Oke. We geven toe. Het kost je wat tijd, maar dan heb je ook heerlijke, verse croissants. De geur en de smaak maakt heel veel goed!
Ingrediënten
- 375 gram bloem
- 15 gram gist
- Een halve theelepel zout
- Een mengsel van 75 ml warme melk en 75 ml warm water
- 185 gram plantaardige margarine
- 1-2 losgeklopte eieren

Bereiding
- Zeef de bloem zodat je geen klontjes hebt
- Doe een kwart deel van de bloem in een aparte kom en maak een kuiltje in het midden
- Doe de gist in het kuiltje en meng het met 2 of drie eetlepels van je water-melk mengsel. De gist zal oplossen
- Zet een pan warm water klaar
- Kneed alles tot een zacht deeg
- Leg de gistbol in het water en zet je pan weg
- Voeg zout aan de rest van je bloem to
- Maak ook hier weer een kuiltje in het midden
- Doe hier de helft van de margarine in en wat van je water-melk mengsel. Niet te veel. Je kunt beter later nog wat toevoegen
- Maak een stevige deegbal
- Kneed je bal ongeveer vijf minuten tot het goed luchtig is
- Haal je gistbol uit het water. Als het goed is, is het nu goed gerezen en een weetje sponzig)
- Meng je gistbol door je andere deeg
- Leg het deeg in een met bloem bestoven kom en dek de kom af met een bord
- Nu kan je deeg twaalf uren in de koelkast
- Na twaalf uren rol je je deeg uit tot een vierkante lap
- Bestrijk het deeg in het midden met de rest van de margarine en vouw alles tot een pakketje
- Kneed je deeg een paar keer zodat de margarine goed opgenomen wordt in je deeg
- Laat het deeg wel even rusten tussen de kneedbeurten door
- Zet het even in de de koelkast voor je begint met uitrollen
- Rol dan je deeg uit tot een langwerpige dunne lap
- Snijd de lap in de lengte doormidden en snijd dan driehoeken uit
- Rol die driehoeken op
- Begin met de brede kant en rol ze op. Plak de bovenkant dicht met wat ei
- Leg de croissants in een halvemaanvorm op een vochtige bakplaat
- Laat ze eerst tien minuten staan en bestrijk ze dan met losgeklopt ei
- Bak ze 25 minuten in een hete oven op 200 graden.
Eet smakelijk!