Grote vraag naar winterbanden op Marktplaats

Het aantal keren dat op verkoopsite Marktplaats gezocht wordt naar winterbanden is nog nooit zo hoog geweest. De term winterbanden werd zo’n 150.000 keer ingevuld in de zoekbalk van Marktplaats, aldus de site. Dat is bijna drie keer zoveel in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Tegenover de toename van de zoekopdracht is er geen stijging van het aanbod zichtbaar. Integendeel, het aantal advertenties met winterbanden ligt zo’n 4000 lager in vergelijking met vorig jaar. Dat de vraag nu al zo hoog ligt, zou volgens Marktplaats kunnen komen door het tekort aan voorraad van winterbanden in garagebedrijven. Een andere reden zou kunnen zijn dat vanaf deze winter het verplicht is om in grote delen van Frankrijk op winterbanden te rijden.

Tekort aan winterbanden

De branchevereniging erkent wel dat de vierseizoenenbanden vaker ter vervanging van zomerbanden in plaats van winderbanden zijn. Maar evengoed is ook de vraag naar winterbanden, door deze jaarrondbanden minder. Van een “nijpend tekort” is dan ook geen sprake. Wel zijn sommige maten winterbanden minder goed beschikbaar. Dat komt volgens BOVAG dan vooral door het tekort aan bepaalde metalen die in de banden zitten, in plaats van tekorten aan rubber.

Branchevereniging van onder andere autogarages BOVAG spreekt tegen dat er een tekort aan winterbanden is. Een woordvoerder stelt dat winterbanden vorig jaar minder gebruikt werden, omdat door de coronacrisis minder mensen op wintersport gingen. Zij kunnen een seizoen langer doen met de banden. Daarnaast neemt de populariteit van vierseizoenenbanden toe. In 2015 reed circa 4 procent van de auto’s op deze banden. Dat is nu bijna 20 procent, aldus BOVAG. Deze banden voldoen ook aan de bandenregels in Frankrijk en Duitsland.