Hoe maak je zelf croissants

Categories Alle recepten, Bakken, OntbijtPosted on

Oke. We geven toe. Het kost je wat tijd, maar dan heb je ook heerlijke, verse croissants. De geur en de smaak maakt heel veel goed!

Croissants

Een croissant is een heerlijk, luchtig en boterachtig gebakje dat oorspronkelijk afkomstig is uit Frankrijk. Het is een van de bekendste en meest geliefde Franse lekkernijen. Croissants worden wereldwijd genoten als ontbijt of als traktatie op elk moment van de dag.

Het deeg van een croissant wordt gemaakt met behulp van bloem, water, gist, suiker, zout en boter. Het deeg wordt meerdere keren gevouwen en gerold om lagen te creëren, waardoor de kenmerkende luchtige textuur en delicate laagjesstructuur ontstaat.

Ingrediënten

  • 375 gram bloem
  • 15 gram gist
  • Een halve theelepel zout
  • Een mengsel van 75 ml warme melk en 75 ml warm water
  • 185 gram plantaardige margarine
  • 1-2 losgeklopte eieren
croissants

Bereiding

  • Zeef de bloem zodat je geen klontjes hebt
  • Doe een kwart deel van de bloem in een aparte kom en maak een kuiltje in het midden
  • Doe de gist in het kuiltje en meng het met 2 of drie eetlepels van je water-melk mengsel. De gist zal oplossen
  • Zet een pan warm water klaar
  • Kneed alles tot een zacht deeg
  • Leg de gistbol in het water en zet je pan weg
  • Voeg zout aan de rest van je bloem to
  • Maak ook hier weer een kuiltje in het midden
  • Doe hier de helft van de margarine in en wat van je water-melk mengsel. Niet te veel. Je kunt beter later nog wat toevoegen
  • Maak een stevige deegbal
  • Kneed je bal ongeveer vijf minuten tot het goed luchtig is
  • Haal je gistbol uit het water. Als het goed is, is het nu goed gerezen en een weetje sponzig)
  • Meng je gistbol door je andere deeg
  • Leg het deeg in een met bloem bestoven kom en dek de kom af met een bord
  • Nu kan je deeg twaalf uren in de koelkast
  • Na twaalf uren rol je je deeg uit tot een vierkante lap
  • Bestrijk het deeg in het midden met de rest van de margarine en vouw alles tot een pakketje
  • Kneed je deeg een paar keer zodat de margarine goed opgenomen wordt in je deeg
  • Laat het deeg wel even  rusten tussen de kneedbeurten door
  • Zet het even in de de koelkast voor je begint met uitrollen
  • Rol dan je deeg uit tot een langwerpige dunne lap
  • Snijd de lap in de lengte doormidden en snijd dan driehoeken uitcroissants
  • Rol die driehoeken op
  • Begin met de brede kant en rol ze op. Plak de bovenkant dicht met wat ei
  • Leg de croissants in een halvemaanvorm op een vochtige bakplaat
  • Laat ze eerst tien minuten staan en bestrijk ze dan met losgeklopt ei
  • Bak ze 25 minuten in een hete oven op 200 graden.
Lees ook  Maak je eigen cruesli met honing

Eet smakelijk!

Geef een reactie