Wij werden helemaal vrolijk van deze gemberkoekjes. Vooral de kleine peperkoekpoppetjes deden ons hart smelten. Bijna zonde om op te eten. Maar ze zijn zo ontzettend lekker dat bewaren wel erg moeilijk is. Wil je ze ophangen? Bijvoorbeeld in je kerstboom. Maak dan voor het bakken een klein gaatje in de bovenkant. Zodra ze uit de oven komen moet je het gat even open drukken.
Hoe zijn gemberkoekjes ontstaan
De oorsprong van gemberkoekjes kan worden teruggevoerd tot het middeleeuwse Europa, waar het bakken van koekjes met specerijen een gevestigde praktijk was. Gember, een waardevolle specerij die vaak van verre landen werd geïmporteerd, was een favoriet ingrediënt vanwege zijn warme, kruidige smaak. Later begonnen koekjes met gember en andere specerijen populair te worden, vooral onder de welgestelden. Ze werden vaak geserveerd tijdens feestelijke gelegenheden zoals bruiloften, feesten en kerstvieringen. In de zestiende eeuw wordt in Engeland de traditie van het maken van gemberkoekjes verder verfijnd. Gingerbread werd niet alleen als een lekkernij beschouwd, maar ook als een decoratief object. Er werden koekjes gemaakt in verschillende vormen, waaronder dieren, bloemen en zelfs menselijke figuren.
Recept gemberkoekjes
Dit recept zou ongeveer 20-24 koekjes moeten opleveren, afhankelijk van de grootte van de koekjesvormpjes die je gebruikt. Je kunt het aantal koekjes aanpassen door de grootte van de koekjes aan te passen of door het recept te verdubbelen als je meer wilt maken.

Gemberkoekjes bakken
- 350 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel gemalen gember
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
- Snufje zout
- 115 gram boter, op kamertemperatuur
- 200 gram bruine suiker
- 1 groot ei
- 4 eetlepels melasse (of stroop)

Voor het glazuur
- 150 gram poedersuiker
- een eetlepel citroensap
Gemberkoekjes bakken
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng in een middelgrote kom de bloem, bakpoeder, gemalen gember, kaneel, kruidnagel en zout.
- In een grote kom, klop de boter en bruine suiker samen tot een licht en luchtig mengsel.
- Voeg het ei toe aan het boter-suikermengsel en klop goed door tot alles goed gemengd is.
- Voeg de melasse toe aan het mengsel en mix tot alles goed gecombineerd is.
- Voeg geleidelijk het bloemmengsel toe aan het natte mengsel en meng tot een zacht deeg ontstaat.
- Rol het deeg in kleine balletjes ter grootte van een walnoot en rol ze door wat extra suiker.
- Plaats de balletjes op de bakplaat, ongeveer 5 cm uit elkaar. Je kunt ook Tuitsteekvormpjes gebruiken. Ik heb hartjes, kerstboompjes, sneeuwvlokken en peperkoekmannetjes gebruikt. Bol.com verkoopt ook een leuke set met kerstvormpjes
- Druk de balletjes lichtjes plat met een vork of je handpalm.
- Bak de koekjes in de voorverwarmde oven gedurende 10-12 minuten, of tot ze licht goudbruin zijn.
- Laat de koekjes afkoelen op een rooster voordat je ze serveert.
Variant met glazuur
- Zeef voor het witte glazuur de poedersuiker in een kom en roer de citroensap erdoor. Wil je gekleurd glazuur dan zul je er wat kleurstoffen doorheen moeten doen.
- Strijk of spuit het op je koekjes
- Laat daarna ongeveer 2 uren je koekjes drogen
- Je kunt ze ongeveer een week of 2 bewaren in de koektrommel. Al denken we niet dat je dat haalt ;-