hartjes, kerstboompjes, sneeuwvlokken en peperkoekmannetjes gebruikt. Bol.com verkoopt ook een leuke set met kerstvormpjes
  • Leg de koekjes op de bakplaten en bak ze bruin
  • Na ongeveer een minuut of 10 zijn ze mooi bruin. Haal ze uit de oven en laat ze dan nog even op de bakplaat liggen
  • Na een minuut of drie leg je ze op een rooster om af te koelen
  • Zeef voor het witte glazuur de poedersuiker in een kom en roer de citroensap erdoor. Wil je gekleurd glazuur dan zul je er wat kleurstoffen doorheen moeten doen.
  • Strijk of spuit het op je koekjes
  • Laat daarna ongeveer 2 uren je koekjes drogen
  • Je kunt ze ongeveer een week of 2 bewaren in de koektrommel. Al denken we niet dat je dat haalt 😉
Lees ook  Spinaziesalade met gemarineerde aardbeien en feta