Hoe maak je zelf vlierbessensiroop of vlierbessensap?

De vlier komt veel voor in het wild vaak aan de rand van of op een open plek in het bos, in duinen, in heggen en tussen het struikgewas. Hij wordt ook veel aangeplant naast huizen, boerderijen en tuinen. En wist je dat je van de bessen heerlijke vlierbessensiroop of vlierbessensap kunt maken?

Wanneer plukken?

  • Controleer voor je gaat plukken of de struik vijf groene bladeren per stengel heeft. Dan heb je namelijk de juiste soort te pakken
  • Pluk de bessen pas als ze dieppaars van kleur zijn en verwijder eventuele groene besjes. Doe dit echt want die groene besjes zijn giftig
  • Eet vlierbessen alleen gekookt. Rauw zijn ze wat giftig en kunnen je een hoop buikpijn bezorgen
  • Je kunt ze vaak plukken in augustus en september

Hoe maak je vlierbessensap

  • Knip met een schaar de vlierbessen van de trossen. Laat zo weinig mogelijk takjes aan de bessen zitten
  • Je hebt ongeveer 1,5 kilo vlierbessen nodig en 100 milliliter water
  • Kook de bessen in een pan met een dikke bodem en dan op laag vuur
  • De bessen moeten knappen. Daardoor kom het sap vrij
  • Schenk de bessen door een fijne zeef of gebruik een schone doek om het sap te zeven
  • Doe het sap weer in de pan en verwarm het tot het kookt
  • Schenk het sap in schone flessen met een schroefdop en vul hem helemaal tot de rand
  • Doe de dop erop en zet het donker weg

Maak zelf vlierbessensiroop

  • Je hebt nodig: een liter vlierbessensap en een halve kilo suiker
  • Doe het sap met de suiker in een pan met een dikke bodem en breng het al roerend aan de kook
  • Wanneer het kookt en de suiker opgelost is, haal je het van het gas en schenk je de siroop door een trechter in een glazen fles of glazen pot.
  • Vul ze tot aan de rand en draai de dop of de deksel erop. Laat het mengsel op de kop afkoelen.