Misschien vinden mensen het een taboe om erover te praten, maar het is niet onbelangrijk als het om je gezondheid gaat: een orgasme. Klaarkomen is voor veel mensen lekker, maar er is een bijkomend voordeel. Het kan belangrijke gezondheidsvoordelen opleveren. Lichamelijk? Zeker. Maar veel gebeurt in je hersenen. Een goed orgasme is een echte mind game‘.
Wat is een orgasme?
Bijna iedereen weet wat een orgasme is. Toch zijn er minder mensen, die precies weten wat er in het lichaam gebeurt op het moment suprême. Een orgasme (of climax of hoogtepunt of klaarkomen) is het moment waarop seksuele spanning in het menselijk tot ontlading komt. Een orgasme bereiken, daarover later nog meer, bereik je alleen of met een ander. Ofwel… Door intiem contact met een partner of door te zelfbevrediging.
Wat gebeurt er in je lichaam bij een orgasme?
Hier zijn belangrijke verschillende verschillen tussen mannen en vrouwen. Als vrouwen klaarkomen trekken het tijdens het hoogtepunt de spieren in de anus en de vagina samen. Dat gaat met een snelheid van één keer per seconde. Gemiddeld gebeurt dat vijf tot acht keer per orgasme. Maar goed… Dat is natuurlijk alleen maar een gemiddelde. Bij mannen trekken vooral de spieren rondom de penis samen. Dat is uiteraard ook nodig om een zaadlozing te krijgen.
Dat is niet alles. Hartslag en ademhaling versnellen tijdens het orgasme. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Meteen na de climax is bij vrouwen de clitoris vaak extra gevoelig. Bij mannen is dat het topje van de penis.
Klaarkomen. Wat gebeurt er in je hersenen?
Is orgasme de hoogste vorm van genot? Voor veel vrouwen en mannen wel. Dat komt, omdat er ook in de hersenen van alles gebeurt. Een deel van de hersenen wordt in eerste instantie, wanneer seksuele spanning ontstaat en steeds verder wordt opgebouwd, minder actief. Het is dat deel van de hersenen, dat zorgt dat we logisch nadenken en beslissingen kunnen nemen. Dat is niet beslist een nadeel. Het zorgt namelijk ook voor minder angstgevoelens. Dat is alvast een voordeel als het gaat om gezondheid, maar ook voor motivatie en verlangen.
Je orgasme en je gezondheid
Je hartslag verhoogt. Dat zeiden we al. Daardoor verbrandt je extra calorieën. Je hart, je conditie en je bloedvaten worden daar alleen maar beter van. Je raadt het al… Al die zaken zijn goed voor je gezondheid. De hormonen die vrijkomen leveren nog meer voordelen op. Een aantal noemden we al, een aantal nog niet:
- Je gaat beter slapen
- Je voelt meer geluk en ontspanning
- De gezondheid van je huid verbetert
Geheugen, creativiteit en concentratie verbeteren
Tijdens het orgasme worden in de hersenen meerdere gebieden juist actiever. Dat geldt voor vrouwen en mannen. Het zijn onder meer de delen van de hersenen die je helpen bij de verwerking van prikkels. Denk bij voorbeeld aan aanraking door een ander of jezelf.Ook motorische gebieden krijgen een extra stimulans. Het is de reden dat mensen tijdens het klaarkomen letterlijk een schokkende ervaring beleven.
In de hersenen worden tijdens je climax nogal wat hormonen geproduceerd. Dopamine zorgt voor een gevoel van geluk. Oxytocine verhoogt de behoefte aan affectie en intimiteit. Prolactine zorgt voor een voldaan gevoel na je orgasme. Serotonine geeft je een gevoel van geluk en ontspanning. Allemaal gezond dus!
Maak geen taboe van een orgasme!
