Glutenvrij speculaas kun je zelf maken

speculaas

Glutenvrij eten is vaak al lastig, want veel dingen zul je moeten laten staan. Gelukkig komen er steeds meer glutenvrije producten in de winkel. Maar zelf maken is natuurlijk leuker en misschien ook wel lekkerder.  Benieuwd wat jij van deze glutenvrije speculaasjes vindt.

Ingrediënten

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 100 gram boter
  • 75 gram kokosbloesemsuiker of bruine suiker
  • 1 ei
  • 1 volle eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel bakpoeder
  • zout
speculaas

Bereidingswijze

  • Meng 100 gram amandelmeel met 100 gram boekweitmeel en voeg de boter toe. Deze boter moet op kamertemperatuur zijn
  • Doe het ei erbij, de suiker, de speculaaskruiden en het bakpoeder. Wil je er wat zout door, dan kun je dat nu het beste toevoegen.
  • Meng alles goed door elkaar, bijvoorbeeld met een grote vork. Maar een keukenmachine met kneedhaak werkt ook erg goed.
  • Zet het deeg een half uur in de koelkast om stevig te worden. Als je van extra kruidige speculaasjes houdt, dan kun je nog wat extra nootmuskaat en/of kruidnagelpoeder toevoegen.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Maak je werkblad vrij en strooi er wat (glutenvrije) bloem op. Dit voorkomt dat je deeg aan je aanrecht plakt.
  • Maak het deeg plat met het platte deel van je hand, tot je een plak van ongeveer een halve centimeter dik hebt. Met een vormpje steek je de koekjes uit. Leg ze daarna op een licht ingevette bakplaat. Schuif ze in het midden van de oven en bak ze krokant in ongeveer 20-25 minuten. Even laten afkoelen en dan bewaren in een mooie koektrommel die goed sluit.
Lees ook  Recept Thaise kippensoep met kokos