Hoe maak je stracciatella ijs?

Categories Alle recepten, ToetjePosted on

Stracciatella-ijs is een heerlijk Italiaans ijs met een romige vanillesmaak en stukjes knapperige chocolade. Het is een populaire ijssmaak die zowel volwassenen als kinderen aanspreekt. IJs en chocolade is altijd een lekkere combinatie. Daarom verklappen wij jou ons recept voor stracciatella ijs. Wel een caloriebom, maar je hoeft natuurlijk ook niet de hele bak in een keer leeg te lepelen. Al kunnen we best voorstellen dat dat moeilijk is.

Stracciatella

Henry Bergamo, eigenaar van een restaurant, bedacht Stracciatella. In zijn restaurant was het favoriete gerecht van zijn trouwe klanten een soep met stukjes ei. Wanneer het geklutste ei de warme bouillon raakte, stolde het en door gelijktijdig te roeren ontstonden dunne sliertjes. Op een dag besloot Henry genoeg te hebben van deze soep, maar omdat zijn gasten er zo dol op waren, besloot hij te experimenteren. Hij mengde vloeibare chocolade door een basismix voor roomijs. De chocolade stolde meteen en tijdens het roeren ontstonden er dunne krullen van chocolade in de mix… dit is het ijsje dat we nu kennen als Stracciatella.

De naam Stracciatella betekent letterlijk “kleine stukjes”. De soep van Henry was al populair, maar Stracciatella groeide uit tot een van de meest bekende ijssmaken in Rome en later wereldwijd. En nog leuker: de eerste Europese dag van ambachtelijk ijs werd gewijd aan Stracciatella om zo Henry Bergamo, die in 2013 overleed, in het zonnetje te zetten!

Wat heb je nodig?

  • 100 gram witte chocolade
  • 200 ml melk
  • 200 ml slagroom
  • 50 gram gehakte pure chocola
stracciatella ijs

Hoe maak je stracciatella ijs

  • Hak de witte chocola in grove stukken en laat het met 100 ml slagroom al roerend au bain-marie smelten.
  • Roer het mengsel in de mixer glad en laat het afkoelen
  • Klop de rest van de slagroom stijf en schep het erdoor
  • Giet het mengsel in een bakje of andere ondiepe vorm en laat het twee uren in de vriezer opstijven
  • Breek de pure chocola en schep het door het lichte ijsmengsel
  • Daarna doe je het nog eens vier uren in de vriezer
Lees ook  Aardbeienmuffins met amandelmeel

Geef een reactie