Hoe houd je je huis gezond in de wintermaanden

Categories HuisPosted on

In de wintermaanden moet je je huis goed ventileren. Door de kou buiten doen we al gauw alle ramen dicht. Maar hierdoor loop je het risico dat vocht en schimmel zich ophopen in je woning. En dat kan gevolgen hebben voor je gezondheid. GGD Drenthe lanceert daarom de campagne: ‘Lekker fris in huis’. Want waar veel mensen zich niet bewust van zijn, is dat ‘even luchten’ niet het zelfde is als ventileren.

Niet luchten, maar ventileren

Het luchten van een huis wordt wel eens verward met ventileren. Maar dit is niet hetzelfde. Voor een gezonde omgeving is het belangrijk dat je goed ventileert. Ard van Pelt is milieugezondheidskundige bij GGD Drenthe en legt het uit: “Even flink de ramen open en lekker de frisse wind naar binnen. Dat voelt even fijn. Maar al een half uur na het luchten is de frisse lucht verdwenen en hopen de ongezonde stoffen zich weer op. Een huis moet 24 uur per dag ademen. En dit lukt alleen als het huis doorlopend geventileerd wordt.”

Vocht een ideale omgeving voor schimmels en huisstofmijten 

In ieder huis is namelijk vocht aanwezig. Elk huishouden produceert ongeveer 10 tot 15 liter water per dag. Door te zweten en uit te ademen. Maar vocht in huis ontstaat ook bij het koken, wassen, douchen en in bad gaan. En heb je huisdieren? Dan heb je nog meer vocht in huis. En zoals je misschien weet, een vochtige omgeving is ideaal voor schimmels en huisstofmijten.

Te weinig ventileren kan leiden tot benauwdheid of chronische verkoudheid

Deze schimmels en huisstofmijten kunnen zorgen voor gezondheidsklachten. Hierbij kan je denken aan benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of een chronische verkoudheid. Mensen met last van astma en allergieën kunnen door de schimmels en huisstofmijten nog meer last krijgen dan gebruikelijk.

Lees ook  Tips tegen stank en ongedierte in je container

Wat je zelf kunt doen om het huis gezond te houden

Een fris en gezond huis krijg je door 24 uur per dag te ventileren. Het is belangrijk dat je luchtroosters altijd open staan en je de roosters twee keer per jaar goed schoonmaakt. Zorg er ook voor dat je extra ventileert als je aan het douchen of koken bent. Daarnaast is het belangrijk dat de temperatuur in je huis tussen 15 en 22 graden is. En heb je toch schimmel gevonden in je huis? Maak het dan goed schoon met een sopje van water en soda.