Gezonde butternut wafels maken van de flespompoen

Categories Alle recepten, Bakken, KeukenPosted on
Butternutwafels op een bord met blauwe bessen

Ik heb al honderden van deze wafels gebakken. Butternut wafels zijn zacht, luchtig, kruidig, voedzaam en veelzijdig. Vers zijn ze het allerlekkerst, maar ik bewaar er ook vaak een voorraadje in de diepvries. Een diepgevroren wafel in de broodrooster is perfect om kleine trek te stillen.

Wat is butternut

Butternut is een type pompoen, ook wel bekend als butternutpompoen of flespompoen. Het heeft een zoete, nootachtige smaak en een gladde, crèmekleurige schil. De binnenkant is feloranje met weinig zaadjes. Butternutpompoen is veelzijdig en wordt vaak gebruikt in soepen, stoofschotels, smoothies geroosterde gerechten en, zoals in het recept hierboven, in baksels zoals wafels.

Wat heb je nodig voor Butternut wafels?

  • ½ butternut (ca. 500 gram)
  • 50 ml rijstolie (of een andere neutrale olie) + extra voor het roosteren van de butternut
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • 200 ml plantaardige melk
  • 225 gram volkorenspelt- of volkoren tarwemeel (of glutenvrij bakmeel bij intolerantie)
  • 2 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel natriumbicarbonaat
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 zeer rijpe banaan (ca. 100 g zonder schil)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 50 gram ahornsiroop (of honing of agavesiroop)
butternut wafels

Hoe maak je de Butternut wafels?

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C (heteluchtstand). Halveer de butternut, verwijder de zaadjes en wrijf zowel de binnen- als buitenkant in met enkele druppels rijstolie. Leg de butternut met de snijkant naar beneden op een bakplaat en rooster 50 minuten.
  2. Roer de appelciderazijn door de melk en zet dit 10 minuten opzij.
  3. Meng het meel, bakpoeder, natriumbicarbonaat en kaneel in een kom.
  4. Doe de banaan in een kom en voeg 300 gram van het geroosterde butternutvruchtvlees toe. Voeg het vanille-extract, de ahornsiroop en 50 ml rijstolie toe en schenk de melk erbij. Mix het geheel fijn met een staafmixer.
  5. Laat het wafelijzer opwarmen.
  6. Meng de droge ingrediënten door het natte mengsel. Schep hoopjes beslag op het wafelijzer en bak de wafeltjes enkele minuten (open het ijzer niet tussendoor!). Haal de wafeltjes uit het ijzer en serveer direct.
Lees ook  Franse uiensoep. Uiensoep met brood

Tips!

  • Versgebakken wafeltjes zijn licht knapperig. Bij afkoelen worden ze zacht, maar je kunt ze weer knapperig maken door ze even in de broodrooster te doen.
  • Niet elk wafelijzer werkt even goed. Bij een ouder ijzer, vet het dan bij elke beurt in met wat rijstolie. Als je eerste set wafels mislukt, voeg dan 2 eieren aan het beslag toe