Hoe lang kun je ijsblokjes bewaren?

Categories Keuken, KeukentipsPosted on
ijsblokjes

Heb je nog wat ijsklontjes van vorig jaar in de vriezer liggen? En zijn ze niet afgedekt? Gooi die dan maar snel weg. Niet alles is namelijk lang houdbaar in de vriezer. Zelfgemaakte ijsblokjes in een open bakje kun je een tot twee weken bewaren. Luchtdicht verpakte ijsklontjes kun je zo’n drie maanden bewaren.

Houdbaarheid van kraanwater

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat kraanwater ook een houdbaarheidsdatum heeft. Kraanwater is een dagvers product, dat ongekoeld ongeveer een dag goed blijft. Zuiver water (H2O) is daarentegen oneindig lang goed, omdat hier geen stoffen in zitten waar bacteriën van kunnen leven. Ook mineralen die in water zitten, zoals calcium, bederven niet. De boosdoeners, die water laten bederven zijn bacteriën. Door bijvoorbeeld een vieze kraan, of doordat je een fles aan je mond zet komen er al gauw veel bacteriën in het water terecht. Ook als er zuurstof bij het kraanwater komt, gaan de bacteriën groeien en bederft het water.

IJsblokjes

Bacteriën blijven in leven in de vriezer. De koude temperatuur zorgt er alleen maar voor dat de groei van het aantal bacteriën gestopt of geremd wordt. ,,De deur van de vriezer gaat open en dicht en warmere producten worden er ingezet. Andere producten die in de vriezer staan kunnen vervliegen en bij afkoeling opnieuw bevriezen óp het ijsklontje. Het vocht van de doperwten, het vlees dat op een vergeten plekje achterin de vriezer ligt, het restje avondeten van vorige week, al deze dampen en smaken kunnen terechtkomen op jouw ijsblokjes”, legt Vitens uit.

Lees ook  Eten bederft sneller tijdens de hondsdagen

En afspoelen?

Het vocht in de lucht en de vervlogen dampen uit andere producten, vormen een laag rijp op de ijsklontjes. De ijsklontjes afspoelen helpt niet. De structuur van het ijs is poreus. De bacteriën kunnen daar in gaan zitten.

In de horeca

IJsklontjes in de horeca worden vaak niet lang bewaard, omdat er continu ijsklontjes worden gebruikt. De meeste restaurants en cafés hebben machines die de ijsklontjes maken met leidingwater. In Nederland kun je daarom gerust op het terras je drankje met ijs opdrinken. Pas in het buitenland wel op. Het is moeilijk te controleren hoe ze daar de ijsklontjes hebben gemaakt.

Wat is de beste manier om ijsblokjes te bewaren?

De beste manier om je zelfgemaakte ijsklontjes te bewaren, is in een luchtdichte verpakking. Dan kun je ze ongeveer drie maanden bewaren. Een open bakje ijsklontjes kun je maximaal twee weken bewaren.