Hoe moet je citroen invriezen?

Categories KeukentipsPosted on

Laatst kocht ik op het eind van de dag fruit en groente op de markt. De groenteboer wilde van zijn fruit af en bood me 15 citroenen aan voor een 1,50 . Een koopje dus. Nu zul je je afvragen wat moet je met 15 citroenen? Ik heb ze in de vriezer gedaan. Citroen kun je namelijk prima invriezen

citroen

Voordelen van citroen invriezen

 1. Verlengde houdbaarheid: Het invriezen van citroenen helpt de houdbaarheid ervan te verlengen. Citroenen kunnen bederven als ze te lang op kamertemperatuur worden bewaard, maar door ze in te vriezen kun je ze langer goed houden.
 2. Gemakkelijke beschikbaarheid: Met bevroren citroenen kun je altijd citroensap of citroenschil bij de hand hebben. Je hoeft niet elke keer naar de winkel te gaan als je citroen nodig hebt. Je kunt simpelweg een bevroren citroen uit de vriezer halen en de gewenste hoeveelheid sap of schil gebruiken.
 3. Behoud van voedingsstoffen: Het invriezen van citroenen helpt bij het behouden van de voedingsstoffen die in de vrucht aanwezig zijn. Citroenen zijn een goede bron van vitamine C en andere antioxidanten, en door ze in te vriezen blijven deze voedingsstoffen beter behouden.
 4. Veelzijdigheid in gebruik: Bevroren citroenen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Je kunt bevroren citroenen raspen om citroenschil toe te voegen aan recepten, je kunt bevroren citroenen persen om citroensap te verkrijgen, of je kunt zelfs hele bevroren citroenen gebruiken om bijvoorbeeld je drankjes te koelen.

Het is belangrijk om te weten dat de textuur van bevroren citroenen na het ontdooien anders kan zijn dan verse citroenen. Bevroren citroenen worden zacht en het vruchtvlees kan waterig worden. Dit kan echter geen invloed hebben op het gebruik van bevroren citroenen voor het verkrijgen van sap of schil.

Lees ook  Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?

Citroensap invriezen

 • De eerste vijf citroenen perste ik uit ik met een sapcentrifuge. Maar het kan natuurlijk met iedere andere pers.  Daarna deed ik het sap in ijsblokjesvorm. Zo heb je altijd citroensap bij de hand als je het nodig hebt voor een recept.

Citroenschijfjes invriezen

 • Was de citroenen goed. Heb je biologische citroenen dan spoel je ze alleen even af.
 • Snijd de citroenen in dunne schijfjes
 • Leg ze op een bakplaat of naast elkaar in een schaal
 • Doe deze plaat of schaal in de vriezer
 • Na een uur haal je de schijfjes uit de vriezer en stop je ze in een diepvriesbakje of – zakje
 • Lekker voor in een glas water of ander drankje
 • De citroenplakjes kunnen wel een jaar bewaard worden.
citroen

Citroen raspen

 • Soms heb je de schil van een citroen nodig. Deze schil kun je op twee manieren bewaren. Doe de geraspte schilletjes in kleine bakjes of zakjes en vries ze zo in. Ik gebruik ook wel eens ijsblokjevormpjes. Je kunt ook  een theelepel volg geraspte schil met water in de ijsblokjeslade leggen. Als ze bevroren zijn ze uit de lade nemen en in diepvrieszakjes verpakken.
 • Manier 2. Leg een of meerdere citroenen in de vriezer en haal ze er weer uit wanneer ze bevroren zijn. De schil van de citroen kun je nu raspen en toevoegen aan gerechten of een drankje.

Zo kun je weer een tijdje vooruit en heb je altijd citroen of citroensap in huis.

Geef een reactie