Het Maarts viooltje, Viola odorata, is de enige viool met een geur

Categories Op naar het voorjaar, Tuin of BalkonPosted on
Maarts viooltje

De paarsblauwe tot violette bloemen van het Maarts viooltje, Viola odorata, kun je aan het eind van de winter vinden op de bosbodem in onze rijkere bossen. De kans dat je hem eerder ruikt, dan ziet is overigens groot. De Viola odorata is namelijk het enige viooltje met een geur.

Maarts viooltje als bodembedekker

Het Maarts Viooltje is een vaste plant en een bodembedekker en behoort tot de violacea-familie. Tot deze familie hoort ook het hoornviooltje, het moerasviooltje en het bosviooltje. Het Maarts viooltje is de kleinste van de familie en ruikt ontzettend lekker. Deze plant is erg geschikt voor vrij open tuinen met slechts een volwassen boom of heester.  De bodem moet voedselrijk, doorlatend en vochthoudend zijn, al wordt een droge standplaats ook nog wel gewaardeerd. Het Maarts viooltje laat zich goed combineren met andere planten.

Insecten

Insecten zijn dol op de Viola odorata. Hongerige hommels, bijen en vroege vlinders komen graag op de geur af van het maarts viooltje en snoepen van de nectar.  Het plantje bloeit van maart tot mei, maar bij een milde winter bloeit hij al eerder. Echt groot is het plantje niet, met zijn vijftien centimeter zal hij niet zo snel opvallen. Misschien dat hij zijn kleinheid compenseert met een sterke geur. 

Maarts viooltje is een woekeraar

Hij mag dan wel klein zijn, hij is ook erg sterk: deze plant roei je niet zomaar uit. Hij groeit en vermeerdert zich met ondergrondse wortelstokken. Toch is het geen enorme woekeraar, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. En hij is nog groenblijvend ook.  De plant is bijvoorbeeld goed te combineren met soorten als Lievevrouwebedstro, Gevlekt longkruid, Bosaardbei, Betonie, Ruig klokje en Wilde akelei. 

Lees ook  Een sering in de tuin. Zo krijg je een prachtige heester
Maarts viooltje

Eetbaar viooltje

Wat kun je nu allemaal met de bloemen in de keuken doen? Veel banketbakkers konfijten het Maarts Viooltje  om ze later te serveren als decoratie voor cakes, ijs en gebak. Maar ook worden ze gebruikt voor salades.  De bloemen kan je ook op olie of azijn zetten voor het aroma.

Medisch

Maartse Viooltjes werden en worden ook voor medisch gebruik (zowel bloem, blad als wortelstok) verzameld en kunnen als verfplant gebruikt worden. Thee  van viooltjes werkt tegen hoesten, mond- en keelontstekingen.