We schreven het in het begin al… Voor veel mensen is (praten over) een orgasme een taboe. Dat hoeft niet en het is bovendien jammer, als je de voordelen weet. Het is niet alleen lekker, maar ook nog eens goed voor je gezondheid. En dan maakt het niet uit of je het alleen of met een partner beleeft.
Hoe krijg ik een orgasme?
Een paar tips dan, voor de mensen die niet precies weten hoe en wat. Dat is niet erg. We zijn er om elkaar te helpen. Punt is wel dat er heel veel verschillende manieren om tot een hoogtepunt te komen. En de fijnste of beste manier verschilt van persoon tot persoon. Daar is uiteraard onderzoek naar gedaan. De meeste vrouwen komen het gemakkelijkst klaar van clitorale stimulatie. Leer masturberen, als je gezondheid je lief is, zouden we bijna willen zeggen. Het is, het is maar een gemiddelde, vaak ook de snelste manier. Vrouwen komen tijdens zelfbevrediging gemiddeld binnen acht minuten klaar. Tijdens seks met een partner duurt dat gemiddeld veertien minuten.
En de meeste kans op een orgasme?
Ook dit verschilt van persoon van persoon. Onderzoek wijst uit dat in een relatie die langer dan zes maanden duurt, het gemakkelijk is een orgasme te krijgen. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met vertrouwen. De kans op een orgasme is dan zes keer zo groot als met een nieuwe partner. Voor een vrouw helpt het bovendien als ze een vibrator gebruikt. Dat kan in je eentje, maar natuurlijk ook met een partner. En misschien wel het meest belangrijke… Zorg voor rust om je heen en neem de tijd.
Klaarkomen vrouw lastiger?
Elke vrouw is anders, en het proces om tot een orgasme te komen kan voor sommige vrouwen meer tijd, communicatie, en zelfkennis vergen. Met geduld, een ontspannen omgeving en begrip kan seksuele voldoening echter toenemen.
- De vrouwelijke anatomie is complexer en omvat verschillende erogene zones, zoals de clitoris, G-spot, en andere delen van de vulva, die op verschillende manieren gestimuleerd kunnen worden.
- De clitoris bevat duizenden zenuwuiteinden en is vaak essentieel voor een orgasme, maar niet alle vrouwen ervaren deze stimulatie hetzelfde. Het vinden van de juiste manier en duur van stimulatie verschilt per persoon en kan experimenteren vereisen.
- Stress, angst en vermoeidheid kunnen een negatief effect hebben op het vermogen om te ontspannen en opgewonden te raken, wat essentieel is voor het bereiken van een orgasme.
- Negatieve gedachten over het eigen lichaam of eerdere ervaringen kunnen ook een barrière vormen.
- Daarnaast kan het voor sommige vrouwen moeilijk zijn om zich volledig te ontspannen en los te laten, wat voor een orgasme vaak noodzakelijk is.
- Goede communicatie met de partner over voorkeuren en behoeften is belangrijk, maar kan soms een uitdaging zijn. Veel vrouwen ervaren schaamte of vinden het moeilijk om hun wensen uit te spreken, wat kan leiden tot misverstanden en verminderde seksuele bevrediging.
- In langdurige relaties kunnen veranderingen in seksuele verlangens of verveling een rol spelen, wat het lastiger kan maken om tot een hoogtepunt te komen.
- Bepaalde medische aandoeningen, zoals bekkenpijn, endometriose, of vaginale droogheid, kunnen seksueel genot verminderen.
- Ook bijwerkingen van medicijnen, zoals antidepressiva, kunnen een negatief effect hebben op het libido en het vermogen om een orgasme te bereiken.
Hoe laat je een vrouw klaarkomen
De druk om een orgasme te bereiken kan averechts werken. Hoe meer iemand zich focust op het “moeten” klaarkomen, hoe lastiger het vaak wordt. Loslaten van deze verwachting en concentreren op het plezier zelf kan het proces vergemakkelijken. Luister naar de vrouw. Vragen wat ze lekker vindt, wordt vaak alleen maar gewaardeerd.