Hoe krijg je je wasmand snel leeg na een vakantie?

Categories Huis, SchoonmakenPosted on

Als ik terug kom van vakantie zet ik altijd meteen de wasmachine aan. Ook al is het midden in de nacht. De koffer parkeer ik meteen bij de wasmachine. Lekker handig. Maar toch niet zo handig als ik altijd dacht. Er blijven altijd wat kleine wasjes over die dagen (en soms zelfs weken) blijven liggen in de wasmand.

En dan moet ik weer werken. De wasmand raakt voller en voller en de berg ernaast wordt groter. Met deze tips is die stapel in sneltempo weggewerkt zonder dat je een hele dag in de wasruimte moet doorbrengen.

Maak ruimte

Zorg dat al je was op een plek ligt. Dit moet wel een plek zijn waar je veel ruimte hebt om te sorteren. Of het nu je keukentafel is, je vloer of je bank. Alles moet op een bult. En dan bedoelen we ook alles. Kleding, ondergoed, beddengoed, handdoeken, alles..

Prioriteiten

Zodra je alle was op een bult hebt, maak je drie bulten. Dat doe je volgens prioriteit. Op stapel één komt de was die je dringend nodig hebt. Zoals je favoriete vest of shirt.  De tweede stapel bevat de vuile was met de laagste prioriteit: kleding die niet meer goed zit, op vakantie beschadigd geraakt is of die je niet snel opnieuw zal dragen.Kun je de kleding nog repareren? Leg het dan meteen apart zodat je dat niet vergeet. De rest kan naar de kledingcontainer.

De derde en laatste stapel bevat alle overschot: handdoeken, lakens en kleding die je wel nog wil dragen, maar in ieder geval niet de komende week.

Lees ook  Opruimen. Handige opruimchallenges om te ontspullen
wasmand

Sorteer op stof

Heb je echt veel was dan is het tijd om die twee overgebleven bulten ( de derde heb je in een vuilniszak gedaan voor de kledingcontainer) weer te sorteren.  Doe dat niet op kleur, maar kijk naar de stof. Als je niet te warm wast, maakt de kleur eigenlijk toch niet uit. Bovendien bespaar je zo heel wat tijd, aangezien er veel meer luchtige stofjes in je wasmachine passen dan bijvoorbeeld truien en handdoeken.

Heb je handwas? Zo was je op je hand

Wasmand

Oke, je hebt nu je stapels gemaakt maar hoe breng je ze nu naar je wasmachine? Ga niet klungelen met veel te kleine – en ongetwijfeld ook te weinig – wasmanden, maar wikkel de stapels in een grote handdoek, je badhanddoek bijvoorbeeld. Zo draag je die hele stapel in één keer naar de wasmachine, zonder dat je onderweg een sok verliest. Handig hè?

De leukste wasmanden op bol.com vind je hier

Plannen!

Wil je je was snel wegwerken? Kijk dan hoe lang het wasprogramma duurt, en stel een alarm in. Zodra de timer afgaat, ga je meteen naar je wasmachine. Hang je was meteen op of stop het in de droger. Let op! Niet alles kan in de droger.

Was opvouwen

Vouw je was meteen op als het droog is. Laat je hem staan tot je volgende wasbeurt klaar is, dan is de kans groot dat hij blijft staan. Ook kreukt je was sneller en dan zul je waarschijnlijk moeten strijken en dat is nu net waar je geen zin in hebt als je net terug bent van vakantie.

Lees ook  Verwarming ontluchten. Hoe doe je dat?

Wedden dat je een stuk sneller klaar bent als anders!