Hoe gezond is een kiwi gold?

Categories KeukenPosted on

80% van de Nederlanders weet dat dagelijks vitamine C nodig is, maar minder dan 1 op de 5 Nederlanders realiseert zich dat de gele kiwi verreweg de meeste vitamine C bevat: ruimschoots de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Wat is vitamine C

Vitamine C is een echte immuunbooster. Gelukkig weten bijna alle Nederlanders dat vitamine C belangrijk is voor een goede weerstand. Vitamine C is een belangrijke antioxidant voor het immuunsysteem die je lichaam helpt om weerstand op te bouwen tegen infecties. Omdat vitamine C in water oplosbaar is, kan ons lichaam het niet opslaan en moet dagelijks gezorgd worden dat we de aanbevolen hoeveelheid tot ons nemen.

kiwi gold

Sinaasappel populair

Wanneer het gaat om vitamine C kiest 95% van de Nederlanders voor groenten en fruit om de dagelijkse dosis binnen te krijgen. Wat echter weinig mensen weten is dat door het kookproces groenten veel vitamine C verliezen, daarom dient vitamine C zoveel mogelijk verkregen te worden uit fruit. In de categorie fruit kiest Nederland voor de sinaasappel. Eén sinaasappel bevat 80 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C.

Onderschat

Groene en gele kiwi (kiwi gold) en rode paprika daarentegen worden enorm onderschat. “In Nederland wordt een dagelijkse inname van 75mg vitamine C aanbevolen,” aldus Patricia Ploeger, sportdiëtist en voedingsdeskundige. “Met respectievelijk 85 mg, 150 mg en zelfs 161 mg per 100 gram overtreffen de groene kiwi, de rode paprika en de gele kiwi dit vereiste. Een goed alternatief dus voor de gebruikelijke sinaasappel.” Voor Nederland betekent dit dat slechts één groene of gele kiwi al voldoende is om te voorzien in de dagelijkse behoefte vitamine C. Uit onderzoek blijkt dat op dit moment nog té weinig mensen dit weten: minder dan de helft van de Nederlanders eet maandelijks een kiwi, in het geval van de kiwi gold is dit één op vier.

Lees ook  Recept ontbijtmuffins met spekjes

Calorieën

Als je gezond probeert te eten dan is de belangrijkste eigenschap van een tussendoortje wellicht dat het weinig calorieën bevat. De Zespri Gold kiwi bevat slechts 79 kcal per 100 g, wat zeer gunstig is in vergelijking met andere zoete tussendoortjes.