Heb je een grote koelkast nodig? Wat bewaar je erin?

Categories KeukentipsPosted on
koelkast

Hoe vaak heb jij de afgelopen maanden gemopperd dat je koelkast te klein is? Ik denk dat je dat vooral het geval was als je net je wekelijkse boodschappen had gedaan en flink moest proppen om alles erin te krijgen. Doe je dan teveel boodschappen? Als je aan het eind van de week weinig weggooit dan is het antwoord nee. Is je koeling te klein? Dat kan, maar waarschijnlijk heb je spullen in staan, die er helemaal niet in hoeven. 

Gewoonte

Wij hebben de gewoonte om bijna alle versproducten in de koelkast te stoppen. Of het nu fruit en groente, zuivelproducten, bereide gerechten, sauzen, eieren, vleeswaren, vlees of vis. Alles verdwijnt bij een groot deel van de bevolking in de koeling. Veel voedingsmiddelen hebben daar helemaal niets te zoeken.

Tips om je koelkast schoon te maken

Moet dit in de koelkast?

Bewaar niet al je fruit en groente in de koelkast. Bananen worden in de koeling sneller zwart en komkommers zullen na een paar dagen slap worden. Eieren hoeven ook niet in de koelkast, als je ze maar binnen een redelijke termijn opeet. Hoe kan het dan dat mensen zeggen dat eieren wel in de koeling moeten? In tegenstelling tot de Verenigde Staten wassen we in Nederland onze eieren niet. Hierdoor blijft het organische membraan dat rond de schaal zit en besmetting door bacteriën tegengaat, intact. Dus blijven je eitjes ook buiten de koeling langer vers.

Droge vleesproducten zoals droge worst hoeft ook niet in de koelkast net als vele kaassoorten.

Lees ook  Seizoensgroente eten. Waarom is de groentekalender een goed idee?

Welk fruit kun je het beste in de koeling bewaren

koelkast

Wat moet er wel in de koelkast?

Kwetsbare dingen moeten in de koelkast. Dan hebben we het over vers vlees, verse vis, een geopend pak melk, restjes van maaltijden, versgesneden groente zoals die zakjes sla, soepgroente etc.

Heb je een koelkast nodig?

Ja en nee. Dat hangt van je leefstijl af. Er is een categorie mensen die prima zonder koelkast kan en ook zo leeft. Zij besparen op deze manier geld en het milieu. Kook je graag dan kun je misschien ook wel zonder koelkast. Ben jij van de kant-en-klaar maaltijden dan kun je eigenlijk niet zonder. Wil je zonder koelkast leven dan zul je goed moeten plannen. Je kunt namelijk geen restjes bewaren en ook niet voor de hele week boodschappen doen. Of je moet vegetariër of veganist zijn. Natuurlijk kun je je restjes ook invriezen of inmaken. Want het kan namelijk wel. De mens heeft immers duizenden jaren zonder koeling geleefd. 

Inmaken

Vroeger had ieder huis een kelder of een mooie grote voorraadkast. Vaak werden die in de zomer vol gezet met gevulde weckpotten. De groenten en het fruit uit de tuin of van het land werd geweckt zodat men in de winter ook groente kon blijven eten. 

Wil je geen koelkast meer dan zul je je aan moeten leren dat je na het doen van de boodschappen alle maaltijden voor de hele week zult moeten maken. Sommige dingen kun je in de vriezer doen, maar je kunt ook potten steriliseren en dan je eten wecken. Die techniek moet je wel goed beheersen. Doe je het verkeerd dan kunnen er ziekteverwekkende bacteriën in je eten komen zoals botulisme. 

Lees ook  Hoe gezond is zuurkool en hoe krijg je het minder zuur?

Wil je wel een koelkast houden?

Je kunt je koelkast natuurlijk altijd slimmer inrichten. Want heb je echt 5 pakken gekoeld sap en drie flessen gekoelde cola nodig? En waarom zou je brood in de koelkast bewaren? In de winkel ligt het ook niet in de koeling toch? Bewaar voedsel dat niet per se in een koelkast hoeft op een droge plek waar geen zon komt en waar de temperatuur niet teveel oploopt. Een kelder of een andere plek die in de winter niet verwarmd is een ideale opslagplaats. En zo koel hoeft het nu ook weer niet te zijn.