Hoe vaak moet je je handdoek wassen?

Categories SchoonmakenPosted on
handdoeken wassen

Ben jij iemand die zijn handdoek meteen na gebruik in de wasmand gooit of hang jij hem over je radiator en droog je je er later nog een keer mee af? Gooi het onderwerp eens in de groep op een verjaardag en je krijgt een lekkere discussie. Kan het kwaad om je handdoek een paar keer te gebruiken. Microbiologe Katrien Lagrou van de KU Leuven geeft het antwoord op de vraag hoe vaak je handdoek moet wassen.

Douchen

Als het goed is ben je schoon zodra je uit de douche of het bad stapt. Maar bij het afdrogen neemt een handdoek niet alleen water, maar ook dode huidcellen van je lichaam op. Plus nog wat haar, stof en zeepresten. En die handdoek wordt door het afdrogen ook lekker warm en vochtig. Oftewel: een ideale broeihaard voor bacteriën. ,,Maar die bacteriën zijn absoluut niet schadelijk voor ons lichaam. Het zijn goede bacteriën. Ik zie daarom niet in hoe je door het hergebruiken van badhanddoeken of zelfs washandjes, een ziekte of infectie kan oplopen.” Volgens de bekende Amerikaanse microbioloog Philip Tierno kan je hem dan ook zeker drie keer na elkaar gebruiken. Een getal waar professor Lagrou het wel mee eens is. Mensen met huidproblemen, zoals acne of eczeem, kunnen baat hebben bij een hogere wasfrequentie om irritatie te voorkomen.

Handdoek drogen

Er is wel een belangrijke voorwaarde: je moet je handdoek goed laten drogen. ,,Het beste is als je ze netjes openhangt en er voldoende lucht bijkomt”, zegt Lagrou. Zet na een douchebeurt de badkamerdeur of het raam open en zet de ventilatie aan. Je kunt ook overwegen om je handdoeken buiten de badkamer te drogen te hangen. En je stapel schone doeken kun je sowieso het beste buiten de badkamer bewaren. Laat een vochtige handdoek dus niet achter in een afgesloten sporttas. Want dan is de kans groot dat de boel schimmelt.

Kun je een handdoek delen met anderen?

Over het algemeen is het eigenlijk niet zo’n probleem om een handdoek te delen met iemand. Je kan het wat vergelijken met de klink van een deur vastpakken. Je raakt ook allebei hetzelfde object aan, en neemt dezelfde bacteriën mee. Als je allebei niet ziek bent, zal er dan ook niets gebeuren. Heb je wel last van een bepaalde aandoening zoals schimmel? “Pas dan wel op. En dat is bijvoorbeeld ook het geval als je last hebt van diarree. Als je je dan met een handdoek afdroogt, kunnen er bepaalde ziekteverwekkers blijven plakken, en zo bij iemand anders terechtkomen.

Nieuwe handdoek wassen

Hoe komt het dat badlakens, badhanddoeken en theedoeken de eerste keren weinig of geen vocht opnemen? Dit komt doordat er een natuurlijk waslaagje op de vezels zit, en fabrikanten voegen vaak chemische stoffen toe om de doeken steviger te maken.

Om dit te verhelpen, is het belangrijk die extra laagjes van de katoenvezels te verwijderen. Laat je nieuwe handdoeken daarom een nacht in koud water met wat azijn weken. Dit verwijdert niet alleen de extra laagjes, maar helpt ook de kleuren te fixeren. Was daarna je handdoeken op 60°C en hang ze bij voorkeur buiten op om te drogen. Voor handdoeken geldt: ze drogen het beste naarmate ze ouder worden.

Lees ook hoeveel wasmiddel je moet gebruiken voor schone was

Byrklund handdoeken 50 x 100 - set van 10 - Hotelkwaliteit - Zeeblauw
Byrklund handdoeken 50 x 100 - set van 10 - Hotelkwaliteit - Zeeblauw
4.3
€49,95
Bol.com