Hoe gezond is hummus?

Categories KeukenPosted on

Is hummus gezond. Deze vraag werd gesteld naar aanleiding van een rapport van de Britse groep Consensus Action on Salt and Health, die 210 verschillende dips onderzocht. Geen van de 108 onderzochte bakjes hummus voldeed aan de richtlijnen voor zout en een groot deel bevatte ook te veel verzadigd vet. Het rapport werd breeduit behandeld in de Britse pers, met als kop ‘Hummus is a salt and fat trap’. Ook in Nederland verschenen er artikelen over.

Dat gaf aanleiding tot vragen, want van hummus wordt juist vaak gezegd dat het zo gezond is. Het staat dan ook op veel lijstjes van ‘superfoods’. De populariteit ervan is enorm gegroeid. In de VS werd vijftien jaar geleden voor vijf miljoen dollar aan hummus gekocht, inmiddels is dat ruim 530 miljoen dollar per jaar.

Hummus

Wat is Hummus?

Hummus is een Arabisch woord dat ‘kikkererwten’ betekent. Kikkererwten werden al duizenden jaren geleden in de tuinen van Babylon geteeld. Ze werden gekookt en gestampt en dan vermengd met sesampasta (tahin), olijfolie, citroensap, knoflook en zout. Het is een van de oudste gerechten die de mensheid kent. Hummus is geschikt voor vleeseters, vegetariërs en veganisten en is rijk aan eiwit, enkele vitamines (B1, B6, foliumzuur) en mineralen (ijzer, magnesium en kalium). Je kunt het eten als dip voor groenten en brood, als broodbeleg of zelfs als toetje.

Olijfolie

De olijfolie maakt dit product rijk aan onverzadigd vet. Als je het zelf maakt, zoals in het Midden-Oosten en rond de Middellandse Zee gebruikelijk is, bevat het doorgaans nauwelijks verzadigd vet (100 gram hummus bevat 10 gram vet waarvan 1 gram verzadigd vet) en nog geen gram zout.

Lees ook  Recept rode koolsalade met rozijnen en walnoten

Zout en Hummus

Blijkbaar weet de Britse voedingsindustrie hummus te maken met veel meer zout en verzadigd vet. In Nederland loopt de samenstelling ook enorm uiteen. Ik zocht de samenstelling op van de ruim twintig soorten hummus die bij een grote Nederlandse supermarktketen te koop zijn. Het aantal kilocalorieën per 100 gram liep uiteen van 190 tot 345; de hoeveelheid vet varieerde van 13 tot 31 gram en het verzadigd vet van 1 tot 4 gram. Sommige bevatten slechts 0,7 gram zout, andere ruim 1,3 gram.

Het antwoord is dus: ja, hummus is een gezond product, maar het loont de moeite goed op het etiket te letten.

Drie recepten voor Hummus

Tuinbonen hummus 

Bietenhummus

Hummus