De Griekse keuken draait om mezze (eigenlijk een soort Griekse tapas). Bij Griekse families en in Griekse restaurants wordt de tafel gevuld met allerlei verschillende kleine gerechten, zoals tzatziki, mooie olijven, spanakopita en andere bladerdeeghapjes, gevulde groenten en natuurlijk Griekse salade. Maar een van mijn favorieten is toch moussaka.
Natuurlijk heeft de Griekse keuken heel veel meer te beiden, maar ik kom toch altijd weer uit bij dit ultiem verwarmende, zachte, hartige ovengerecht. Je moet even wat stappen doorlopen om het te maken, maar dan heb je ook wat. Een moussaka kan met of zonder aardappelen. Wij maken vandaag een versie zonder.
Ingrediënten
Dit heb je nodig (voor ongeveer drie personen):
- 2 grote aubergines
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- Oregano, kaneel, 2 laurierblaadjes, peper en zout
- 300 gram rundergehakt
- 4 grote trostomaten
- Een klein blikje tomatenpuree (70 gram)
- Een stukje feta (ongeveer een derde van een blok dat je in de supermarkt koopt)
- Voor bechamelsaus: 25 gram boter, 30 gram bloem, 250 ml melk, peper en zout
Bereiding
- Snijd de 2 aubergines in plakken van ongeveer 0,5 cm in de lengte. Bestrooi deze met zout en laat dit 30 minuten liggen. Zo ontdoen de plakken zich van overtollig vocht. Dep de plakken af met wat keukenpapier.
- Bak de plakken in een laagje olie bruin en zacht. Ze zijn klaar als je er makkelijk met een vork in kan prikken. Leg de gebakken plakken even aan de kant.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snij de 2 uien fijn en fruit dit in een diepe pan, zoals een hapjespan. Voeg vervolgens de fijngesneden 2 tenen knoflook, oregano, kaneel, peper en zout toe. Bak kort mee.
- Voeg het gehakt toe en bak dit bruin.
- Snij ondertussen de 4 trostomaten in blokjes en voeg dit, samen met de tomatenpuree en de 2 laurierblaadjes, toe aan het gehakt. Roer goed door en laat dit 10 minuten pruttelen op laag vuur. Het geheel moet de structuur van een dikke, vlezige saus krijgen.
- Snij de feta in blokjes/kruimels.
- Maak ondertussen een bechamelsaus door 25 gram boter in een pannetje met een dikke bodem te smelten. Voeg dan de 30 gram bloem toe en laat dit garen terwijl je goed roert. Het geheel moet droog en zanderig zijn, dan is de bloem gaar en heb je een roux. Voeg dan in delen de 250 ml melk toe, totdat de saus de dikte heeft waar je blij mee bent. Blijf de hele tijd roeren. Het moet een beetje lijken op yoghurt.
- Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met de helft van de aubergines. Haal de laurierblaadjes uit de saus en bedek de aubergines met de saus en de feta en leg daarop de rest van de aubergine. Rond het af met de bechamelsaus, waar je het hele gerecht mee bedekt.
- Zet dit 20 minuten in de oven op 200 graden. Het is klaar als de bovenkant een beetje bruin is.
Moussaka is erg lekker met zelfgemaakte tzatziki, pitabroodjes en een Griekse salade.
Vegetarische moussaka
Eet je vegetarisch? Dan hebben we hier het recept van vegetarische moussaka voor je