Gourmetstel schoonmaken. Hoe doet je dat?

Categories SchoonmakenPosted on
gourmetstel schoonmaken

Gourmetten is erg populair in Nederland. Vooral met Sinterklaas, de kerstdagen, Oud & Nieuw en Pasen wordt er veel gegourmet. Zelf vind ik gourmetten erg leuk. Al denk ik daar vaak de volgende dag heel anders over.

Vooral omdat het gourmetstel dan schoongemaakt moet worden en ook omdat ik door de geur er iedere keer weer aan herinnerd word dat aan het gourmetten zijn geweest. 

Hoe krijg je de volgende ochtend dat gourmetstel weer schoon?

Gourmet

Bij het gourmetten worden kleine porties voedsel individueel bereid op een elektrisch gourmetstel. Het gourmetstel bestaat uit meerdere kleine pannetjes of bakplaatjes waarop je verschillende ingrediënten kunt grillen, bakken of braden. Elke persoon heeft meestal zijn eigen pannetje of bakplaatje en kan naar eigen smaak eten bereiden.

Typische ingrediënten voor het gourmetten zijn onder andere stukjes vlees (zoals biefstuk, kip of varkensvlees), vis, garnalen, groenten, champignons, uien, paprika’s en diverse sauzen en kruiden. Deze ingrediënten worden vaak in kleine stukjes gesneden, zodat ze snel en gelijkmatig kunnen garen.

Een boodschappenlijstje voor als je gaat gourmetten

Gourmetstel schoonmaken

Gourmetstel schoonmaken

Het schoonmaken van het gourmetstel is niet een van mijn favoriete bezigheden. Toch maak ik hem tegenwoordig meteen schoon. Oké, het vergt enige discipline, maar maak na het gourmetten meteen je gourmetstel schoon. Als je wacht tot de volgende dag gaat alle viezigheid er veel moeilijker af en gaat je huis nog erger stinken. 

  • Zet het apparaat eerst wel uit.
  • Haal met een stuk keukenpapier het overtollig vet en vuil weg.
  • Daarna kun je gemakkelijk met een lauwwarm doekje en wat schoonmaakazijn het gourmetstel schoonmaken.
Lees ook  Hoe test je of baking soda of bakpoeder nog goed is?

Schoonmaken pannetjes gourmetstel

Naar die vieze pannetjes hoef je niet meer om te kijken. Die kunnen gewoon de vaatwasser in. Verwijder eerst wel eventuele etensresten en spoel ze ook even af als ze erg vet zijn.

Gourmetstel schoonmaken

Grillplaat ’s nacht laten weken

De grillplaat hoeft je niet te schrobben en te boenen. Doe de grillplaat in een plastic tas of vuilniszak met wat sop en ammoniak en laat hem een nacht buiten weken. De volgende ochtend kun je hem gemakkelijk afspoelen en is je grillplaat weer zo goed als nieuw. 

Sommige platen kun je  in de vaatwasser zetten. Let op! Dat kan niet met ieder gourmetstel. Spoel de plaat dan eerst wel goed af onder de kraan. Anders wordt het wel een hele vette boel in je vaatwasser.

Kan hij niet in de vaatwasser? Maak hem dan voorzichtig schoon. Gebruik géén schuursponsjes of ovenreinigers, anders plakt al je eten de volgende keer aan je grillplaat. 

Geef een reactie