Hoe je lavendel moet verzorgen, snoeien, stekken en drogen

Categories Tuin of Balkon, ZomerPosted on
lavendel

Wie wel eens in de zomer in het zuidoosten van Frankrijk is geweest zal waarschijnlijk enthousiast vertellen over het prachtige beeld van de paarse lavendelvelden in bloei. Ieder jaar trekt dit weer tal van liefhebbers  om te genieten van de paarse velden in de Provence. De lavendel bloeit daar van half juni tot eind augustus.

lavendel
De zon die ondergaat over een prachtige paarse lavendelvelden in Valensole in Frankrijk

Lavendel

Lavendel is een razendpopulaire heester die winterhard is en bij veel mensen als vaste plant in potten of in de tuin staat. Met wat liefde en aandacht kun je er jarenlang plezier van hebben. De lavendel behoort tot de lipbloemen familie. Tijm, citroenmelisse, Marjolein en salie behoren tot dezelfde familie. De heester komt voor in het middengebergte van het westelijke Middenlandse-Zeegebied, Noord-Italië en de Balkan. Tegenwoordig is lavendel te vinden over de hele wereld, gekweekt als sierplant en plant voor de parfumindustrie en kruidengeneeskunde. Zo gebruikten de Grieken en Romeinen de plant al om mee te baden.

Winterhard

Lavendelplanten zijn winterhard en wintergroen. De lavandula angustifolia is de meest winterharde soort die er maar is. Daardoor zijn ze erg geschikt voor ons klimaat. Het is een laagblijvende halfheester, wat wil zeggen dat hij kruidachtige stengels heeft met een houtige basis. Van juli tot september komen in de struikjes violetblauwe bloemen. Deze lavendel wordt ongeveer veertig tot tachtig centimeter hoog en het mooie is dat de plant in de winter groen blijft.

lavendel
Kuiflavendel

Soorten lavendel

En dan heb je nog de bekende kuiflavendel, vlinderlavendel of pluimlavendel. De Franse lavendel ( Lavendula stoechas) en hybridelavendel (Lavendula x intermedia). De eerstgenoemde is te herkennen aan de pluimpje bovenop de bloemaar. Deze plant is vorstgevoelig, maar trekt wel veel aandacht op je terras. De lavandula stoechas bloeit langer, van juni tot september en heeft dikkere, opvallende bloemaren. Zorg bij het aanplanten voor een vocht doorlatende bodem en een zonnig plekje.

Lees ook  Teken zitten niet alleen in bosjes, maar ook in het gazon

De lavendel angustifolia wordt het meest in tuinen gezien. Binnen deze variant zijn er nog vele soorten. Lavendel angustifolia is winterhard en bloeit van juli tot september.

Lavendel intermedia kun je herkennen omdat het wat groter en grover is dan de Lavandula angustifolia. Deze tuinplant is half groenblijvend en kan in een paar jaar al 50 cm of hoger groeien. Ook deze lavendelsoort staat graag in de volle zon in een goed doorlatende grond. Het is een hele mooie, geurende lavendel en bloeit van juli tot augustus.

Witte lavendel. Ja je leest het goed. Er zijn een paar prachtige, witte soorten die echt de moeite waard zijn. Ook deze lavendelsoorten zijn winterhard, geuren heerlijk en trekken insecten aan. Een voorbeeld ervan is de Lavandula angustifolia ‘Alba’.

Hoe lavendel planten

Waar kun je het beste lavendel planten? Lavendel houdt van de zon en staat het liefst op een zonnige plek op het zuiden en groeit het beste op een zanderige leemgrond met en pH-waarde tussen de 6 en 8. Een kalkrijke grond dus. Dat wil niet zeggen dat de plant het op andere grondsoorten niet doet. Zolang de grond maar goed gedraineerd is en niet te zwaar. Klei en leemgrond kun je luchtig maken met lava steentjes en mengen met zand. Geef niet te veel water en twee keer per jaar een beetje kalk. In de schaduw planten is geen optie, ze hebben echt wel wat zon nodig. Geef de plant nooit extra mulch of compost. Zet je hem in een bak of pot, zorg er dan voor dat hij geen natte voeten krijgt en dat de waterafvoer goed is. Het beste kun je de plant in speciale kruidengrond zetten die is wat zanderig en bevat minder voeding. 

Lees ook  Wat doen muggen overdag? En waarom 's nachts actief?

Wanneer planten of verplanten

De plant kan het hele jaar door geplant worden, maar de beste periode om de lavendel te planten is wanneer de grond nog warm is. Dit is in het voorjaar of najaar. In de zomer planten of op een andere plek is niet een goed idee. De plant heeft dan de energie nodig voor de bloei.  Voeg meteen rijkelijk kalk toe in het plantgat. Zorg bij het verplanten dat je de hele kluit meeneemt en deze ruim uitsteekt.

lavendel

Hoe verzorg je de plant

Geef je plant elk jaar of om het jaar een onderhoudsdosis kalk. Verder heeft de plant nauwelijks verzorging nodig. De plant hoef je geen mest en ook geen water te geven. Geef alleen lavendel in pot af en toe water en planten in de volle grond alleen bij aanhoudend extreem warm en droog weer. Kuiflavendel houdt niet van kalk.

Hoe lavendel snoeien?

Wat moet je doen als lavendel uitgebloeid is? Het is belangrijk dat je een lavendel regelmatig snoeit. Wacht je er te lang mee, dan heeft snoeien geen zin meer. Je kunt de plant namelijk nooit terugsnoeien tot in het oude, kale hout. Dan loopt hij niet meer uit. Ook jonge planten snoei je minstens twee keer per jaar. Door ze regelmatig te toppen worden ze mooi vol en bossig. In de periode eind maart-april kun je voor het eerst snoeien, steeds zo diep als er nog scheuten of uitlopers aan de plant zitten en nooit daaronder. Hoe later je snoeit, hoe later de struik gaat bloeien. De tweede snoeibeurt geef je als de lavendel is uitgebloeid, in augustus, uiterlijk september. Dan knip je alleen de uitgebloeide stelen eruit en de struik een beetje in vorm, zodat hij als een mooi bolletje de winter in zal gaan.

Lees ook  Hittegolf. Zet een schaaltje water buiten voor dieren

Bewaren

Hoe lavendel drogen? Gooi afgeknipte  bloemen niet weg maar verzamel ze voor zakjes in de linnenkast. Naai de zakjes van een leuk stofje, vul ze met gedroogde lavendelbloemetjes en sluit het zakje met een mooi lint. Je oogst de bloemen op een droge, zonnige dag, het liefst vroeg in de ochtend of tegen de avond. Haal de bloempjes van de stelen en leg ze te drogen op een schaal in een goed geventileerde kamer. Als ze helemaal droog zijn, maak je de bloempjes makkelijk los en fijn door ze zachtjes tussen je vingers te wrijven. Je handen zullen heerlijk ruiken. 

Lavendel stekken

Lavendel kun je gemakkelijk vermeerderen. Deze video vonden we op youtube en daarin wordt het duidelijk uitgelegd.

Giftig voor huisdieren

Lavendel is niet giftig voor mensen of insecten, maar wel voor huisdieren zoals katten, honden en konijnen. Neem bij of bij een vermoeden van inname contact op met de huis- of dierenarts.