Wanneer je glutenvrij moet eten, kan dat erg lastig zijn. Zo kun je niet zomaar een oliebol van de schaal pakken op oudejaarsdag. Deze glutenvrije oliebollen zijn speciaal voor mensen die glutenvrij moeten eten. Maar eigenlijk zijn ze voor iedereen erg lekker.
Glutenvrije oliebollen
Door het volgen van een glutenvrij oliebollenrecept met de juiste ingrediënten en het gebruik van een geschikte glutenvrije meelmix, kun je genieten van heerlijke oliebollen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over gluten.
Het is belangrijk om altijd de ingrediëntenlijst van de meelmix of andere ingrediënten zorgvuldig te controleren om er zeker van te zijn dat ze glutenvrij zijn. Daarnaast is het raadzaam om alle keukengerei en oppervlakken grondig schoon te maken om kruisbesmetting met gluten te voorkomen.
Ingrediënten glutenvrije oliebollen
- 6 gram gedroogde gist
- 250 ml amandelmelk ( zo maak je amandelmelk)
- 2 eieren
- 250 gram kastanjemeel
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel zout
- Zonnebloemolie om in te bakken
Hoe maak je ze?
- Meng voor het beslag de gist met de helft van de amandelmelk en 1 ei.
- Voeg het kastanjemeel en de overgebleven beslag-ingrediënten toe en meng goed door elkaar. Voeg eventueel rozijnen/krenten en/of stukjes appel toe.
- Dek de beslagkom af en laat een uur rijzen op een tochtvrije plek.
- Verhit de olie in een frituurpan of ruime pan tot 175 °C.
- Schep met een eetlepel bolletjes van het gerezen beslag en laat in de hete olie glijden. Bak circa 5 olieballen in ± 5 minuten goudbruin en gaar. Draai ze om zodra ze aan de onderkant bruin zijn. Let op dat de olie niet te heet is omdat de oliebollen dan te snel bruin worden.
- Voor appelbeignets: haal de schijven appel door het gerezen beslag, laat uitlekken en in de hete olie glijden. Bak in porties van circa 5 minuten goudbruin. Keer ze zo nu en dan wel even om.